Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Tramp na sudu negirao krivicu; Finska ušla u NATO; Fon der Lajen i Makron u Pekingu


Bivši američki predsednik Donald Tramp ulazi u sud na Menhetnu, Njujork 4. aprila 2023.
Bivši američki predsednik Donald Tramp ulazi u sud na Menhetnu, Njujork 4. aprila 2023.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je na Ukrajini da odluči koji su prihvatljivi uslovi za pregovore. "Ali, ono što znamo je da je ono što se događa za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom ratišta", kaže šef najvećeg vojnog saveza. On je takođe ponovio da će NATO podržavati pravo Ukrajine na samoodbranu koliko god to bude potrebno.

"Ako predsednik (Vladimir) Putin pobedi, to bi bila tragedija za Ukrajinu, ali je takođe opasno za NATO saveznike. To je moja poruka svim našim saveznicima, da treba da podržimo Ukrajinu jer je u našem bezbednosnom interesu da pokažemo da predsednik Putin ne pobjeđuje u Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

Balkan na RSE

Na severu Kosova "nikom ništa nije jasno" o automobilskim tablicama, kaže Nenad, jedan od meštana Severne Mitrovice, grada u delu Kosova većinskim naseljenom Srbima. U sporazumu o normalizaciji odnosa koji su usaglasili premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pominje se "međusobno priznanje registarskih oznaka", ali se ne precizira jasno šta će biti s tablicama Srbije. Ipak, bez obzira na dogovore, na severu Kosova tablice i dalje podižu tenzije. Od prošle nedelje u četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku – zabeleženo je više slučajeva paljenja automobila sa RKS tablicama.

Ti incidenti na severu Kosova su signali koji prete eskalacijom, ocenjuju analitičari Agon Malići i Veroljub Petronić. Oni procenjuju da bi dalja eskalacija na severu Kosova značila pokušaj da se spreči primena Sporazuma normalizacije odnosa Kosova i Srbije koji su dogovorili Kurti i Vučić 18. marta u Ohridu.

Posle trilateralnog sastanka u Briselu glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Bekima Bisljimija i Petra Petkovića, i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, najavljeno je da će se Vučić i Kurti sastati u aprilu, kada će biti predstavljen prvi nacrt upravljačkog tima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Rusija je nastavila da povećava broj svojih diplomata u Srbiji, retkoj evropskoj državi koja joj nije uvela sankcije i jednoj od retkih u Evropi koja nije zahtevala smanjivanje obima ruske misije nakon invazije na Ukrajinu. Diplomatska lista Ministarstva spoljnih poslova pokazuje da je u Srbiju tokom marta stiglo dvoje novih ruskih diplomata. RSE je početkom marta objavio da je Rusija za godinu dana invazije pojačala diplomatsko prisustvo u Srbiji nakon talasa proterivanja diplomata iz EU prošle godine. Među njima najmanje dvojica imaju veze s ruskim obaveštajnim službama.

I godinu dana posle početka invazije na Ukrajinu, Srbija odbija da se priključi sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji. Da li bi Beograd trebalo da promeni odluku, te kako su sankcije uticale na život u njihovoj zemlji – o tome za Radio Slobodna Evropa govore dvojica ruskih državljana, koji su po početku invazije došli u Srbiju.

Posle najave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi Kina mogla da prihvati obveznice RS-a kao instrumente finansijske garancije, ekonomski analitičari postavljaju pitanje šta to entitet u BiH može dati kao garanciju da dobije novac od Kine za održanje finansijske stabilnosti i koliko je sposoban da vraća dug, a da ne postane zavisan od Kine.

Pogledajte video prilog kako su političari s najviših funkcija u BiH dobili oslobađajuće presude posle hapšenja i dugotrajnih sudskih procesa po optužnicama za korupciju, trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, primanje nagrade i druga krivična dela.

Crna Gora i Albanija utrošiće oko 20 miliona evra za most na reci Bojani koji će povezati dva primorska centra – crnogorski Ulcinj i albansko Velipoje. Plan je da se u korito Bojane, nedaleko od njenog ušća u Jadransko more, postave noseći, betonski stubovi za most dužine 310 metara. Najavljenu gradnju ipak prate mnoge nepoznanice s crnogorske strane. Među njima su kvalitet samog terena gde će se graditi, nepostojanje Prostornog plana Crne Gore i uticaj na kritično ugrožene riblje vrste.

U Hrvatskoj nema značajnijeg napretka u pogledu stanja ljudskih prava ni u jednom području, izjavila je narodna pravobraniteljka Tena Šimonović Ejnvalter. Iscrpan izveštaj pokazao je da se građani Hrvatske najviše žale na kršenje prava na zdravlje, diskriminaciju i loš rad pravosuđa.

Na više lokacija u Beogradu na sivim i tmurnim građevinama pojavili su se murali sa ženskim likovima. Pročitajte kako motivi ženske svakodnevice transformišu beogradsko sivilo.

Rat u Ukrajini

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava velikom većinom glasova je odobrio produženje mandata istražnog tela koje istražuje moguće ratne zločine počinjene u toku ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon što je istaknuti ruski proratni bloger ubijen u eksploziji bombe u kafiću u Sankt Peterburgu, gomilaju se pitanja ko je osmislio ovo ubistvo. Usred spekulacija i tvrdnji koje se uglavnom fokusiraju na ukrajinske specijalne snage ili sporove unutar ruske elite, postoji jedna stvar oko koje se slažu analitičari i kritičari vlade – Kremlj će iskoristiti bombaški napad da pojača represiju nad opozicijom.

Ruski istražitelji u utorak su zvanično optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorističke zločine zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Svet

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Pekingu prilika je za razgovore evropskih zvaničnika sa Si Đinpingom o ulozi Kine u postizanju mira u Ukrajini, ali i trgovinskim odnosima na kojima insistiraju vodeće evropske ekonomije. Ipak, postoje sumnje da će Peking iskoristiti posetu za svoje ciljeva dok su Makronovi napori pod znakom pitanja naročito nakon višesatnih telefonskih razgovora s Vladimirom Putinom prošle godine u bezuspešnom pokušaju da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Šta ima?

Za kraj poslušajte o izricanju presude premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u predmetu nabavki kineskih respiratora i drugim temama u BiH.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG