Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Podele u Tadžikistanu oko rata u Ukrajini; COVID-19 u Severnoj Koreji


Pripadnici severnokorejske vojske donose lekove usred strahova o naglom širenju korona virusa u Severnoj Koreji, Pjongjang 18. maj 2022.
Pripadnici severnokorejske vojske donose lekove usred strahova o naglom širenju korona virusa u Severnoj Koreji, Pjongjang 18. maj 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Nemački kancelar u prvoj zvaničnoj poseti Africi otkako je preuzeo dužnost – Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je 22. maja u Dakar, u Senegalu, u okviru svoje prve posete Africi otkako je preuzeo dužnost pre gotovo šest meseci. Tokom posete Senegalu, Nigeru i Južnoj Africi očekuje se da će glavna tema biti posledice rata u Ukrajini, pošto je ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica pogoršala prehrambenu krizu na kontinentu, posebno na istoku Afrike.
  • Ubijen pukovnik Revolucionarne garde Irana – Pukovnik Revolucionarne garde Irana ubijen je 22. maja ispred svoje kuće usred Teherana. Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodajarija ispalivši pet metaka.

Balkan na RSE

Kako su Emirove 'podele pomirile' Bosnu i Hercegovinu – U kontekstu brojnih političkih podela koje su prisutne poslednjih tridesetak godina u Bosni i Hercegovini, a posebno onih koje zagovaraju secesiju Republike Srpske ili treći entitet, na društvenim mrežama je izazvala pažnju podela koju je osmislio Emir Isović. On je autor 17 ilustracija na kojima je šaljivo prikazana "podela Bosne i Hercegovine".

Crnogorski pasoš 'zlatan' još do kraja godine – Program po kojem je do sada blizu 300 stranih državljana dobilo crnogorske papire, poznate kao "zlatni pasoš", trebalo bi da bude okončan do kraja godine, izjavio je premijer Crne Gore Dritan Abazović tokom posete Briselu, gde je razgovarao s ključnim evropskim zvaničnicima.

U novoj epizodi "Perspektiva" Odlazak kod psihologa i dalje je tabu tema učenici i učenice Prve i Druge gimnazije u Zenici govorili su o značaju mentalnog zdravlja, aktuelnom ratu u Ukrajini, ali i o problemima s kojima se suočavaju odlični učenici.

Rat u Ukrajini

Rusija poziva na 'tribunale', zabrinutost za borce iz Azovstala – Pošto su ruske snage zarobile ukrajinske vojnike koji su napustili kompleks čeličane Azovstal u Mariupolju, izražena je zabrinutost za sudbinu pripadnika ukrajinskih snaga. Istaknuti ruski poslanik Leonid Slucki, šef odborničke grupe Liberalno-demokratske partije Rusije u Državnoj dumi i predsednik Duminog odbora za međunarodne poslove, izjavio je 22. maja da sudbinu zarobljenih vojnika, od kojih su mnogi članovi puka Azov, "treba da odredi sud".

U Uništena ruska oprema na izložbi ukrajinskog muzeja pogledajte planove za izlaganje izgorelih oklopnih vozila, crteža, oružja i olupina borbenog aviona u ukrajinskom Nacionalnom vojno-istorijskom muzeju u Kijevu.

Podeljeno društvo u Tadžikistanu oko rata u Ukrajini uz tišinu zvaničnika – Tadžikistanski državni mediji i zvaničnici uglavnom ćute o ratu u Ukrajini, o kojem u tadžikistanskom društvu postoji podela na one koji prihvataju ruski narativ i one koji prate vesti iz Ukrajine o smrti i razaranju.

Svet

COVID-19 u Severnoj Koreji, bez vakcina uz stisak Kim Džong Una – Posle nešto više od nedelju dana od prvog prijavljenog slučaja COVID-19, Severna Koreja ima skoro dva i po miliona slučajeva onoga što naziva "groznicom", dok njen vladar Kim Džong Un nastavlja da odbija pomoć u vakcinama i celu situaciju okreće u svoju korist, pišu svetski mediji.

Pogledajte video prilog Bez hleba i škole u najsiromašnijoj provinciji Irana. U selu Mirabad u pokrajini Sistan-Balučistan, gde ljudi žive od poljoprivredne proizvodnje, prisutna je neuhranjenost, dok mnoga deca ne mogu da pohađaju školu jer nemaju rodni list.

Za kraj izdvajamo Most Radija Slobodna Evropa u kojem sociolog religije i profesor Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov i istoričar Vladimir Veljković koji se bavi pitanjima religije razgovaraju o odnosu Srpske i Makedonske pravoslavne crkve posle saopštenja Sabora Srpske pravoslavne crkve o pomirenju dve crkve.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG