Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore uvojila Zakon o ograničavanju cijena


Skupština Crne Gore, april 2022.

Parlament Crne Gore je 10. maja usvojio Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji omogućava ograničenje cijena u okolnostima inflatornih rizika i poremećaja na tržištu.

Zakon predviđa da će Vlada podzakonskim aktom utvrditi mjere ograničavanja cijena i listu proizvoda na koje se mjere odnose, uz obavezu preispitivanja odluke najmanje jednom u tri mjeseca, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

"Koji će se proizvodi naći na listi zavisi od procjene Vlade, ali se podrazumijeva da će tu biti osnovne životne namirnice, a mjere koje Vlada može da propiše su određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže", saopštio je Đurović.

Na predlog socijaldemokrata definisani su proizvodi od posebnog značaja za život i zdravlje - prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječja hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija.

Talas poskupljenja je pogodio Crnu Goru od početka 2022. godine, kao posljedica negativnih trendova na globalnom tržištu energenata i hrane, pa su pojedine cijene porasle u prosjeku za trećinu, a nekih proizvoda čak i 50 odsto.

Prosječna neto zarada u Crnoj Gori u martu je bila 704 eura, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe bila 715,5 eura.

Crna Gora do sada u svom pravnom sistemu nije imala zakon o privremenom ograničavanju cijena.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Dragica Sekulić rekla je da se ovim zakonom zaokružuje paket antikriznih mjera, uz zakone o nižim akcizama i umanjenju stope PDV-a na određene životne namirnice.

U ime albanskih stranaka Genci Nimanbegu je ocijenio da je zakon populistički i da nema rok o trajanju ograničavanja cijena.

Iz Demokratskog fronta (DF) su kritikovali predlog zakona jer ga smatraju neprimjenjivim i neodrživim.

"Zakon nije precizirao situacije u kojim će se primjenivati, kada se privremene mjere mogu uvoditi, a za njegovu primjenu je potrebna analiza koja bi sadržala sve pozitivne i negativne efekte", kazao je poslanik DF-a Dejan Đurović.

Predlog zakona o ograničavanju cijena je pripremila prethodna Vlada premijera Zdravka Krivokapića, a nova Vlada premijera Dritana Abazovića je početkom maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

XS
SM
MD
LG