Dostupni linkovi

Đukanovićev napad na opoziciju nagovještaj oštre kampanje


Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
Vladajuća Demokratska partija socijalista nakon što je utvrdila izbornu listu čiji je noslilac Milo Ðukanović, zvanično je krenula u izbornu kampanju. Iako je bilo najava kako će ovoga puta biti pozitivna, Ðukanović se na samom startu žestoko obrušio na dva nova politička subjekta, Demokratski front i Pozitivnu Crnu Goru, optužujući ih za ugrožavanje temelja crnogorske nezavisnosti.

Pod sloganom "Naprijed Crna Goro" Demokratska partija socijalista u ponedjeljak uveče je ozvaničila početak izborne kampanje. Praćen gromoglasnim aplauzom prvi čovjek partije i nosilac izborne liste Milo Đukanović naglasio je kako je pobjeda koalicije sa SDP-om i ovoga puta nasušno potrebna Crnoj Gori. Iako je konstatovao kako DPS na izborima 1.4 oktobra nema političku konkurenciju i kako joj je glavni protivnik teška socio-ekonomska situacija, Đukanović je ipak markirao glavne političke protivnike, oličene u čelnicima novog saveza na opozicionoj sceni - Demokratski front, Andriju Mandića, Miodraga Lekića i Nebojšu Medojevića.

Optužio ih je da su kako je rekao “moljakali“ po Briselu i Vašingtonu da se Crnoj Gori ne dozvoli pravo na referendum, na kome je obnovila svoju nezavisnost.

"Nije dovoljno jednom četničkom vojvodi, jednom ambasadoru velikosrpskog nacionalizma, i jednom kolumnisti najvećeg narko klana na Balkanu da se zaklone iza zvučne parole militarističko demokratskog sadržaja, kakav je Demokratski front, da bi pokušali da operu svoju prošlost i da zavaraju crnogorsko biračko tijelo", rekao je Đukanović.

Da joj je upravo to cilj, zavaravanje biračkog tijela, Đukanović je stavio na teret i novosnovanoj partiji Pozitivna Crna Gora.

"Pozitivna Crna Gora je potrebna da bi se lažno predstavila crnogorskoj političkoj javnosti kao procrnogorska politička alternativa, da bi odvojila dio crnogorskog biračkog tijela od Koalicije za Evropsku Crnu Goru i da bi kasnije te glasove pridodala velikosrpskom nacionalizmu okupljenom ispod Demokratskog fronta", kazao je.

Reagovanja na žestoku Đukanovićevu retoriku najprije smo potražili od direktno prozvanih.

U najmađoj partiji na crnogorskoj političkoj sceni Pozitivnoj Crnoj Gori, komentar nijesu imali.

"Pozitivna je davno odlučila da želi da vodi pozitivnu kampanju i samim tim nema nikakvog razloga da komentarišemo ovakve negativnosti", izjavio je Dritan Abazović.

Zamjena teza i vulgarna retorika

Ispred Demokratskog fronta oglasio se Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene primjećujući kako se lider DPS opredijelio za jezik mržnje, pošto za tvrdnje kako je cilj Fronta rušenje crnogorske nezavisnosti nema argumenata.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

"Otvaranjem pregovora sa EU, Crna Gora je naprosto riješila da strateška pitanja, a ostaje samo da se rješavaju ova ekonomska, socijalna i pravna pitanja. Tako da sada samo neko ko apsolutno ne korespondira sa realnošću može ponovo da otvara pitanja iz 90 tih godina. Ovo je 2012. godina i Crna Gora mora što brže da napravi reforme koje će nju napraviti demokratskom državom sa ekonomijom koja normalno funkcioniše. Ljudi i političari koji nemaju ideja kako to da regulišu, suočeni sa novim izazovima naravno da se vraćaju u vrijeme koje je obilježeno njihovim liderstvom. Crna Gora traži novi tim i novo lice", poručio je Medojević.

Uprkos prvobitnim najavama u DPS kako će ovoga puta njihova kampanja biti pozitivna i manje usmjerena na političke rivale, Đukanović je u ponedjeljak uveče nedvosmisleno naznačio kako će se i pred ove izbore, 6 godina nakon obnove državne nezavisnosti, sve vrtjeti oko državnog pitanja.

Da li je odabir stare platforme za predizborni nastup odraz slabosti ili snage, pitali smo Rada Bojovića, predsjednika političkog kluba Pravedna Crna Gora.

"Očigledno je da otvarajući pitanja državnosti i spoljne politike, pristupa NATO, pitanja identiteta, očigledno je dakle da vladajuća koalicija ima jednu supremativnu poziciju u odnosu na opoziciju. Ako imamo u vidu kakav je profil opozicije i kakva je njena prošlost, pa čak i ako imamo u vidu nove političke subjekte, jer i oni su neodređeni prema dijelu tih pitanja, onda očigledno da tu postoji dobar manevarski prostor za vladajuću koaliciju i mogućnost da kroz jednu, uslovno rečeno izbornu zamjenu teza opoziciju bukvalno pritjeraju uz ćošak", ocjenjuje Bojović.

Na pitanje da li Đukanovićev nastup nagovještava rasplamsavanje predizbornih strasti i negativnih emocija, uprkos tome što u opoziciji insistiraju da će njihov odgovor biti pozitivna kampanja, Bojović odgovara:

"Ja sam veliki skeptik da ćemo mi gledati pozitivnu kampanju. Mislim da je realnije da ćemo gledati jednu tešku prljavu kampanju gdje će se kako vrijeme bude odmicalo upotrebljavati sve vulgarnija politička retorika".
XS
SM
MD
LG