Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Hakovani podaci milijarde Kineza; Izbeglice iz Ukrajine u Rusiji bez obećane novčane pomoći


Protest u Skoplju 6. jula pod motom "Ultimativno - ne hvala" zbog francuskog predloga koji ima za cilj da Bugarska povuče prigovore na pridruživanje Severne Makedonije Evropskoj uniji, a koji demonstranti smatraju štetnim po državne i nacionalne interese.
Protest u Skoplju 6. jula pod motom "Ultimativno - ne hvala" zbog francuskog predloga koji ima za cilj da Bugarska povuče prigovore na pridruživanje Severne Makedonije Evropskoj uniji, a koji demonstranti smatraju štetnim po državne i nacionalne interese.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

EP usvojio Rezoluciju kojom Srbiju i Kosovo poziva na međusobno priznanje – Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude "zasnovan na međusobnom priznanju". To je prvi put da zvaničan dokument neke evropske institucije spominje međusobno priznanje.

Od francuskog predloga do nasilja na protestima u Skoplju – Nakon četiri dana protesta protiv francuskog predloga da se ukloni bugarski veto na pristupne pregovore Severne Makedonije s Evropskom unijom, situacija je eskalirala sukobima demonstranata i policije 5. jula ispred parlamenta u Skoplju. Epilog su povređeni policajci i uhapšeni demonstranti zbog nasilnog ponašanja. Na nastavku protesta 6. jula zapaljen je plakat sa slikama vladajućih poslanika.

Tenzije u Vladi Crne Gore uoči glasanja o Temeljnom ugovoru sa SPC – Vlada Crne Gore će definitivno 8. jula glasati o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dva dana pred glasanje naglo su podignute tenzije unutar same Vlade. Ministre odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, iz Socijaldemokratske partije, koji se protive sadržaju ugovora sa SPC, premijer Dritan Abazović nazvao je "ekstremistima koji imaju za cilj da destabilizuju Vladu i da državu vrate u devedeste godine".

Kosovska poternica za Milanom Radoičićem i dalje na snazi – Policija Kosova bi trebalo da uhapsi Milana Radoičića ako kroči na teritoriju Kosova, kaže tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku. Dok je na Kosovu za njim na snazi poternica zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", on se 5. jula uveče obratio javnosti iz okoline Leposavića, jedne od četiri opština na severu Kosova s većinskim srpskim stanovništvom. "Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, a i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači. Jer odavde nazad nema, živela Srbija", rekao je u video poruci Radoičić, potpredsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Tajni ugovor oko kineskog autoputa u BiH – Radovi na izgradnji autoputa na severozapadu Bosne i Hercegovine trebalo bi da počnu sredinom jula u senci kritika zbog tajnosti koncesionog ugovora sklopljenog s kineskim investitorima.

Dok se korona ponovo širi u Srbiji, ne zna se koliko je vakcinisanih četvrtom dozom – U Srbiji je četvrta doza vakcine protiv COVID-19 dostupna svim građanima, ali nema podataka koliko je ovih doza dato. Broj novozaraženih korona virusom postao je četvorocifren, pa je 5. jula zabeleženo 1.364 novih slučajeva.

O nasilnom vraćanju migranata u Hrvatskoj: Nezavisni monitoring u policijskoj pratnji – Nevladin sektor u Hrvatskoj upozorava da je upravo objavljeni godišnji izveštaj nezavisnog nadzora postupanja policije prema neregularnim migrantima pokazao sve manjkavosti tog sistema. Nezavisni monitoring ustanovljen je nakon brojnih upozorenja nevladinih udruženja o nezakonitom i nasilnom ponašanju hrvatske policije na granici.

O protestu i zahtevima građana Sarajeva ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine koji negoduju zbog poskupljenja i povećanja plata državnim parlamentarcima pogledajte video prilog.

Rat u Ukrajini

Izbeglice iz Ukrajine u Rusiji 'gube nadu' da će dobiti novčanu pomoć koju je obećao Putin – Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je izbeglicama iz Ukrajine koje dolaze u Rusiju da će imati pravo na isplatu od 10.000 rubalja. Mnogi, međutim, kažu da ni posle više meseci nisu dobili taj novac.

Pogledajte i video prilog o ruskom granatiranju Slovjanska. Granate su 5. jula pale na deo stambenog naselja grada koji je danima pod jakom artiljerijskom paljbom ruskih snaga.

Svet

Hakovani podaci milijarde Kineza na prodaji – Nepoznati hakeri tvrde da su ukrali podatke milijardu kineskih građana nakon što su provalili u bazu podataka policije Šangaja, što stručnjaci iz industrije nazivaju najvećim ugrožavanjem sajber bezbednosti u istoriji te zemlje, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG