Dostupni linkovi

Obnovljen poziv za posjete škola Jasenovcu


Spomen-područje Jasenovac godišnje posjećuje deset do petnaest školskih grupa (na fotografiji: posjet učenika JUSP-u Jasenovac, svibnja 2022.)
Spomen-područje Jasenovac godišnje posjećuje deset do petnaest školskih grupa (na fotografiji: posjet učenika JUSP-u Jasenovac, svibnja 2022.)

Nakon što je Hrvatska ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je osnovne i srednje škole na terensku nastavu u Spomen-područje Jasenovac, na mjestu nekadašnjeg najvećeg koncentracionog logora u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Ministarstvo pokriva sve troškove, a kada je ovaj program pokrenut pre dvije godine odmah se javilo do 60 škola.

"Školskim grupama koje dolaze nudimo trosatni program od tri dijela", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) viši kustos u Spomen-području Jasenovac, Đorđe Mihovilović.

"Prvi dio je klasično vodstvo po prostoru bivšeg Logora 3 Ciglana od strane kustosa. To traje sat i po vremena, a nakon toga se grupa vraća u naš Obrazovni centar", opisuje Mihovilović.

Tu se učeničku grupu dijeli na manje grupe koje se bave svaka svojom temom. Teme su NDH, Rasni zakoni, Svakodnevni život u logoru, Otpor u logoru, Zatočenici i Dehumanizacija.

Učenici odgovaraju na pitanja u upitniku kojeg dobiju, koja su napisana prema informacijama koje nudi stalni postav jasenovačkog Muzeja.

Učeničke grupe dijele se na manje koje se bave svaka svojom temom.
Učeničke grupe dijele se na manje koje se bave svaka svojom temom.

Digitalna rekonstrukcija logora

Nakon toga učenici odlaze u Obrazovni centar u sklopu Spomen-područja u kojemu se analizira odgovor učenika na ta pitanja uz dodatna potpitanja i pojašnjenja prisutnih jasenovačkih kustosa.

Unazad nekoliko godina nudi se i nešto novo.

"A to je digitalna rekonstrukcija logora, odnosno mogućnost da se ovdje kod nas u Muzeju zaduže tablet, i da se s tim tabletima kreće kroz prostor bivšeg logora gdje su u realnom prostoru i realnoj veličini digitalno rekonstruirani objekti koji su se ondje nalazili. Uz to je na samim tabletima sadržaj dopunjen tekstovima i fotografijama koje su vezane uz sam prostor logora", kaže sugovornik RSE.

Učenici tijekom posjeta JUSP-u Jasenovac, svibnja 2022.
Učenici tijekom posjeta JUSP-u Jasenovac, svibnja 2022.

Za sada je troje kustosa koji rade sa djecom, ali Mihovilović kaže da, pogotovo zbog većeg broja djece koja će dolaziti u Spomen-područje, treba razmisliti i o angažmanu muzejskih pedagoga. Dnevno mogu doći jedna ili dvije škole, ali postoji ograničenje u broju učenika u jednom terminu – do najviše 50.

Slab interes domaćih i škola iz susjedstva

Posljednjih petnaestak godina nije bilo nekog većeg interesa škola u Hrvatskoj, ali niti iz susjednih zemalja, kaže za RSE ravnatelj Javne ustanove spomen-područje (JUSP) Jasenovac Ivo Pejaković.

"Znale su iz Italije doći grupe preko fondova Europske unije, koje su posjećivale neke lokalitete u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vezano za Drugi svjetski rat, Domovinski rat i rat u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, pa bi one u sklopu tih programa posjetile i Spomen-područje Jasenovac. Od ostalih, godišnje bi došle jedna ili dvije grupe iz Slovenije i jedna iz BiH. U principu vrlo malo", navodi Pejaković.

Kako stoji u obavijesti Ministarstva, nakon terenske nastave na račun škole refundiraju se troškovi prijevoza i smještaja te prehrane, kao i putnih naloga za nastavnike. Za refundaciju će biti potrebno dostaviti troškovnik s iskazanim troškovima i kopije računa davatelja usluge i kopije obračunatih putnih naloga nastavnika, odnosno naznačen iznos potreban za isplatu.

Jasenovac, sjećanje s rizikom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:53 0:00

Jasenovac je bio najveći logor u kvislinškoj NDH. U nešto manje od četiri godine postojanja tog logora u njemu je, prema poimeničnom popisu što ga je sastavilo Spomen-područje Jasenovac, ubijeno ili umrlo od bolesti, zlostavljanja i neljudskih uvjeta života 83.145 ljudi (od toga broja preko polovina su Srbi), a ukupan broj žrtava mogao bi se prema procjenama popeti do 100.000 – Srba, Roma, Židova i Hrvata antifašista.

Iako Obrazovni program za učenike postoji od otvaranja novog muzejskog postava u JUSP-u Jasenovac od 2006. godine, Spomen-područje je posjećivalo deset do petnaest školskih grupa godišnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG