Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Grčku potresa skandal s prisluškivanjem; Ko je ruska novinarka proterana s Kosova?


Par na mestu eksplozije koja je u ranim satima 3. avgusta u grad Mikolajev izazvala požar i uništila supermarket.
Par na mestu eksplozije koja je u ranim satima 3. avgusta u grad Mikolajev izazvala požar i uništila supermarket.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • EU priznaje da se kasni sa implementacijom energetskih sporazuma Kosova i Srbije – Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima". "Krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju sporazuma o energetici i mape puta je u rukama dveju strana", rekao je za RSE portparol EU Peter Stano.
  • EU predviđa 'vrlo brze' odgovore na 'konačni tekst' iranskog nuklearnog sporazuma – Evropska unija kaže da će Sjedinjene Američke Države i Iran verovatno odgovoriti "vrlo brzo" na "konačni tekst" koji za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila.
  • Eksplozije na ruskom vojnom aerodromu na Krimu – Vlasti koje je nametnula Moskva na ukrajinskom poluostrvu Krim koji je pripojen Rusiji kažu da je došlo do eksplozija na vojnom aerodromu u blizini sela Novofedorivka 9. avgusta. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su eksplozije izazvane detonacijom avio municije.

Balkan na RSE

Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova? – Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa. Ove službe, kao što je Javno komunalno preduzeće Standard iz Severne Mitrovice, pod kontrolom su Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Crnogorske zastave na objektima Srpske pravoslavne crkve – Grupa građana i aktivista proteklog vikenda je postavila zastave Crne Gore na ogradu Cetinjskog manastira, sedišta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i na drugim verskim objektima u opštini Cetinje. Takođe i na jednoj crkvi na Sinjajevini, na severu Crne Gore. Postavljanje državnih zastava na crkvama u Crnoj Gori je iskaz građanskog bunta i revolta zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, kaže za građanska aktivistkinja Tanja Pavićević.

U Srbiji su, prema zvaničnoj statistici, potrošačke cene u junu ove godine u odnosu na jun 2021. godine povećane u proseku za 11,9 odsto. Samo je hrana u tom periodu poskupela za 19,3 odsto. Kako građani izlaze na kraj s poskupljenjima pročitajte u tekstu U Srbiji se hrana 'kupuje na komad'.

Rat u Ukrajini

Ruski disident u Srbiji: Neću se vraćati dok Putin vlada – Ruski disident i antiratni aktivista Vladimir Volohonski u Beograd je stigao u maju, posle pritisaka i progona u svojoj zemlji zbog protesta protiv rata u Ukrajini. "Prvi put sam odahnuo kada je avion poleteo, a drugi put kada mi je odobren privremeni boravak u Srbiji", kaže za RSE ovaj opozicioni odbornik iz Sankt Peterburga.

U foto-galeriji Strah i iščekivanje u zoni ruske ofanzive u Ukrajini pogledajte slike ukrajinske svakodnevice dok se u regionu Donjeck nastavljaju neselektivni udari ruske artiljerije i raketa. Strašna upozorenja o novoj ruskoj ofanzivi na jugu navela su vladine zvaničnike da narede obaveznu evakuaciju u Donjecku, nanoseći još više bede njenim umornim stanovnicima. Mnogi od njih sada moraju da odluče da li pobegnu ili nastave da rizikuju svoje živote.

Svet

Skandal s prisluškivanjem opozicionog lidera trese Grčku – Grčku je duboko potresao skandal s prisluškivanjem telefona lidera opozicionog Pasoka. Slučaj prati i Evropska unija pošto je prisluškivani političar poslanik Evropskog parlamenta. Zbog afere za koju opozicija tvrdi da je "grčki Votergejt" premijer Kirijakos Micotakis je pod sve većim pritiskom, pišu svetski mediji.

Ko je Darija Aslamova, ruska novinarka proterana s Kosova? – Novinarka koja radi za prokremljski medij Komsomolskaja pravda uhapšena je na Kosovu i optužena da radi za ruske obaveštajne agencije. Optužbe dolaze usred tenzija na granici Kosova i Srbije. Aslamova se i ranije našla u nevolji kada joj je zabranjeno da uđe u Moldaviju nakon što je navodno išla da intervjuiše bivšeg predsednika te zemlje. Da li je Darija Aslamova išla na Kosovo da izveštava ili da špijunira?

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG