Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Johnson oslabljen preživeo glasanje o poverenju; Erdogan nastavlja ekonomski ‘eksperiment’


Britanski premijer Boris Džon preživeo je glasanje o poverenju među poslanicima Konzervativne partija, ali će njegov autoritet biti oslabljen
Britanski premijer Boris Džon preživeo je glasanje o poverenju među poslanicima Konzervativne partija, ali će njegov autoritet biti oslabljen

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Aktivisti zahvalili komšijama što su sprečili dolazak Lavrova u Beograd – "Hvala komšijama" – poruka je sa skupa koji je 6. juna u Beogradu organizovalo neformalno udruženje "Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata". Na ovaj način, dvadesetak građana pozdravilo je odluku susednih zemalja da ne odobre prelet aviona kojim je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov trebalo da dođe u Srbiju.

Kanabis u Crnoj Gori na putu legalizacije – Pred crnogorskim poslanicima uskoro će se naći inicijativa, za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe, ali i još jedna koja osim u medicinske, obuhvata i legalizaciju konzumiranja marihuane. To pitanje prvi put je otvoreno u Crnoj Gori gde je javnost podeljena oko obe inicijative.

Drvo prijateljstva učenika s istočne i zapadne strane Mostara – Učenici dve škole sa zapadnog i istočnog dela Mostara, koji je podeljen i 27 godina posle rata, posadili su drvo prijateljstva. "Mnogo sam dobrih prijatelja stekla kroz ovaj projekat i bilo mi je jako drago učestvovati", rekla je za RSE Klara Vrbić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole Ivan Gundulić. Sadnju drveta prijateljstva realizovale su dve škole, jedna koja nastavu izvodi na hrvstakom jeziku, i druga na bosanskom jeziku iz različitih delova grada.

'Maknuti smo jer smo nepodobni', Ivo Goldstein o isključenju iz alijanse za sećanje na Holokaust – Odlukom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske dvoje istoričara više nisu članovi radnih tela Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust. Jedan od njih, Ivo Goldstein tvrdi da su kažnjeni jer su nepodobni aktualnoj vlasti i da su zamenjeni nekompetentnim ljudima.

Rat u Ukrajini

Žrtve prve ruske ofanzive na Kijev pokušavaju da obnove svoje domove – Dok Rusija ponovo izvodi raketne napade na Kijev, stanovnici ukrajinske prestonice pokušavaju da obnove svoje stanove oštećene tokom prve, neuspešne ofanzive s početka ruske invazije. U naporu da obnove svoje domove kako bi mogli da žive u njima, stanari su suočeni s nizom prepreka u ratnim uslovima – od važnijih prioriteta na nacionalnom nivou, preko birokratije do manjka resursa.

U video prilogu Vujović: Slučaj Ukrajine pokazuje značaj članstva Crne Gore u NATO profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i politički analitičar Zlatko Vujović ocenjuje da ruska agresija na Ukrajinu, ali i "preteća politička destabilizacija" Balkana pokazuju opravdanost odluke Crne Gore da uđe u NATO 2017. godine.

Svet

Johnson politički ranjen preživeo glasanje o poverenju – Britanski premijer Boris Džonson preživeo je glasanje o poverenju među poslanicima njegove Konzervativne partije, ali je neočekivano tesna pobeda oslabila njegov autoritet i moraće s malo političkog kapitala iza sebe da se suoči s izazovima, posebno s velikom inflacijom i pretnjom recesije, pišu svetski mediji.

Uprkos inflaciji Erdogan nastavlja svoj ekonomski ‘eksperiment’ – Inflacija u Turskoj popela se na najviši nivo od 1998. godine, što je problem koji muči predsednika Redžepa Tajipa Erdoana uoči izbora sledeće godine, iako on ne pokazuje znakove popuštanja u svom velikom ekonomskom eksperimentu, pišu svetski mediji.

Muslimanske zemlje besne na Indiju zbog negativnih opaski o islamu – Indija se suočava s velikim diplomatskim kritikama iz muslimanskih država nakon što je dvoje zvaničnika iz vrha vladajuće hinduističke partije iznelo negativne komentare o islamu i poslaniku Muhamedu. Arapske nacije govore o blasfemiji, dok Nju Delhi pokušava da ublaži štetu nanesenu međudržavnim vezama.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG