Dostupni linkovi

Je li Tolstoj mislio i na medije?


Ivo Lučić
Ivo Lučić
Dnevnik za Radio Slobodna Evropa vodio Ivo Lučić, novinar, doktor Karstologije

Subota, 13. ožujka

Subotu radije provodim na Zagrebačkoj gori, nego na zagrebačkoj špici. U odnosu na prave planine, ona se doima kao kakav veliki vrt, ali ima sve što treba. Sedlo kojim se nastavlja, koje stoji ispod mojih nogu, proteklih tjedana mediji su omrazili zbog najveće trusnosti u Hrvatskoj. Tjednima su prijetili približavanjem potresa. Kad je od Haitija, preko Turske i Kosova došao do Sinja, toliko je oslabio da su ga i seizmografi jedva zabilježili. Mediji uglavnom čačkaju stare zebnje o smaku svijeta, umjesto da potiču da se prikladno organiziramo za te sasvim prirodne i očekivane nepogode. U našim medijima, priroda se uvijek od darovateljice života preokrene u našeg najvećeg neprijatelja.

Nedjelja, 14. ožujka

Dubravka Šuica u Mostaru dobila najveće priznanje Međunarodne lige humanista. Kažu, za zasluge u zaštiti prava djece. Predstavila se kao veliki prijatelj Hercegovine. Doživio sam i drugo od Dube. Ravno prije godinu dana, kad se pripremalo otvaranje Prirodoslovnog muzeja, najstarijeg u Dubrovniku, foto materijal podzemnih životinjskih vrsta koji je poticao iz Hercegovine, ostao je na Dubinu sugestiju bez potpisa lokaliteta. Eto, gradonačelnici Hercegovina nije dovoljno dobra, ni kad čini dio svjetske baštine.

Ponedjeljak, 15. ožujka

Veći dio dana provodim u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U njoj možeš riješiti sve izvore. Dostupne vrijedne svjetske baze, omogućavaju izravan uvid u razvoj disciplina. Bujice radova teku digitalnim mrežama, a većina naše znanosti ima pogled od prije trideset godina. Nažalost, veliki dio baza već duže nije plaćen, a i mnoge znanstvene ustanove nisu dobile novčane doznake po devet mjeseci. A ministar financija gleda u oči dok tvrdi da država nikome nije dužna.

Utorak, 16. ožujka
Energetski lobi u BiH koristi rasulo i progurava nove hidrocentrale i termoelektrane. Elektroprivrede ostvaruju profite, struje ima za izvoz, čiji se veliki dio rasipa. One su zlatne koke, koje štite i koriste političke stranke. U Duvanjskom polju nevladine udruge zgranute najavom gradnje termocentrale. Taj potez bi oduzeo budućnost jedinstvenom krajoliku krških polja, koja po obliku i veličini imaju univerzalan značaj, okružena planinama rijetke i endemične flore, s velikim naseljima na dnu slivova, na morskoj obali. Međutim, većina ljudi kao da čeka da drugi riješi probleme, a oni će vidjeti što im tu odgovara.

Srijeda, 17. ožujka
Portali prenose jučerašnja hapšenja petnaest osoba u Srebrenici i Bratuncu: predstavnika civilne vlasti, prosvjetara i vjeroučitelja. Osumnjičeni su za seksualno iskorištavanje maloljetnice. Užas situacije dodatno potencira pristup dijela medija, koji otvoreno koriste osobne podatke žrtve, objavljuje čak i njezinu fotografiju, doduše malo zamračenu, a izvještaji su prepisani policijski dosjei, koji nemaju nimalo uviđavnosti. U dijelu javnosti smatraju da se radi o političkom obračunu u kojem je žrtva nebitna.

Četvrtak, 18. ožujka

Danas sam pobacao nekoliko registratora materijala povezanih sa zaštitom prirode, najviše s Popisom svjetske baštine, koju sam godinama sakupljao nastojeći s krugom prijatelja nadomjestiti nedostatak službene brige oko zaštite krša u BiH. To je omogućilo upis Vjetrenice 2004. na Tentativni popis UNESCO-a, postavilo je na prvo mjesto u svijetu po podzemnom biodiverzitetu, te priviklo istraživače i potporu iz najstručnijih svjetskih krugova. Međutim, politika je imala druge interese. Lokalitet koji je proglašen najvišom kategorijom zaštite prepušten je bez ikakve stručne kontrole lokalnoj vlasti koja nema ni pravnika ni urbanistu, a kamoli da zna nešto o ekosistemskom pristupu. Naravno, to je samo crna kutija u kojoj se prikriva prijenos javnog dobra u privatne džepove. Tj: krađa.

Petak, 19.ožujka

Štrajkovi, blokade, borba za goli opstanak – te su teme dominirale ovaj tjedan. Nastojao sam uputiti na one u kojima priroda nudi više i u kojima ostaje neshvaćena. To se događa zahvaljujući i medijima, koji od predstavljača zbivanja sve češće postaju akteri.
U dnevnicima pišemo o onome što se dogodilo, a morali bi o onome što se trebalo dogoditi. U stotoj obljetnici smrti Lava Tolstoja, nisam čuo da je itko spomenuo njegovo vrlo utjecajno neknjiževno djelo Kraljevstvo Božje je u vama. Za ovih sto godina nije prevedeno ni na jedan od južnoslavenskih jezika. Na njemu je Tolstoj radio tridesetak godina, te je postalo temeljem modernih koncepcija društava bez nasilja. Mediji ne se pitaju je li Tolstoj mislio i na njih!?
XS
SM
MD
LG