Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zatvor preti dok Kremlj pojačava represiju; Zabrana izvoza pšenice iz Indije podigla cene u svetu


Na zidu u Rimu, dve žene u bojama zastava Rusije i Ukrajine se grle, a ispod njih je reč "Mir", koja ih povezuje. Grafit je nacrtala umetnica pod imenom Laika za Međunarodni dan žena, 8. mart.
Na zidu u Rimu, dve žene u bojama zastava Rusije i Ukrajine se grle, a ispod njih je reč "Mir", koja ih povezuje. Grafit je nacrtala umetnica pod imenom Laika za Međunarodni dan žena, 8. mart.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi češće učestvovati na EU sastancima – Države Zapadnog Balkana koje su u potpunosti uskladile svoje politike prema Rusiji s politikama Evropske unije najverovatnije će biti češće pozivane na sastanke na evropskom nivou. U radnom dokumentu o kojem su ministri spoljnih poslova članica EU raspravljali 16. maja, navodi se da bi predstavnici Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije mogli biti pozvani kao gosti na odabrane sastanke Saveta EU i pripremnih tela Saveta koja se bave spoljnom politikom. Prema saznanjima izvora sa sastanka, više ministara spoljnih poslova članica EU je upozorilo da je neophodno da i Srbija uvede sankcije Rusiji poput ostalih država regiona.
  • Više od 260 vojnika evakuisano iz Azovstala – Više od 260 ukrajinskih vojnika evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, izjavila je 16. maja zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar. Ukrajinski vojnici iz Azovstala su odvedeni u dva grada pod kontrolom separatista koje podržava Rusija i koji drže delove istočne Ukrajine od 2014. godine.
  • Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO-u – Švedska vlada donela je 16. maja zvaničnu odluku o podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u, sledeći korake susedne Finske u potezu koji će ponovno iscrtati geopolitičku kartu severne Evrope.

Balkan na RSE

Sabor SPC pozdravio samostalnost Makedonske pravoslavne crkve – Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je 16. maja da pozdravlja prihvatanje statusa pune unutrašnje samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Od Dodika pred izbore po 50 evra: 'Potrošiti nije problem' – "Predizborna kupovina birača", to je za neke Banjalučane koji su govorili za Radio Slobodna Evropa, motiv poklona koji je četiri meseca uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini najavio Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider vodeće partije u RS Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Mladi do 30 godina, demobilisani borci i penzioneri u bh. entitetu Republika Srpska jednokratnu pomoć od 100 maraka (50 evra), prema Dodikovim rečima, dobiće u trećem kvartalu ove godine. Izbori u BiH su zakazani za 2. oktobar.

Studenti bez pomoći radi paralelizma na Kosovu – Student Marko s teritorije opštine Gračanica kod Prištine, u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo, nema prava da aplicira za finansijsku pomoć Vlade Kosova. Apsolvent na Pravnom fakultetu pri Univerzitetu u Severnoj Mitrovici u izjavi za RSE navodi da bi i srpski studenti trebalo da imaju pravo na pomoć jer su građani Kosova.

Beograd i Varšava na vezi zbog navodne špijunske afere – Konzularno odeljenje ambasade Poljske u Beogradu je obavešteno o hapšenju dva poljska državljanina u centralnoj Srbiji, navela je 16. maja ta ambasada za Radio Slobodna Evropa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan ranije rekao da su u blizini fabrike namenske industrije Sloboda u Čačku uhapšena dvojica državljana Poljske, dok su mediji označeni da sarađuju s Vladom Srbije naveli da je reč o špijunima strane službe.

Vladine mere nisu zaustavile rast cena hrane u Hrvatskoj – Blagi, ali trajni porast cena prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj govori da nedavno smanjenje PDV-a na energente i hranu nije uspelo u celini da poništi očekivani porast cena hrane.

Pet pitanja i odgovora o zapleni cigareta u Crnoj Gori – Zaplena više od 145.000 paketa cigareta u Luci Bar 14. maja, za 50 posto je veća u odnosu na sve prethodne u poslednjih pet godina u Crnoj Gori. To je, kako je rekao za Radio Slobodna Evropa ministar bez portfelja Zoran Miljanić, zadužen za politiku u oblasti borbe protiv korupcije, pokazatelj da postoji nesumnjiva politička volja aktuelne Vlade da se izbori s kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori:

Rat u Ukrajini

Četiri žene iz Sankt Peterburga suočavaju se sa zatvorom dok Rusija pojačava represiju – Četiri žene u Sankt Peterburgu suočavaju se mogućnošću kazne do 10 godina zatvora zbog navodne "diskreditacije oružanih snaga" u vezi s ratom u Ukrajini. Njihovi slučajevi su među oko 40-tak takvih procesa širom Rusije, u novoj fazi rata Kremlja protiv drugačijih mišljenja.

Pogledajte fotogaleriju Antiratna umetnost: Podrška Ukrajini sa zidova širom sveta – Naoružani bojama, crtači grafita širom sveta pokazuju protest protiv ruske invazije na Ukrajinu crtajući provokativnu uličnu umetnost i murale protiv rata. Neki od umetnika su kreativni i u pokušaju da pomognu Ukrajincima pogođenim ratom preko QR kodova koje javnost može da skenira sa grafita i da donira novac.

Svet

Skok cena pšenice nakon indijske zabrane izvoza – Nakon što je Indija zabranila izvoz osnovnih žitarica, cena pšenice na međunarodnom tržištu je porasla na najviši nivo u poslednja dva meseca dok stručnjaci upozoravaju da sve veće cene hrane i energenata mogu da pogoršaju rizik od nestašice hrane, podstaknu inflaciju ali i nemire u mnogim zemljama, pišu svetski mediji.

Za kraj pogledajte video prilog Lađar s Une o Kenanu Bužimkiću iz Bosanske Krupe. Nekada je svako naselje uz Unu imalo majstora za izradu lađa. Međutim, Bužimkić je među retkima koji ih i danas pravi.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG