Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Fotografija ruske pljačke; Bajdenov zaokret prema Saudijskoj Arabiji


Nila Zelinska plače dok stoji ispred svoje porušene kuće u selu Potašnja, u blizini Kijeva i u rukama drži lutku koja je pripadala njenoj unuki, 31. maja 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Skoplje potvrdilo da je odbilo zahtjev za prelet aviona Sergeja Lavrova -- Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Sjeverna Makedonija odbila zahtjev Ambasade Ruske Federacije da iskoristi vazdušni prostor ove zemlje za let aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je najavio da će u ponedjeljak, 6. juna, posjetiti Beograd. Posjeta je na kraju otkazana.
  • Fizički sukob u manastiru na Cetinju nakon protesta protiv ugovora sa SPC -- Nakon održanog protesta 5. juna ispred Cetinjskog manastira, protiv najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, grupa građanki koja je protestovala ušla je u manastir sa namjerom da se poklone moštima Svetog Petra Cetinjskog. Sveštenik koji je bio u manastiru je fizički pokušao da u tome da spriječi jednu od demonstrantkinja.
  • Prvi put u nekoliko sedmica eksplozije su potresle ukrajinski glavni grad Kijev 5. juna. Ukrajinski operater nuklearne elektrane Enerhoatom naveo je u postu na Telegramu da je ruska raketa, koja je očito krenula prema Kijevu, preletjela opasno nisko iznad nuklearne elektrane oko 350 kilometara južno od glavnog grada.
  • Nova pucnjava u Americi, troje ubijenih u Tenesiju --Troje ljudi je ubijeno a 14 povrijeđeno nakon pucnjave nedaleko od noćnog kluba u Čatanogi, u američkoj saveznoj državi Tenesi, saopštila je tamošnja policija u nedjelju, 5. juna.

Balkan na RSE

Ostrvo Mamula od logora do luksuznog hotela -- Tvrđava Mamula iz 19. vijeka, na ostrvu Lastavica na ulazu u Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori, koja je u Drugom svjetskom ratu bila koncetracioni logor, 78 godina kasnije, u sadašnjoj Crnoj Gori pretvorena je u luksuzni hotel-ostrvo "Mamula Island" koji će ovog ljeta primiti prve goste.

U videu Suveniri prijete starim zanatima u Sarajevu pogledajte kako je nakon pandemije, skok cijena sirovina uzrokovan ratom u Ukrajini, mnoge zanatlije na Baščaršiji primorao da se umjesto proizvodnjom bave preprodajom suvenira.

Pogledajte Foto priču o divljoj deponiji u selu Lebane u prištinskoj opštini. Uprkos tome što su opštinske vlasti očistile to područje građani i dalje bacaju smeće, uključujući namještaj, građevinski materijal i drugo. Prema podacima Kosovske agencije za zaštitu okoliša (KEPA), 2021. godine registrovano je 1.189 ilegalnih odlagališta otpada. Najveći broj takvih deponija, čak 277, nalazi se u regiji Prištine.

Svjetski šampion u plesu iz Gostivara: 'Slijedite svoje snove' – Video o 13-godišnjem Andiju Ismailiju, kojem je strast prema plesu donijela brojne medalje sa domaćih i međunarodnih takmičenja, od kojih su dvije bile svjetska zlata. Dio je studija modernog plesa "I dance" ("Ja igram").

Koliko mladima društvo diktira životne izbore poput buduće profesije? Imaju li mladi šansu ili bolje reći taj luksuz da biraju profesiju po svojoj mjeri? Je li važniji posao koji će donositi zaradu ili posao koji će raditi s ljubavlju? O ovim pitanjima govorimo u novom podcastu Glasom mladih.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska porodica prepoznaje svoju imovinu na fotografiji ruske pljačke -- Rodni grad Aline Korenjuk Popasna je praktično uništen otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju velikih razmjera na Ukrajinu prije više od 100 dana. Nju i njenu raseljenu porodicu dodatno je pogodilo i kada su ugledali fotografiju ruskog tenka koji odvozi njihovu imovinu kao ratni plijen.

Povratak ukrajinskih porodica u razrušene domove -- Prema podacima Ujedinjenih nacija, interno je raseljeno 7,7 miliona Ukrajinca, što je 17,5 odsto od ukupne populacije. Dok su neki i dalje u utočištima koje se potražili u drugim krajevima zemlje, dio njih koji su izbjegli još na početku ruske invazije vraćaju se svojim domovima u nadi da će moći da žive kao i prije. Za jednu od tih porodica, povratak kući bio je sve samo ne radostan, što možete pogledati u foto galeriji.

U videu Vjenčanje nakon bitke u Mariupolju pogledajte priču o ukrajinskom marincu Oleksandru Pikuju koji je izgubio obje ruke u borbi za Mariupolj. Nakon što je vraćen na sigurno, oženio je svoju djevojku Tetjanu.

Svijet

Bajdenov zaokret prema Saudijskoj Arabiji -- Američki predsjednik Joe Biden, u oštrom zaokretu u pristupu Saudijskoj Arabiji koju je kritikovao zbog ljudskih prava, planira da posjeti Rijad. Ova posjeta ima za cilja da poboljša odnose s velikim proizvođačem nafte u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu poremetila energetska tržišta, pišu svjetski mediji.

Pogledajte i Foto priču o malo poznatom uzbekistanskom festivalu 'Cvijeće će spasiti svijet'.

Za kraj preporučujemo najnoviji Most Radija Slobodna Evropa u kojem je vođena polemika o tome kakav su šanse Kosova da bude primljeno u Savjet Evrope. Sagovornici su bili Stefan Surlić, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu, i Agon Maliqi, politički analitičar iz Prištine.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG