Dostupni linkovi

Kako je Dušanka Majkić uzburkala duhove u BiH


Dušanka Majkić je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, svojevremeno je odlučila otići u penziju, no samo dva dana kasnije ponovo je zasnovala radni odnos
Dušanka Majkić je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, svojevremeno je odlučila otići u penziju, no samo dva dana kasnije ponovo je zasnovala radni odnos

Načini na koje bosanskohercegovački političari komuniciraju međusobno tokom sjednica, ali i na društvenim mrežama, odavno izlaze iz okvira uljudnosti. Uvrede, prijetnje, prozivke članova porodica zastupnika skoro su svakodnevnica u BiH.

Posljednja u nizu je objava zastupnice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentu BiH Dušanke Majkić. Ona je na Twitteru pokušala biti duhovita u opisu stanja u Stranci demokratske akcije (SDA), pa Bošnjake poistovjetila sa Turcima:

"Nešto kontam, možda je Sebija jedina mogla da bez tumbe skrati listu kandidata. Što bi rekli: I sve ovce i svi Turci. Osim Zvizdića".

Tako je Majkić, zastupnica stranke Milorada Dodika, na Twitteru prokomentarisala stanje u SDA nakon vijesti da Sebija Izetbegović, supruga aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te direktorica Kliničkog centra u Sarajevu nije prihvatila kandidaturu za članicu Predsjedništva BiH.

Njena objava izazvala je brojne komentare:

Za razliku od građana koji su svoje mišljenje, zaštićeni lažnim imenima, ostavili na portalima, nekadašnji glasnogovornik haškog Tribunala Refik Hodžić je javno, također na Twitteru, reagovao na post državne zastupnice Majkić.

Politički analitičar Amer Tikveša smatra da izjava Dušanke Majkić podsjeća na one prijeratne, o kojima piše Hodžić, međutim da kontekst nije isti.

"Ta retorika neće izroditi nikakvo nasilje, nego je jednostavno jedan predizborni trik, moram priznati vrlo inteligentan i čudim se da ga je Dušanka Majkić mogla smisliti", kaže Tikveša.

Prema mišljenju jednog od najpoznatijih bh. tviteraša, političkog analitičara i psihologa Srđana Puhala, tweetu Dušanke Majkić se pridaje previše pažnje i medijskog prostora. Smatra da nije imala zlu namjeru da uvrijedi bilo koga.

"Ono što je tu važno jeste da je napravila neku kompilaciju tih narodnih umotvorina, poprilično nespretno, ali ne mislim da je tu bilo zlonamjernosti ili da je bio cilj da se vrijeđaju Bošnjaci kao takvi nazivajući ih Turcima, već prosto da je iskoristila te dvije narodne poslovice i napravila neku svoju papazjaniju i da uopšte nije razmišljala da se to može protumačiti i na ovaj način", objašnjava Puhalo.

Tweetu Dušanke Majkić se pridaje previše pažnje i medijskog prostora, smatra Puhalo
Tweetu Dušanke Majkić se pridaje previše pažnje i medijskog prostora, smatra Puhalo

U državi u kojoj se bh. političari godinama ne mogu ni oko čega dogovoriti, gdje je broj onih koji žive ispod svake granice ljudskog dostojanstva u stalnom porastu, bh. političari, za sramno visoke plate jedino što rade jeste da održavaju stanje histerije i straha. I ovo je još jedan pokušaj skretanja pažnje sa stvarnih problema bh građana, zavođenjem njihovih emocija najprizemnijim strastima kao što je nacionalizam, smatra Amer Tikveša.

"Ovo bi najbolje bilo ignorisati. Ne samo što je ona sada u Republici Srpskoj uzurpirala javni prostor takvom retorikom, nego što će reakcije sa ove strane bošnjačkih populista također uzurpirati javni prostor u Federaciji BiH", tvrdi Tikveša.

U reakcijama na post Dušanke Majkić najviše kritika se odnosi na nazivanje Bošnjaka Turcima. Međutim, ima i onih bh. građana koji se na društvenim mrežama pitaju ko su ovce u Dušankinom postu, te hoće li jedan državni parlamentarac biti sankcionisan zbog, kako tvrde, govora mržnje?

"To bi trebalo biti sankcionisano kao govor mržnje i huškanje. Naravno to neće niti jedan sud, posebno u Republici Srpskoj uraditi. A što se tiče pitanja ko su ovce? Pa ovce su svi oni koji će nasjesti na takvu retoriku", stav je Tikveše.

Dušanka Majkić je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, svojevremeno je odlučila otići u penziju, no samo dva dana kasnije ponovo je zasnovala radni odnos. Naime, 25. maja 2015 godine, Dušanki Majkić je izdato rješenje o "prestanku statusa stalno zaposlene poslanice zbog odlaska u penziju po sili zakona”.

Drugim rješenjem, istog dana dodijeljena joj je otpremnina u iznosu od oko 14.000 eura, a 27. maja, Dušanka Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o "sticanju statusa stalno zaposlene poslanice", što će reći da je u penziji provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG