Dostupni linkovi

Nemački kancelar u prvoj zvaničnoj poseti Africi otkako je preuzeo dužnost


Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u nedelju u Dakar, u Senegalu, na svoje prvo putovanje u Afriku otkako je preuzeo dužnost pre gotovo šest meseci.

Tokom posete trima zemljama - Senegalu, Nigeru i Južnoj Africi – očekuje se da će glavna tema biti posledice rata u Ukrajini, pošto je ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica pogoršala prehrambenu krizu na kontinentu, posebno u istočnoj Africi.

Bivši nemački ambasador u Moskvi rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin namerno ima za cilj da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi.

"Cilj Kremlja je da destabilizuje Evropu masovnim prilivom izbeglica", rekao je Rudiger von Fritsch za nedeljno izdanje lista Tagesspiegel.

Uprkos tome, nekoliko afričkih zemalja do sada nije jasno osudilo rusku invaziju.

Tokom Šolcovog putovanja biće reči i o klimatskim promenama, ekonomskoj saradnji, borbi protiv pandemija i jačanju demokratije u Africi. Šolc će za tri dana posetiti ove tri zemlje.

Senegal trenutno predsedava Afričkom unijom i bio je među zemljama koje su pozvane na samit G7 u Nemačkoj krajem juna.

Nemačka vlada vidi Niger kao "sidro stabilnosti" u regionu Sahela, gde je nekoliko terorističkih grupa već dugi niz godina izaziva strah, dok se Južna Afrika smatra ključnim partnerom Nemačke sa bliskim ekonomskim, političkim i kulturnim vezama.

Očekivanja uoči posete nemačkog kancelara su velika među organizacijama za pomoć. Organizacija World Vision saopštila je da je bivša kancelarka Angela Merkel stavila previše fokusa na "odbranu migracija" od 2015. godine i da se to mora zaustaviti.

“Od kancelara Šolca očekujemo qravnopravne uslove", rekao je Ekehard Forberg iz organizacije World Vision.

Ekkerhard je dodao da Nemačka ne bi trebalo da nameće "paternalistička rešenja" na kontinentu, već da podržava koncepte koje su razvile same zemlje.

Nemačka industrija takođe veruje da je preorijentacija razvojne politike neophodna za borbu protiv nadolazeće krize hrane u Africi.

"Potrebno nam je više ulaganje u lokalnu proizvodnju i distribuciju hrane. Afrika ne želi donacije, već pomoć da preuzme stvari u svoje ruke", rekao je u nedelju Stefan Libing, predsednik Nemačko-afričkog poslovnog udruženja (AV).

On je pozvao na bolju saradnju u investiranju i otvaranju radnih mesta. Libing je dodao da bi Afrika mogla da pomogne u snabdevanju gasom u kratkom roku, usred tenzija sa Rusijom zbog rata u Ukrajini, kao i da bi srednjeročno mogla da postane najvažniji snabdevač zelenog vodonika.

Pored toga, kontinent bi mogao dati važan doprinos diversifikaciji lanaca snabdevanja.

"Trebalo bi da iskoristimo nemačko predsedavanje G7 da zaključimo sveobuhvatan sporazum o ulaganjima u održive tehnologije sa Afrikom", rekao je on.

Otkako je preuzeo dužnost, Šolc je posetio samo najbliže saveznike Nemačke van Evrope: Sjedinjene Države, Izrael i Japan.

Izvor: DPA
XS
SM
MD
LG