Dostupni linkovi

Von der Leyen i Macron u Pekingu na razgovorima o trgovini i mirovnom planu za Ukrajinu


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski predsjednik Si Đinping u blizini Nice na francuskoj rivijeri, 24. marta 2019.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski predsjednik Si Đinping u blizini Nice na francuskoj rivijeri, 24. marta 2019.

Posjeta francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) Pekingu, koja je počela u srijedu, 5. aprila, prilika je za razgovore evropskih zvaničnika sa Si Đinpingom o ulozi Kine u postizanju mira u Ukrajini ali i trgovinskim odnosima na kojima insistiraju vodeće evropske ekonomije.

Ipak, postoje sumnje da će Peking iskoristiti posjetu za postizanje vlastitih ciljeva dok su Makronovi napori pod uputnikom naročito nakon što je izazvao žestoke kritike zbog višesatnih telefonskih razgovora s Vladimirom Putinom prošle godine u bezuspješnom pokušaju da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu, pišu svjetski mediji.

Delikatno balansiranje

Tokom posjete Kini, francuski predsjednik se suočava s delikatnim balansiranjem oko odvraćanja Pekinga od podrške ruskoj invaziji u Ukrajini, nastojeći istovremeno da ne otuđi Kinu kao ključnog trgovinskog i geopolitičkog igrača, ocjenjuje Agencija Frans pres (Agence France-presse).

"Makron će nastojati da bude čvrst prema predsjedniku Si Đinpingu u vezi s Ukrajinom, ali bez direktnog konfrontacionog tona koji se često čuje iz Vašingtona", rekao je prošle sedmice zvaničnik iz Makronovog kabineta novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Ciljevi francuskog lidera, naglasio je AFP, uključuju očuvanje i ponovno uspostavljanje ravnoteže kineskih trgovinskih veza sa Evropom, kao i očuvanje francuskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu, gdje Pariz vidi svoju značajniju ulogu zahvaljujući svojim prekomorskim teritorijama i vojnim angažmanima.

Makron se, prema planu, najprije sastaje s francuskim državljanima koji žive u Pekingu nakon dolaska u srijedu popodne, prije razgovora s kineskim liderima u četvrtak, 6. aprila. U petak će otputovati na jugu Kine kako bi se sastao s lokalnim studentima.

S Makronom u Kini je i delegacija od oko 60 poslovnih lidera iz Francuske koji se, naglasio je Frans pres, nadaju da će potpisati nove unosne ugovore.

Da će Makronova posjeta Pekingu uticati na cijelu Evropsku uniju (EU) jasno je iz odluke da s njim na putovanje krene i predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen koja je u prošlosedmičnom govoru upozorila Peking da ne bi trebao davati direktnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali je istovremeno isključila mogućnost prekida "ekonomskih, društvenih i naučnih veza" EU i Kine.

Unutar Unije, ističe AFP, Francuska i Njemačka smatraju da je očuvanje trgovine s Kinom prioritet, dok bi zemlje članice na istoku Evrope, koje su bliže Ukrajini, radije pojačale pritisak na Peking zbog invazije.

Dobar i loš policajac

Fon der Lajen i Makron, koji tvrdi da ima bolje odnose s kineskim kolegom od drugih svjetskih lidera, dolaze u Peking s namjerom da sa Sijem razgovaraju o mirovnom planu za Ukrajinu kao i trgovini. Kritičari pak upozoravaju da će Peking iskoristiti posjetu za postizanje vlastitih ciljeva, ukazuje Tajms (The Times).

Pitanje Ukrajine je na dnevnom redu nakon što je Kina u februaru predstavila plan od 12 tačaka koji je, naglašava londonski list, u velikoj mjeri podržavao rusko stajalište o onome što je Peking nazvao "krizom" a ne ratom.

Makron, koji je bio na udaru kritike jer je odbio da prekine svoje telefonske razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom čak nekoliko mjeseci nakon početka sukoba, neće vršiti pritisak na Kinu da osudi rusku invaziju, rekao je uoči posjete neimenovani francuski zvaničnik, tvrdeći da bi to bila "crvena linija" za Peking.

Kritičari ocjenjuju da se francuski predsjednik zavarava ako vjeruje da će Si iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da okonča invaziju na Ukrajinu, te upozoravaju da će Peking iskoristiti posjetu za postizanje vlastitih ciljeva, istovremeno ukazujući na podjele kako između Sjedinjenih Država i Evrope, tako i između država članica Evropske unije.

