Dostupni linkovi

Vučić: Stvorena histerija zbog posete Lavrova Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 6. juna za RTS da je nezadovoljan atmosferom koja je u svetu kreirana zbog posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji. Fotografija: 6. maj 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 6. juna za RTS da je nezadovoljan atmosferom koja je u svetu kreirana zbog posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji. Fotografija: 6. maj 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 6. juna za javni servis Radio televiziju Srbije (RTS) da je nezadovoljan atmosferom koja je u svetu kreirana zbog posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji i da je stvorena "histerija" u vezi sa tom posetom.

"Bilo je mnogo razgovora u kojima je traženo da se otkaže gostoprimstvo Lavrovu", rekao je Vučić dodajući da se Srbiji ne dozvoljava da razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova.

Naime, Lavrov je trebalo da poseti Srbiju 6. juna, ali su Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet avionu ruskog šefa diplomatije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potez ove tri zemlje opisao kao "neprijateljski čin".

Najava o poseti Lavrova došla je nekoliko dana nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru (29. maja) dogovorili da Rusija nastavi da isporučuje prirodni gas Srbiji.

Sergej Lavrov zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na popisu je sankcija mnogih zapadnih država zbog invazije na Ukrajinu. Jedine države u koje mogu putovati u Evropi su Belorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Vučić je rekao da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Srbija, naime, odbija da uvede sankcije protiv Rusije, ali je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska agresija.

Vučić je dodao da će Srbija čuvati "svoju politiku samostalnog odlučivanja", ali mora da požuri na putu evropskih integracija.

"Očekujem od naredne vlade da vodi snažno ka evropskim integracijama, ali da čuva samostalnu politiku", navodi on.

Na pitanje u vezi sa najavljenom posetom nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) Srbiji 10. juna, Vučić je rekao da je Nemačka za Srbiju najvažniji trgovinski partner i u poslednje vreme investitor.

On je dodao da mu je iz Šolcovog kabineta ranije poručeno da će Šolc doći u Srbiju bez obzira na posetu Lavrova.

Šolc će biti na dvodnevnom putovanju kroz Zapadni Balkan, Grčku i Bugarsku.

U fokusu putovanja biće EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, nemački doprinos unapređenju regionalnih saradnji i prevazilaženje bilateralnih blokada.

Vučić o gasu, nafti i nestašicama

Vučić je za RTS rekao i da Srbija ima zalihe gasa za više od 100 dana, što je cela zima.

"U ovom trenutku imamo 195 miliona kubnih metara gasa u našem skladištu u Banatskom dvoru, a još 125 u ruskom delu, mi moramo naš deo do 269,5 miliona da napunimo u naredna dva meseca, da imamo 779 miliona ukupno", rekao je on.

Vučić je dodao da će biti potpisan ugovor o sufinansiranju sa Mađarskom, kao da će deo nabavke gasa biti finansiran iz budžeta.

On je u maju izjavio da Srbija radi na tome da iznajmi 300-500 miliona kubnih metara skladišnog prostora za gas u Mađarskoj.

Vučić je dodao da najveći problem predstavljaju nafta i ugalj.

Kad je reč o nestašicama prehrambenih proizvoda, Vučić je istakao da je u Srbiji prodato duplo više ulja nego u ovom periodu prošle godine, ali da građani nisu osetili nestašice.

XS
SM
MD
LG