Dostupni linkovi

Sijah: Političari u raskoraku između riječi i djela


Sijah: Povećanje plata je predizborni trik
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Dalio Sijah je novinar i istraživač koji više godina radi za Istinomjer - prvu bh. fact-checking inicijativu koja se bavi ocjenom izjava domaćih političara ali i analizom ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH. Učestvuje i u drugim aktivnostima i projektima UG "Zašto ne", uključujući i odnose sa javnošću. Bavi se muzikom, svira gitaru u dva benda, te DJ-a i producira elektronsku muziku. Voli filmove i duge šetnje sa psom.

Subota, 30. juni

Subotnje jutro započeo sam uz kafu i jutarnji program N1 televizije u kojem je gostovao moj kolega Emir Zulejhić i listao dnevnu štampu, ali i predstavio platformu Raskrinkavanje koju uređuje. Raskrinkavanje je inače prva domaća inicijativa koja se bavi otkrivanjem lažnih vijesti u medijima u BiH i koja kroz analize spornih članaka stavlja fokus na povećanje medijske pismenosti domaćih čitalaca.

Ovih dana, kako kaže Emir, putem Facebooka plasirana je lažna nagradna igra jednog domaćeg tržnog centra sa ciljem krađe ličnih i bankovnih podataka. Kao i on, i ja samo mogu reći ne dajite vaše podatke nepoznatim ljudima putem interneta.

Još uvijek se govori o pucnjavi u SAD-u u zgradi redakcije lokalnog lista Capital Gazette u Anapolisu, glavnom gradu Merilenda. Čini mi se da ovo postaje uobičajena pojava u Sjedinjenim Državama. Nisam siguran da li će i ovaj događaj nagnati odgovorne u ovoj zemlji da razmisle o postojećim zakonima koji regulišu posjedovanje oružja.

Iako nisam pasionirani ljubitelj sporta generalno, ipak kao i mnogi, tako i ja ovih dana pratim Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji. Prvenstvo je jako zanimljivo. Danas su ispali Portugal i Argentina. Zasluženo. To što do kraja prvenstva više nećemo gledati Mesija i Ronalda i nije neka šteta jer nisu mnogo ni pokazali.

Navijački karneval pjesme, plesa i kostima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Nedjelja, 1. juli

Opet kiša. Danima pada. Muzika je tu da koliko toliko popravi atmosferu. Slušam pjesmu koju mi je preporučio prijatelj – "Kamasi Washington - Street Fighter Mas" – instrumentalni može se reći trip hop, down beat, sa zaraznim sampleom glasa.

Današnje sivilo dodatno ću začiniti sa dvije epizode druge sezone serije Handmaids Tale, čija atmosfera upravo odgovara ovom danu. Inače, serija je prikaz alternativne istorije u kojoj današnje SAD nakon neke vrste "državnog udara" postaju "Gilijad", strogo kontrolisano, militarističko društvo bez ikakvih ljudskih prava. Da ne otkrivam previše, pogledajte. Jedna je od boljih serija posljednjih godina. Veoma inteligentna, sa jasnim aluzijama na neke aktuelne probleme današnjeg svijeta.

Nešto što svakodnevno radim je i šetnja sa mojim psom Benijem. Večeras smo šetali do parka Betanija u blizini sarajevskog porodilišta Jezero i stadiona Koševo. Ovaj park je kroz nekoliko godina, nakon što je drveće naraslo, postao jako lijep.

Na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u četvrtfinale je prošla Hrvatska. Mogu samo reći – bravo komšije, navijam i dalje.

Reprezentacija Hrvatske nakon pobjede nad Danskom
Reprezentacija Hrvatske nakon pobjede nad Danskom

Ponedjeljak, 2. juli

Danas je sa sarajevske željezničke stanice nakon 27 godina krenuo voz za Bihać. I to Talgo. Uvođenje željezničke linije i nije neka vijest ali u bosanskohercegovačkim uslovima jeste i te kako. Čak je toliko zanimljivo da su građani Bihaća dočekali voz i slikali se pored talgo garnitura. Inače, to se obećava posljednjih deset godina, a obećanje je konačno ispunjeno nakon što su aktivnosti na remontu unske pruge započele krajem prošle godine. Na Istinomjeru smo se pozitivno osvrnuli na ovaj događaj.

Talgo od Sarajeva do Banjaluke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Proteklog vikenda obilježena je 76. godišnjica bitke na Kozari, a zvijezda obilježavanja bio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, koji je rekao da je tu došao kako bi "odao počast svima onima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, svima onima koji su se borili protiv antifašizma".

Lapsusi domaćih zvaničnika prilikom obilježavanja značajnih datuma Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u BiH se više gotovo i ne mogu smatrati slučajnostima s obzirom na njihovu učestalost. Nakon proglašenja "pobjede nad antifašizmom", sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake i objašnjenja federalnog premijera Fadila Novalića da su partizani bili na "putu borbe protiv antifašizma", kojeg je dao nakon otvaranja obnovljenog mostarskog partizanskog groblja ove godine, dobili smo i novog borca protiv "antifašizma".

