Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Ukrajinski ratni premijer o pobedi ili istrebljenju; Kina širi uticaj na Južnom Pacifiku


Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je 20. aprila da je dogovorena nova Vlada koja će imati podršku 46 od 81 poslanika.
Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je 20. aprila da je dogovorena nova Vlada koja će imati podršku 46 od 81 poslanika.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Bivši Putinov savetnik: Evropski embargo na naftu i gas bi zaustavio Putina -Ruske snage će biti poražene u Ukrajini, ali ne znamo kada, kako i koliko će imati žrtava, kaže za Radio Slobodna Evropa Andrej Ilarionov, glavni ekonomski savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina od 2000. do 2005. godine. "Odgovor na ova pitanja će odrediti Putinovu sudbinu", smatra Ilarionov.

Balkan na RSE

'Telegrami' lažnih vesti za Zapadni Balkan - Kako se na Telegram kanalima na srpskom i ruskom svakodnevno distribuiraju dezinformacije, neproverene informacije i proruski propagandni sadržaji sa ratišta u Ukrajini.

Trka za televizijskim frekvencijama u Srbiji - Koje će televizijske kanale moći da gleda cela Srbija biće poznato nakon odluke nadležnog tela čiji je konkurs već otvorio dileme. Postojeće dozvole, koje koriste privatne televizije Pink, B92, Prva i Hepi, ističu u avgustu ove godine i očekuje se da će one tražiti njihovo obnavljanje. Ipak, za deo javnosti je ključno da li će regulator ispitivati koliko je program ovih televizija bio u skladu sa zakonom tim pre što su ovi mediji označeni kao provladini, odnosno da podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rat u Ukrajini

'Skupite snagu i svjedočite', poruke žrtava zločina iz BiH Ukrajincima - Borba za pravdu i istinu je dug proces, ali od nje ne treba odustajati, uz konstantno svedočenje o pretrpljenim strahotama, jedna je od ključnih poruka Ukrajincima od preživelih rata devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

Ukrajinski ratni premijer kaže da Ukrajina mora da pobedi ili će biti istrebljena – Arsenij Jacenjuk, prvi ratni lider postsovjetske Ukrajine, rekao je da "krvave, teške i dramatične" patnje koje njegova zemlja trpi zbog invazije Rusije imaju monumentalan značaj za Evropu.

Svet

Novim paktom Kina širi uticaj na Južnom Pacifiku - Potpisivanje bezbednosnog sporazuma Kine i Solomonskih ostrva samo nekoliko dana pre posete zvaničnika američke vlade toj zemlji južnog Pacifika povećalo je zabrinutosti zbog širenja kineskog uticaja u regionu koji je u poslednje vreme postao centar geopolitičkog natezanja između Kine i Zapada, pišu svetski mediji.

U Kazahstanu odobren zakon koji omogućava da se ugase platforme društvenih medija - Donji dom kazahstanskog parlamenta odobrio je kontroverzni nacrt zakona koji bi omogućio vlastima da ugase društvene mreže i platforme za razmenu poruka kako bi zaštitile korisnike od internetskog nasilja.

Tražimo odgovore

Takođe nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici - Koliko je Venecuela realna alternativa za rusku naftu?

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG