Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: U Ukrajini još nije viđena snaga ruskog vazduhoplovstva; Zatvor Kavali u spirali tenzija Turske i Zapada


Beloruski dobrovoljci na vojnoj obuci u bazi Beloruske čete u Kijevu, Ukrajina, 8. mart 2022. Stotine beloruskih emigranata i građana stigle su u Ukrajinu kako bi pomogle ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske invazije.
Beloruski dobrovoljci na vojnoj obuci u bazi Beloruske čete u Kijevu, Ukrajina, 8. mart 2022. Stotine beloruskih emigranata i građana stigle su u Ukrajinu kako bi pomogle ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske invazije.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Da bi formirali Vladu Crne Gore poslanici preuzeli ovlašćenja predsjedavajućeg - Dva i po meseca nakon smene Vlade Zdravka Krivokapića, crnogorska Skupština treba da izabere novu na čijem čelu će biti Dritan Abazović. Otvorilo se pitanje postoji li zakonska mogućnost da ona bude zakazana, pošto poslovnik propisuje da sednicu može sazvati samo predsednik odnosno predsedavajući, a dosadašnji predsednik je podneo ostavku. Kako bi se odblokirao parlament i izabrala Vlada, 46 poslanika je sazvalo sednicu Skupštine. Iako to nijedan zakon i poslovnik ne predviđaju oni su iskoristili činjenicu da ne postoji zakonska zabrana da to učine.

Vlasti na Kosovu ćute oko napada na policiju - Kosovske vlasti do sada nisu saopštile da li su identifikovale osumnjičene za niz napada na pripadnike policije na severu zemlje, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Radio Slobodna Evropa se nekoliko puta do sada, uključujući i 26. aprila - kada se dogodio poslednji napad - obratio Tužilaštvu Kosova s upitom oko istrage napada na policiju, međutim odgovor nije stigao.

Rat u Ukrajini

Tvrdnje bez dokaza o državljanima BiH u Ukrajini - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) nema informacije ni o jednom državljaninu BiH koji je otišao da se bori na strani Ukrajine od početka ruske invazije, a posebno ne o 167 osoba, kako to tvrdi Rusija bez ikakvih dokaza, potvrđeno je iz više bezbednosnih izvora u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Margarita Konaev: Još se nije videla snaga ruskog vazduhoplovstva - Margarita Konaev, saradnica u Centru za bezbednost i novu tehnologiju Univerziteta Džordžtaun, objašnjava koliko će Moskvi biti teško da okupira teritoriju Ukrajine i zašto će Rusija početi da oseća pritisak smanjenog broja vojnika i iscrpljivanja opreme.

'Robovi stvaraju tiranine': Ruska umetnica protestuje protiv rata u Ukrajini – Jelena Osipova jedna je od najpoznatijih antiratnih demonstranata u Sankt Petersburgu. Zbog otpora režimu ova 77-godišnja Ruskinja privođena je više puta. Priključila se i protestima po početku rata u Ukrajini.

Svet

Doživotni zatvor Kavali u spirali tenzija Turske i Zapada - Odluku suda u Istanbulu da na doživotni zatvor osudi turskog filantropa i biznismena Osmana Kavalu, čiji je slučaj bio u centru diplomatske krize Turske i Zapada prošle godine, aktivisti opisuju kao nečuven udarac ljudskim pravima. Kazna rizikuje da baci senku na napore Ankare da poboljša odnose sa Zapadom usred rata u Ukrajini, pišu svetski mediji.

Pogledajte i kako je biti mama i preduzetnica u Srbiji, pošto se frizerke, kozmetičarke, advokatice, knjigovođe i sve žene koje su same sebi poslodavci suočavaju s nizom problema kada se odluče za roditeljstvo, u zemlji čije ih vlasti istovremeno pozivaju na rađanje i pokretanje sopstvenog biznisa.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG