Dostupni linkovi

Više od 260 vojnika evakuirano iz Azovstala


Ranjenog pripadnika ukrajinskih snaga na nosilima prenose iz autobusa u Novoazovsku nakon evakuacije iz Azovstala, 16. maj 2022.
Ranjenog pripadnika ukrajinskih snaga na nosilima prenose iz autobusa u Novoazovsku nakon evakuacije iz Azovstala, 16. maj 2022.

Više od 260 ukrajinskih vojnika evakuirano je iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar 16. maja.

"Pedeset tri teško ranjena (vojnika) evakuirana su iz Azovstala", rekla je Maliar u saopštenju, prenosi AFP. Vojnici su odvedeni u bolnicu.

Još 211 izvučeno je kroz humanitarni koridor u Olenivku, dodala je.

Ranije je svjedok za Reuters rekao da je pet autobusa i oklopni transporter, koji su prevozili ukrajinske vojnike iz Azovstala, stiglo u Novoazovsk.

"Svi evakuirani iz Azovstala vratit će se kući kroz razmjenu", rekla je Maliar, prenosi Reuters.

Ona je također dodala da ukrajinska vojska radi na tome da spasi ostatak snaga koje se nalaze unutar Azovstala.

Autobus sa ukrajinskim vojnicima napušta Mariupolj, 16. maj 2022
Autobus sa ukrajinskim vojnicima napušta Mariupolj, 16. maj 2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je evakuacija boraca iz Azovstala na teritoriju pod kontrolom separatista spasila njihove živote.

"Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi. To je naš princip", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

"Naša vojska i obavještajna služba počeli su operacije da spase branioce Mariupolja. Rad se nastavlja da se momci vrate kući i za to je potrebno pažljivo djelovanje i vrijeme", rekao je Zelenski.

Oba grada u koje su odvedeni ukrajinski vojnici se sada nalaze pod kontrolom separatista koje podržava Rusija i koji drže dijelove istočne Ukrajine od 2014. godine.

Ranije je svjedok Reutersa izvijestio da je desetak autobusa napustilo čeličanu.

Ranije je rečeno i da je u Azovstalu ostalo oko 600 vojnika.

Dok su ruske snage gađale Mariupolj gotovo dva mjeseca, pojedini civili i ukrajinski borci potražili su utočište u pogonima Azovstal - ogromnoj tvornici iz sovjetskog doba koja je napravljena sa labirintom bunkera i tunela kako bi izdržala napad.

Autobus sa vojnicima iz Azovstala pod pratnjom proruske vojske napuštaju Mariupolj, 16. maj 2022.
Autobus sa vojnicima iz Azovstala pod pratnjom proruske vojske napuštaju Mariupolj, 16. maj 2022.

Ukrajinska jedinica koja se nalazila ispod čeličane u razorenom Mariupolju ranije 16. maja je saopštila kako njen garnizon ispunjava zapovjedi za spašavanjem života vojnika, što je, kako navodi Reuters, očiti pokazatelj da se opsada bliži kraju.

Borbe oko Azovstala u razrušenom Mariupolju simbolizirale su ukrajinski otpor u ruskoj invaziji. Većina civila koji su potražili sklonište u ogromnoj tvornici iz sovjetskog doba evakuirani su ranije ovog mjeseca.

"Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se podršci ukrajinskog naroda", objavili su iz Azov puka na društvenim mrežama.

U videu objavljenom uz post jedan od viših zapovjednika Denis Prokopenko rekao je da je glavno shvatiti sve rizike.

"Da li postoji plan B, da li ste predani tom planu koji mora omogućiti ispunjavanje dodijeljenih zadaća i sačuvati živote i zdravlje osoblja?"

Dodao je da se radi o najvećem nivou nadzora nad vojskom. "Tim više kada vašu odluku potvrdi najviše vojno zapovjedništvo."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Video je objavljen samo nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da su pristali na evakuaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u medicinsku ustanovu u grad Novoazovsk koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Ukrajina procjenjuje da je na desetine hiljada civila poginulo u Mariupolju tokom višemjesečne opsade ruskih snaga koje su uništile luku na Azovskom moru. Prije rata Mariupolj je imao oko 400.000 stanovnika.

Posljednji branioci grada, uključujući mnoge koji su ranjeni, sedmicama se nalaze unutar bunkera ispod Azovstala, jedne od najvećih čeličana u Evropi. Oni su u aprilu odbili ponudu Rusije da se predaju.

Mariupolj, luka na Azovskom moru, pretrpjela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Osvajanje Mariupolja bi dalo Moskvi poveznicu između poluotoka Krima, kojeg je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine i regija u istočnoj Ukrajini koje vode separatisti koje podržava Rusija.

Kijev kaže kako je vjerojatno na desetine hiljada ljudi ubijeno u Mariupolju od početka ruske invazije 24. februara.

Izvor: Reuters, AFP, BBC
XS
SM
MD
LG