Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić i Borisov: Evropska perspektiva BiH znači mir i stabilnost


Bugarski premijer Bojko Borisov

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i bugarski premijer Bojko Borisov ocenili su posle današnjeg sastanka u Sarajevu da evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

Zvizdić se zahvalio Borisovu za sve ono što je Bugarska učinila za BiH za vreme predsedavanja EU, posebno u poslednjih šest meseci.

"Ono zbog čega smo izuzetno zahvalni, ne samo BiH, već sve zemlje Zapadnog Balkana, jeste činjenica da je u toku bugarskog predsedavanja Zapadni Balkan ostao u fokusu interesa EU", naglasio je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Prema njegovim rečima, to je veoma važno za BiH, jer je evropska perspektiva ključni spoljnopolitički cilj i prioritet BiH.

"To nam omogućava da nastavimo sa aktivnostima na realizaciji evropske agende BiH", rekao je Zvizdić.

On smatra da će se posle oktobarskih opštih izbora u BiH ići u pravcu dodeljivanja kandidatskog statusa za ovu zemlju, kao i da će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), kao naredni korak ka NATO integracijama.

"Drugi prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja i posebno razvoja infrastrukture. Na tome kontinuirano radimo i na tome je posebno insistirao premijer Borisov, razmišljajući i stavljajući u fokus infrastrukturu i povezivanje svih zemalja Zapadnog Balkana sa EU", kazao je on.

Zvizdić je dodao da je treći pravac očuvanje mira i stabilnosti i borbe protiv svih vrsta ekstremizama.

Navodeći da je i na tom planu postignut značajan napredak, on je ocenio da senku na to baca činjenica da u BiH aktivno traje predizborna kampanja.

Bugarski premijer Borisov je rekao da se sa austrijskim ministrom spoljnih poslova i integracija Sebastijanom Kurcom dogovorio da će se kontinuitet u pogledu podrške BiH nastaviti i tokom predsjedavanja Austrije EU.

"Nakon izbora, u oktobru, moraćete se odlučiti kojim putem želite ići. Sve kolege iz EU stoje uz vas i BiH je veoma bitna za njih jer zaista veruju da BiH može biti bastion ili njihov saveznik u borbi protiv radikalnog islamizma", poručio je Borisov.

On je istakao važnost održavanja pravca povezanosti, razvoj digitalne infrastrukture i projekte koji su vezani za ekonomski razvoj.

"Želio bih napomenuti dve bitne stvari koje se odvijaju na relaciji Sofija-Skoplje i Skoplje-Atina. Kada je u pitanju Sofija-Skoplje tu imamo sporazum koji je potpisan, a na relaciji Skoplje-Atina se desio progres kojem smo svi bili svedoci", rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, to nisu bila jednostavna rešenja ni za Makedoniju, ni za Grčku ni za Bugarsku.

"Ovaj sporazum je rešio situaciju između Makedonije, Albanije i Srbije, odnosno data je nova evropska perpektiva za ove tri zemlje", istakao je Borisov.

XS
SM
MD
LG