Istinomjer se tako izjavom Petra Đokića pozabavio u svojoj satiričnoj rubrici, Nevjerovatno ali Istinomjer te smo podsjetili i na ranije borce protiv antifašizma.

Utorak, 3. juli

Krećem na posao i nedaleko od zgrade svjedočim uobičajenom načinu izvođenja radova u BiH. Sedam radnika nadzire jednog koji je u rupi, u vodi do koljena i savjetuju mu šta da radi.

Danas sam gotovo cijeli dan sumirao podatke regionalnog istraživanja otvorenosti vlasti kojeg Udruženje građana "Zašto ne" provodi sa regionalnom mrežom ActionSee čiji smo član. Analiza pokazuje da je u posljednjoj godini zabilježen pad otvorenosti. Institucije izvršne i zakonodavne vlasti ostvaruju jako lošu interakciju sa građanima, budžetska transparentnost kao i transparentnost javnih nabavki svakako nisu na zadovoljavajućem nivou.

Na mnoge upitnike koje smo poslali institucijama nismo dobili odgovor i to je u mnogome uticalo na rezultat istraživanja i u samom startu je pokazalo koliko su najviše zakonodavne i izvršne institucije spremne na saradnju sa građanima i civilnim društvom. Prema njima u Evropsku Uniju samo što nismo ušli. Mislim da to neće ići tako lako.

Dao sam i izjavu za jednu televiziju u skopu javnog servisa. Novinare interesuje povećanje plata u RS i to u javnom sektoru. Da li je to predizborni trik, pitaju? Jeste, odgovaram. Kako drugačije tumačiti povećanje plata u javnom sektoru tri mjeseca prije izbora.

Srijeda, 4. juli

Na putu prema poslu primijetio sam da više nema migranata na kolosijecima željezničke stanice. Svih ovih dana na tom mjestu je konstantno boravilo više desetina ljudi i tu su bili svaki dan. Danas ih nema, sve je očišćeno, samo poneki trag je ostao.

Danas sam pisao o kolektorima na Neretvi u Mostaru. Projekt koji je već nekoliko godina uzurpirao cijeli grad, kasnio sa realizacijom, te opet nije pušten u rad na vrijeme.

Nedavno je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, najavio jednu apsurdnu ceremoniju "svečanog puštanja otpadnih voda u kolektor" u narednih deset dana, no u u njegovom uredu danas kažu da još nemaju datum održavanja te ceremonije. Bešlić je dobio neispunjeno obećanje. Mediji, pak, pišu o povećanoj koncentraciji bakterija na kupalištima u Mostaru.

Četvrtak, 5. juli

Denis Zvizdić najavio je kako će Bosna i Hercegovina odmah nakon izbora dobiti status kandidata ali i aktivirati MAP za članstvo u NATO-u. Sa druge strane, u Predsjedništvu BiH nema konsenzusa oko četiri važne Deklaracije koje trebaju biti potpisane na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Londonu, naredne sedmice. Radi se o deklaracijama o ratnim zločinima, nestalim osobama, borbi protiv korupcije i regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji. Po ko zna koji put svjedočimo totalnom raskoraku između riječi i dijela domaćih političkih aktera.

Kako bih provjerio neke izjave premijerke RS, Željke Cvijanović, a koje se tiču porasta zaposlenosti kontaktiram Republički zavod za statistiku i saznajem da oni uopšte ne vode mjesečnu evidenciju o zaposlenim osobama u ovom entitetu. Objavljuju ih na polugodišnjoj i godišnjoj bazi. Podaci za mart će biti objavljeni, kako kažu, u narednih deset dana.

Inače, u BiH tačni i pouzdani podaci o broju zaposlenih gotovo da i ne postoje. Podaci koji se mogu naći razlikuju se jedni od drugih i niko nije siguran koji pokazuju stvarno stanje. Stoga, političari u BiH praktično mogu izjavljivati bilo šta na ovu temu.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako su još sredinom prošle godine iz SNSD-a najavili da neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija, Dušanka Majkić, zastupnica ove stranke u Parlamentu BiH vratila se i prisustvovala sjednici komisije za vanjsku politiku. Naravno, razlog povratka je novac, pošto su se na dnevnom redu sjednice komisije našli brojni sporazumi i ugovori za višemilionske zajmove za infrastrukturne projekte u RS.

Petak, 6. juli

Pripremam saopštenje u vezi sa rezultatima regionalnog istraživanja otvorenosti vlasti koje bismo trebali poslati ovih dana. Pitanje je kako toliko mnogo negativnih rezultata staviti na tako malo prostora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG