Dostupni linkovi

Zloupotreba državnih resursa u izbornoj kampanji pod lupom MANS-a


Glasanje u Crnoj Gori - ilustracija
Glasanje u Crnoj Gori - ilustracija
Zloupotreba državnih resursa je politička korupcija i smatra se jednim od najopasnijih vidova korupcije, a tome se konačno mora stati na put - smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora. Ova NVO će tokom predizborne kampanje uoči parlamentarnih izborima koji će se u Crnoj Gori održati 14. oktobra bilježiti sve slučajeve ovog vida kršenja zakona i nakon toga proslijediti prijave nadležnim organima, ali i međunarodnim organizacijama.

Prvi slučajevi zloupotrebe državnih resursa u predizbornoj kampanji su već zabilježeni.

"Kao i tokom prethodnih izbornih procesa i vlast i ovaj put u predizbornoj kampanji čini zloupotrebe državnih resursa", kažu u NVO MANS čiji aktivisti, ukazujući na konkretne primjere, pozivaju i građane da im prijave učene slučajeve.

Zloupotreba državnih resursa od strane vlasti tokom predizborne kampanje je i do sada praćena, ali od strane pojedinih opozicionih partija. Sada će, međutim, prvi put ovo teško kršenje izbornog prava biti praćeno od strane subjekta koji nije učesnik izbora.

"Za sve slučajeve koji će se moći dokazati, prikupljaćemo dokumentaciju i podnositi krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno vršenje funkcije svih u državnoj upravi koji budu kršili zakon", kažu u MANS-u uz napomenu da će o svemu biti obaviještene i relevantne međunarodne organizacije.

"Zloupotrebe se ponavljaju iz godine u godinu, od izbora do izbora, a i ovih dana je registrovan"ustaljeni obrazac ponašanja","rekao je pravni savjetnik MANS-a, advokat Veselin Radulović navodeći, kao konkretan slučaj zloupotrebe državnih resursa, naprasno zapošljavanje u državnim institucijama i lokalnim samoupravama.

"To nije samo prekršaj iako se u javnosti to često prikazuje kao benigna radnja, kao manje bitna stvar. Ono što mi se čini jeste da upravo Krivični zakonik definiše te radnje u krivičnom djelu iz člana 416 – zloupotreba službenog položaja. Dakle, javni funkcioner koji je zloupotrijebio svoja ovlašćenja i prekorači ovlašćenja, što ovdje imamo u klasičnom obliku, i na taj način omogući drugome pribavljanje koristi. Ja mislim da ne moram da vas ubjeđujem u to da li je korist nekome obezbijediti radno mjesto neposredno pred izbore. Dakle, u toj situaciji je počinjeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja", navodi Radulović.

Osim toga, najavljeno je i donošenje novih zakona čija se sama najava može koristiti, odnosno, zloupotrijebiti u predizbornoj kampanji, kaže on.

"Konkretno je najavljeno da će biti donesen novi Zakon o legalizaciji nelegalnih objekata. Svi znate, a priznalo je i nadležno ministarstvo, da u Crnoj Gori ima preko 100 hiljada nelegalno sagrađenih objekata i znate kako je na te ljude, fizička ili pravna lica, moguće uticati da glasaju ili ne glasaju na izborima onako kako im se sugeriše, a da će im u zamjenu biti omogućena legalizacija nelegalnog objekta, jednog ili više njih. Takođe ste vidjeli prethodnih dana da se javnim ustanovama i da se u državnoj upravi dijele i stanovi na jedan očigledno nezakonit način. Dakle, bez oglašavanja. Sve su to radnje kojima se može pripremati teren za zloupotrebe u smislu glasanja ili neglasanja na izborima", ističe Radulović.

Stati na put političkoj korupciji

Navodi o stanovima se odnose na medijsku informaciju da je Vlada Crne Gore proljetos podjelila 34 stana za funkcionere i državne službenike, odnosno, da među novim stanarima zgrada u prestižnom dijelu glavnog grada ima članova premijerovog kabineta i pojedinih ministarstava.
Vuk Maraš
Vuk Maraš

Prema dokumentima u koje je imao uvid dnevnik "Vijesti", vladina komisija za stambena pitanja je, po povlašćenim uslovima, dodijelila stanove za 28 zaposlenih u ministarstvima, Vladinom generalnom sekretarijatu, Glavnom gradu, Vrhovnom sudu, Kliničkom centru Crne Gore i podgoričkoj gimnaziji.

Stanove od 75 kvadrata, kao radni prostor u zakup, pored pet univerzitetskih profesora, dobilo je i osam ministara među kojima je i ministar kulture Branislav Mićunović iako, kako se navodi, prema imovinskom kartonu već posjeduje stan od 185 kvadrata u Podgorici i garsonjeru od 22 kvadratna metra u Budvi.

Premijer Igor Lukšić smatra da je baš sad, poslije 15 godina, bila prava prilika da se podijele ovi stanovi.

"Mislim da tu nije napravljena nijedna greška i da se tu strogo vodilo računa o kriterijumima, pri čemu je uvažena i potreba da se poslije jako puno godina, bar 10 ili 15 godina jednom broju istaknutih stvaralaca dodijele stanovi u smislu radnih prostora, s obzirom na to da je posljednji put građeno prije 15 godina, a procijenili smo da je ovo možda dobra prilika da se to uradi", istakao je Lukšić.

Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš je nabrojavši čitav niz zabrana koje važe u izbornom procesu zaključio da "zloupotreba državnih resursa jeste politička korupcija, odnosno, jedan od osnovnih vidova korupcije i tome se, konačno, mora stati na put".

"Zbog toga ćemo mi sve zloupotrebe do kojih dođemo dokumentovati i u formi inicijativa predavati Državnoj izbornoj komisiji, kako bi ostao trag svega toga što smo identifikovali i kako bi od te institucije zatražili da odluči da li je bilo kršenj azakona i procedure i na kraju krajeva da pokrene prekršajni postupak protiv i individua i protiv političkih partija koji su zloupotrebljavali državne resurse. Podsjetiću da Zakon o finansiranju političkih partija podrazumijeva kazne do 2000 eura za pojedince koji krše ovaj zakon, odnosno do 20 hiljada eura za partije i državne institucije. Takođe, MANS će o svim zloupotrebama redovno izvještavati i predstavnike medija, ali i međunarodne organe, prvenstveno OEBS i ODIR kako bi se učinjelo da o svim zloupotrebama koje se počine tokom kampanje zaista negdje ostane trag kako bi se tražila odgovornost", naglasio je Maraš.
XS
SM
MD
LG