Dostupni linkovi

Eksplozije potresaju ukrajinski glavni grad dok se intenzivne borbe nastavljaju u Donbasu


Muškarac gleda u dim nakon što su se u Kijevu 5. juna 2022. čule eksplozije.
Muškarac gleda u dim nakon što su se u Kijevu 5. juna 2022. čule eksplozije.

Prvi put u nekoliko sedmica eksplozije su potresle ukrajinski glavni grad Kijev preko noći, kažu ukrajinski zvaničnici.

"Nekoliko eksplozija u prijestoničkom okrugu Darnytskiy i Dniprovskiy", objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu 5. juna, dodajući da su spasioci bili na licu mjesta.

Kličko je rekao da je jedna osoba povrijeđena, ali da nema poginulih. Eksplozije su izazvane ruskim raketnim udarima, dodao je on.

Iako se sirene za vazdušne napade redovno čuju u gradu, tamo nije bilo udara u poslednjih nekoliko nedelja, otkako je Rusija povukla svoje snage iz tog područja kako bi koncentrisala svoje vojne napore na istočni Donbas i jugoistočnu Ukrajinu.

Kijev je posljednji put napadnut 28. aprila, tokom posjete generalnog sekretara UN-a Antonio Guterresa.

Ukrajinski operater nuklearne elektrane Enerhoatom rekao je u postu na Telegramu 5. juna da je ruska raketa, koja je očito krenula prema Kijevu, preletjela opasno nisko iznad nuklearne elektrane oko 350 kilometara južno od glavnog grada.

Ruske snage "još uvijek ne razumiju da čak i najmanji fragment projektila koji pogodi radni agregat može uzrokovati nuklearnu katastrofu i curenje radijacije", napisao je Enerhoatom.

U međuvremenu, nastavljene su intenzivne borbe u istočnom gradu Sjevjerodonjecku, u oblasti Lugansk. Ukrajinske snage su 4. juna izvijestile da su ponovo zauzele neke dijelove grada koji su bili pod kontrolom Rusije.

Najmanje 11 civila je ubijeno u regiji Lugansk 4. juna.

"Situacija u Sjevjerodonjecku, gdje se nastavljaju ulične borbe, ostaje izuzetno teška", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju 4. juna.

Dodao je da je bilo "konstantnih zračnih udara, artiljerijske i raketne vatre" širom područja.

Gradonačelnik Sjevjerodonjecka Oleksandr Strjuk odbacio je ruske tvrdnje da se neke ukrajinske snage povlače iz grada, rekavši na Telegramu da su "naši vojnici uspjeli da se prerasporede, izgrade liniju odbrane".

"Trenutno činimo sve što je potrebno da ponovo uspostavimo potpunu kontrolu nad gradom", rekao je on.

Borbe su takođe bile intenzivne u obližnjem gradu Lisičansku.

U ruskom granatiranju u crnomorskoj luci Mikolajev poginule su tri osobe, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič 4. juna.

I u susjednoj Donjeckoj oblasti nastavljene su žestoke borbe s nekoliko projektila koji su kasno 4. juna pogodili grad Donjeck.

U južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda, ranivši dvije osobe ujutro 4. juna, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Ukrajina je 4. juna objavila da su četiri stranca koji su se borili za Kijev ubijena u borbi.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu kako bi zauzela dalje u područjima u kojima separatisti koje podržava Moskva već imaju uporište dok zapadne zemlje žure da nabave oružje Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države ranije ove sedmice odobrile su još 700 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući četiri moćna raketna sistema koji mogu uništiti tešku artiljeriju i do 70 kilometara.

Ukrajina je 4. juna saopštila da su samohodne norveške haubice sada raspoređene na prve linije fronta.

U intervjuu državnim medijima 4. juna, ruski predsjednik Vladimir Putin je tvrdio da njegova vojska "lomi" zapadno naoružanje poput "oraha".

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i jedan od Putinovih najbližih saveznika, upozorio je istog dana da bi Moskva mogla gađati zapadne gradove ako Ukrajina koristi raketne sisteme koje isporučuju Sjedinjene Države za izvođenje napada na rusku teritoriju.

Bidenova administracija je 1. juna saopštila da je od Ukrajine dobila uvjeravanja da neće koristiti nove američke raketne sisteme za gađanje ruske teritorije. Administracija je rekla da bi mogla poslati dodatne raketne sisteme po potrebi.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je 4. juna da će zapadne zemlje razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini na sastanku u Briselu 15. juna.

Desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni raseljeni otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG