Dostupni linkovi

Bisljimi i Petković najavili sastanak Vučića i Kurtija u aprilu i predstavljanje nacrta Zajednice opština sa srpskom većinom


Besnik Bislimi (levo) i Petar Petković (desno) dolaze u Brisel na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka (u sredini)
Besnik Bislimi (levo) i Petar Petković (desno) dolaze u Brisel na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka (u sredini)

U Briselu je 4. aprila održan trilateralni sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Bekima Bisljimija (Bislimi) i Petra Petkovića, i specijalnog predstavnika Evropske uije (EU) za dijalog, Miroslava Lajčaka.

Bisljimi je najavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti sastati u toku aprila gde će se predstaviti prvi nacrt upravljačkog tima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Ideja je da se tokom ovog sastanka (sastanka lidera u aprilu) predstavi prvi nacrt. Ima malo nejasnoća kako treba da teče procedura odnosno kome treba prvo predstaviti ovaj nacrt i na koji način isti treba biti predstavljen”, objasnio je Bisljimi.

Prema glavnom kosovskom pregovaraču, načelni dogovor je da se sastanak na najvišem politčkom nivou održi 22. aprila, međutim ovaj datum nije siguran jer, prema njemu, postoje indikacije da predsednik Srbije ne može doći tog dana stoga su mogući alternativni datumi.

Petar Petković, glavni pregovarač Srbije je precizirao da prvi kroak ka formiranju Zajednice jeste predstavljanje nacrta statusa, koji je izradio upravljački tim.

"Posle toliko godina prvi put smo razgovarali o najkonkretnijim koracima u formiranju Zajednice", rekao je.

Peković je potvrdio da su dvojica pregovarača takođe utvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama koji će takođe biti zvanično usvojen tokom sastanka na najvišem političkom nivou.

Obojica glavnih pregovarača su potvrdili da se raspravljalo i o ostalim pitanjima, te, kako je rečeno, sekvenciranju koraka u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Bisljimi i Petković borave u Briselu, na Lajčakov poziv, kako bi formalno otpočeli raspravu o primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa dveju zemalja.

To je prvi susret glavnih pregovarača nakon dogovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Albin (Aljbin) Kurti.

Lideri Kosova i Srbije su se u Briselu 27. februara usaglasili o dogovoru o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu postigli saglasnost o aneksu koji se odnosi na primenu dogovora.

Peter Stano, portparol Evropske unije, je dan uoči održavanja sastanka poručio da je EU "jasna i nepokolebljiva u vršenju pritiska na obe strane da počnu sa ozbiljnom implementacijom".

Susret Šolea i Lajčaka

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Chollet (Derek Šole) se u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske uije (EU) za dijalog, Mirolsavom Lajčakom.

Kako je Chollet objavio na njegovom Twitter nalogu, njih dvojica su razgovarali o američkoj snažnoj podršci dijalogu koji vodi EU između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti podršci putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU.

Do ovog susreta je došlo na marginama sastanka glavnih pregovarača Kosova i Srbije.

Miroslav Lajčak se ujutro odvojeno sastao sa glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bislimijem (Bisljimi) a u toku popodneva i sa srpskim glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Lajčak je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. marta potvrdio da je logično da se nakon dogovora lidera prvo sastanu glavni pregovarači i stručnjaci.

Naglasio je da će se naredni susret lidera organizovati "kad god bude potrebe za sastankom na visokom nivou".

Tenzije na severu Kosova

Policija Kosova je uhapsila u subotu pripadnika srpske zajednice u Severnoj Mitrovici zbog sumnje da je učestvovao u paljenju automobila sa RKS tablicama u Zubinom Potoku.

KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Pitanje registarskih oznaka je u toku druge polovine 2022. godine podizalo tenzije na terenu - podizane su barikade od strane lokalnog stanovništva na severu, dok su zaposleni u Policiji, pravosuđu i lokalnim samoupravama u novembru podneli ostavke.

Ambasadori SAD i Nemačke osudili su paljenje automobila na severu Kosova.

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli o registarskim tablicama u novembru prošle godine nema krajnji rok niti datum isticanja, potvrdio je Stano, a među temama, koje će biti predmet rasprave u ovom ili jednim od budućih susreta, bi trebalo da se nađe i pitanje registarskih tablica.

Dogovor koji su postigli lideri predviđa i da obe strane priznaju nacionalne simbole uključujući i registarske tablice.

XS
SM
MD
LG