Ulozi su visoki, ocjenjuje Tajms i naglašava da 20 posto uvoza u EU dolazi iz Kine, u poređenju s 12 posto iz SAD. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry) ranije je rekao da je Unija prestala da bude "naivna" prema Kini i da ima ekonomsko oružje koje može da upotrijebi protiv Pekinga. Tvrdio je da će Kina upasti u recesiju i socijalnu krizu ako EU zatvori svoja vrata kineskim proizvodima.

Posmatrači kažu da u razgovorima u Pekingu o Ukrajini i trgovini, Makron namjerava "glumiti dobrog policajca" a fon der Lajen lošeg, dok "usvajaju snažniji pristup prema kineskoj novoj, agresivnoj vanjskoj politici".

Oštriji stav predsjednice EK

Uoči zajedničke posjete s Makronom Kini, predsjednica Evropske komisije zauzela je oštriji stav i pozvala Peking da preuzme “konstruktivnu ulogu” u uspostavljanju mira u Ukrajini, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Ursula fon der Lajen je u intervjuu za Fajnenšl tajms rekla da je Unija "zabrinuta prijateljskim stavom (Kine) prema Rusiji", naglasivši da je Kina u poziciji da utiče na Rusiju “na konstruktivan način i stoga ima odgovornost.

Predsjednica EK je ranije u svom govoru također upozorila da će način na koji Peking stupa u interakciju sa ratom Vladimira Putina biti "odlučujući faktor" za budućnost odnosa između Kine i EU. Naglasila je i značaj održavanja otvorenih diplomatskih kanala s Pekingom, dodajući da je rat označio "prelomni trenutak" za Uniju u nastojanju da odbrani međunarodni poredak.

S druge strane, ističe list, Kina želi da oživi rasprave o Sveobuhvatnom sporazumu EU i Kine o ulaganjima, trgovinskom sporazumu koji nije ratifikovan i koji je u zastoju od 2021. Evropski parlament je pauzirao ratifikaciju sporazuma nakon što je Kina uvela sankcije zakonodavcima kao odmazdu za zabranu imovine i zamrzavanje putovanja koje je nametnuo Zapad.

Kineski ambasador u Evropskoj uniji Fu Cong rekao je prošle sedmice za Fajnenšl tajms da vjeruje da će posjeta fon der Lejen Pekingu donijeti konkretne rezultate, te da postoji snažna volja da se sporazum o ulaganju ratifikuje.

Putovanje lidera Evropske unije u Peking je u suprotnosti s odlukom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony) da otkaže posjetu Kini u februaru, napisao je list, dodajući da su Kinu posjetili njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u novembru i španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) prošle sedmice.

Sumnje Vašingtona

Francuski predsjednik Emanuel Makron kreće u ambicioznu diplomatsku misiju u Peking usred geopolitičkih tenzija između Kine i SAD, dok Vašington sumnja u Makronove napore da će "nakon neuspjeha s Putinom, šarmirati Kinu", napisao je Politiko (Politico).

Međutim, ističe briselski portal, iako su u Francuskoj očekivanja od Makronove posjete Pekingu umjerena, stav drugih zapadnih zvaničnika je još pesimističniji. S obzirom na Makronove neuspjele pokušaje da igra centralnu ulogu u rješavanju sukoba, kao što je zaustavljanje rata u Ukrajini ili spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma, u SAD i drugdje postoje sumnje da će ovo putovanje donijeti velike rezultate.

Očekivanja da će Makron postići iskorak nisu velika, kažu trojica zvaničnika administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koji smatraju da je malo vjerovatno da će Si reagovati na Makronove zahtjeve ili ograničiti bilo koji od asertivnih poteza Kine na Pacifiku.

Bajdenova administracija također izražava zabrinutost zbog odnosa Francuske s Kinom u vrijeme najvećih tenzija između Vašingtona i Pekinga u posljednjih nekoliko decenija.

Ipak, dodaje portal, zajedničko putovanje sa šeficom EK, izdvaja Makrona od njemačkog kancelara Olafa Šolca, kojeg su francuski zvaničnici kritikovali jer je prošle godine požurio u Kinu na jednodnevni sastanak sa Sijem fokusirajući se više na njemačke, a ne na interese EU.

S Ursulom fon der Lajen, Makron bi se mogao nadati da će biti viđen kao vodeći glas Evropske unije. Tu taktiku je, ističe Politiko, francuski predsjednik isprobao u SAD - i dobio neke ustupke u američkom planu zelenih subvencija za Evropsku uniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG