Dostupni linkovi

Fana Delija: Borim se za prava romskih djevojčica


Fana Delija: Zaštita za žrtve dječjih brakova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Fana Delija: Zaštita za žrtve dječjih brakova

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Fana Delija je izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za romske inicijative (CRI) iz Nikšića. Ona je Romkinja koja je pobijedila predrasude i diskriminaciju unutar svoje, ali i šire zajednice i ličnim primjerom ukazala na put kojim bi i druge djevojke iz romske populacije trebalo da idu kroz život.

Subota, 30. mart

Kako je prethodna nedjelja bila napeta i stresna zbog finansijske inspekcije, kao i pripreme oko završnog godišnjeg izvještaja, ovu subotu sam započela uz jutarnju kafu sa snahom i majkom razgovarajući o tome kako bi trebalo da izgleda moja haljina za brataničinu svadbu u iduću subotu. Bilo mi je zanimljivo kada je majka počela da opisuje kako haljina treba da izgleda - "neka bude duga, elegantna, sa otvorenim šlicom naprijed".

Slijedila je potom šetnja oko Trebjese. To me opušta i tako balansiram stresne situacije sa kojima se suočavam tokom posla. Ispunjavam i porodični dogovor, snaha, bratanica, dva brata, majka i ja odlazimo na njivu. Sadimo luk.

Zove koleginica i podsjeća me da sam zaboravila da je danas zadnji rok za predaju projekta u skladu sa otvorenim konkursom kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pa sa njive krećem u ured da potpišem preostalu potrebnu dokumentaciju i da pošaljemo aplikaciju.

Fana Delija (druga s leva) sa kolegama i nagradom
Fana Delija (druga s leva) sa kolegama i nagradom

Nakon toga počinjem da se spremam za proslavu dodjele nagrade "Neznane heroine" koju su mi priredili kolege i koleginice iz organizacije.

Prijatno sam se iznenadila što su okupili oko 20 prijatelja koji su na neki način doprinijeli mom uspjehu, ali je bilo i onih koji nijesu mogli da prisustvuju događaju zbog već preuzetih obaveza. Na proslavi smo ostali do iza ponoći i bilo je ludo i nezaboravno.

Nedjelja, 31. mart

Majka, koja me svakog vikenda budi u sedam sati bez obzira na to što ne idem na posao, zbog promijene sata me ostavila da spavam duže. Kako je, izgleda, vidjela da nemam namjeru da ustajem, probudila me riječima: "Hoćeš li ustati više? Skoro je 10 sati, ja sam već skuvala kafu".

Ovo mi je i radna nedjelja. Prvo sam odradila fokus grupa sa mladim djevojkama iz romske i egipćanske zajednice, a potom i sastanak sa predstavnikom Centra bezbjednosti Nikšić na temu dječji ugovoren brak.

Djecu prisiljavaju na brakove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Ponedjeljak, 1. april

Prvi dan u radnoj sedmici praktikujemo sastanak na kojem smo razmijenili iskustva o prethodnoj nedjelji te određujemo prioritete za realizaciju aktivnosti u toku nedjelje. Na istom sastanku koleginica me je upoznala sa tim da nam dolazi još jedna kontrola vezano za ISO standarde, čiji sertifikat smo dobili 2018. godine, tako da smo nakon sastanka obavili internu provjeru dokumentacije.

Službeno odlazim u Podgoricu kako bih od knjigovođe preuzela obračune plata.

Nakon završenih službenih obaveza srela sam se sa prijateljicom Behijom sa kojom sam obišla nekoliko butika kako bih pronašla haljinu za svadbu i zajedno ručale.

Nakon toga sam se uputila za Nikšić, a kuća je već bila puna jer su nam u goste došli prijatelji kako bismo sa njima dogovorili još neke detalje oko svadbe.

Utorak, 2. april

Rano sam u kancelariji zbog najavljene ISO kontrole. Bila sam malo nervozna i napeta. Članovi komisije iz Crnogorskog sertifikacionog tijela stižu. Koleginica i ja smo bile spremne da odgovorimo na sva pitanja, dajemo im svu neophodnu dokumentaciju koju su nam tražili u toku provjere. Nakon višesatne provjere su istakli da su jako zadovoljni našim radom i da samo nastavimo tako pa su nam produžili trajanje sertifikata.

Oko 13 sati sam imala zakazanu fokus grupu sa Romkinjama i Egipćankama na temu dječjih ugovorenih brakova. Malo sam se razočarala kada je jedna od starijih učesnica rekla: "Ti, Fano, sprečavaš svadbe, praviš grijeh, razdvajaš mlade koji se vole", na šta sam pokušala da joj objasnim da dječji brak od 13, 14, 15 pa sve do 18 godina nosi brojne posljedice sa sobom, te zbog toga moja organizacija i ja radimo na suzbijanju tih pojava za dobro, prvo samih djevojčica, a onda i cjelokupnog društva.

Kada sam završila sa poslom otišla sam kući, ručala i po običaju otišla da šetam. Navečer je stigao stariji brat čija se najstarija ćerka udaje, te smo otac, majka, on i ja uz kafu razgovarali o tome koga da pozove od uže i šire rodbine da se ide kod prijatelja, dan nakon svadbe, s obzirom na to da je takav običaj.

Srijeda, 3. april

Rano ujutro smo koleginica i ja imale sastanak sa potpredsjednicom Opštine Nikšić i predstavnicima Sekretarijata za sport i kulturu pri opštini. Sastanak je održan na njihovu inicijativu povodom nagrade "Neznana heroina", koju sam dobila od Evropske unije. Razgovarali smo i o trenutnom stanju kada su u pitanju pripadnici romske i egipćanske nacionalnosti.

Kako organizacija radi u procesu licenciranja usluga za žrtve dječjih ugovorenih brakova, koleginica i ja smo na sastanku pokrenule i temu o mogućnostima za dobijanje prostora od Opštine Nikšić na korišćenje što bi doprinijelo boljoj zaštiti žrtava dječjih ugovorenih brakova što je u skladu sa Istanbulskom konvencijom i Grevio preporukama.

Istog dana mi je bio zakazan još jedan sastanak u Podgorici sa predstavnicima mladih Roma na kojem smo razgovarali o izvještaju koji je u pripremi.

Kako sam završila poslovne obaveze, svratila sam u butik u kojem sam prije par dana vidjela haljinu koja mi se svidjela, te ju i kupila.

Četvrtak, 4. april

Radni dan sam započela neplaniranim sastankom sa timom organizacije zbog dešavanja povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Po povratku u kancelariju koleginica me je obavijestila da su me zvali iz poreske inspekcije kako bih potpisala zapisnik sa realizovane kontrole. Kao što je i bilo očekivano, nismo imali nikakve kaznene norme i pomenuta inspekcija je naglasila da su prezadovoljni našim radom koji prate finansijski računi.

Pri kraju radnog dana, medijatorka u zajednici nam je javila da je jedan naš korisnik preminuo. To nas je veoma pogodilo, jer smo ga prije nekoliko mjeseci pronašli u lošem stanju, te pokrenuli postupak da se smjesti u bolnicu. Gotovo 36 godina je živio kao pravno nevidljivo lice, zbog čega smo pokrenuli postupak za regulisanje pravnog statusa. Nažalost, nismo dočekali da njegova priča doživi pozitivan ishod.

Petak, 5. april

Pripremamo se za ispraćaj bratanice. Kod kuće sam zatekla brojne članove porodice iz raznih država. Počele su pripreme za sjutrašnji dan i za svadbu. Veselje će potrajati do kasnih večernjih sati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG