Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Povratak Markosa na Filipinima; Desetine uhapšene u Rusiji na Dan pobede


Ukrajinski novinar Andrej Kovalenko na radnom zadatku, 13. april 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Obavezan vojni rok u Srbiji: Za i protiv – Nakon najava da bi obavezan vojni rok u Srbiji mogao opet biti uveden, neki od Beograđana, sa kojima je razgovarala ekipa Radija Slobodna Evropa, nisu delili entuzijazam iz izjava zvaničnika.

Žene u delovima BiH kilometrima udaljene od ginekologa – Kako bi dobila hitnu medicinsku pomoć usled komplikacija u trudnoći, Milijana Kurilić iz Bosanskog Grahova, na jugozapadu Bosne i Hercegovine, morala je da pređe put od 70-ak kilometara do gradića Livna. Slična situacija je i u Srebrenici čije žiteljke moraju da idu u druge opštine da bi obavile ginekološke preglede. Istraživanje koje je pre nekoliko godina sprovelo Udruženje ginekologa i opstetričara Republike Srpske pokazalo je da 30 opština u tom entitetu, u kojima živi gotovo 111.000 žena, nema zaposlenog ginekologa.

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni – Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini, odakle je rodom. Ovaj sedamdesetogodišnjak trenutno nema mogućnost da poseti svoje selo - nema važeća putna dokumenta ni Kosova ni Bosne i Hercegovine.

Srbija u potrazi za novim kupcima pšenice od Kenije do Irana – Usled rata u Ukrajini cene pšenice porasle za približno 21 odsto, pošto Rusija i Ukrajina pokrivaju oko 30 odsto globalnog izvoza pšenice. Zvaničnici u Srbiji su u toj situaciji videli šansu, pa su s najvišeg nivoa pojačali diplomatske aktivnosti kako bi pšenicu iz Srbije plasirali na afričko i azijsko tržište.

Obnovljen poziv za posete škola Jasenovcu – Nakon što je Hrvatska ukinula gotovo sve epidemiološke mere, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je osnovne i srednje škole na terensku nastavu u Spomen-područje Jasenovac, na mestu nekadašnjeg najvećeg koncentracionog logora u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ministarstvo pokriva sve troškove, a kada je ovaj program pokrenut pre dve godine odmah se javilo do 60 škola.

Rat u Ukrajini

Benedek: Iskustvo iz BiH pokazuje da je dug proces dokazivanja ratnih zločina u Ukrajini – Iz iskustva Bosne i Hercegovine s procesuiranjem ratnih zločina, Ukrajina, ali i bilo ko drugi, može da nauči da je proces postizanja odgovornosti, pronalaženja alata za procesuiranje i na kraju pomirenje – jako dug i težak proces. I za takav proces je potreban napor svih strana, rekao je profesor Volfgang Benedek, profesor međunarodnog prava iz Austrije i voditelj Moskovskog mehanizma za istraživanje mogućeg kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini.

Desetine Rusa privedene na Dan pobede zbog protesta protiv rata u Ukrajini – Usred pompeznih ultrapatriotskih ruskih državnih ceremonija u znak sećanja na sovjetski doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu, više od 100 ljudi širom Rusije je privedeno zato što su na taj dan izrazili protivljenje invaziji na Ukrajinu.

Novinari u paklu rata u Ukrajini – Život im je u opasnosti. Rade bez radnog vremena, bez slobodnog dana. Odela su zamenili pancirima. Oprema za posao im je komplet za hitnu pomoć. Obavezan je i šlem. Radno mesto im je svuda gde se puca. Povremeno mrtvačnice i groblja. Metroi za koje kažu da su gradovi pod zemljom. Rade mobilnim telefonom, neretko i 60 kilometara putujući u potrazi za internet signalom.

Svet

Povratak Markosa na vlast na Filipinima nakon više od tri i po decenije izgnanstva – Obećavajući promenu, prosperitet i jedinstvo zemlji, Ferdinand Markos mlađi koji se tokom kampanje uglavnom oslanjao na revizionistička sećanja na vlast svog oca, optuživanog za korupciju i represiju, pobedio je na predsedničkim izborima na Filipinima, čime se dinastija Markos vratila na vlast posle više od tri i po decenije od njihovog izgnanstva, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG