Dostupni linkovi

Blokadom uprave prijete i radnici Željezare Nikšić


Rudnik u Beranama, ilustrativna fotografija, autor: Savo Prelević
Rudnik u Beranama, ilustrativna fotografija, autor: Savo Prelević
Odluka radnika Željezare, da zaprijete nasilnim zauzimanjem upravne zgrade, nastavak je trenda koji su započeli radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, kojima su nakon izbacivanja menadžmenta iz fabrike ispunjeni svi zahtjevi. Međutim, osnovno je pitanje - zašto radnici dolaze u situaciju da pribjegavaju ovakvim metodama.

Prvo su, krajem aprila, nezadovoljni odnosom uprave, radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma isprva zabranili pristup menadžmentu kompanije u krug fabrike, a potom su, nakon kratke konfrontacije sa obezbjeđenjem, zauzeli upravnu zgradu, da bi im već sjutradan bili ispunjeni svi zahtjevi:

Radnici KAP-a otjerali vlasnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
Direktan link


Za razliku od KAP-ove uprave, poslovodstvo nikšićkih Rudnika boksita u petak nije ni dolazilo na posao, jer je 300 radnika ovog preduzeća provelo prošlu noć u prostorijama upravne zgrade koju su zauzeli u četvrtak. Radnici od menadžmenta zahtijevaju pokretanje proizvodnje u kompaniji i isplatu tri zaostale zarade i ostalih dugovanja, a od Vlade, da se uključi u rješavanje nagomilanih problema, ili raskine ugovor sa poslodavcem.

Predstavnici radnika Boksita koji, čini se, nakon uspjeha radnika KAP-a, ovakav metod vide kao uspješan recept borbe za sopstvena prava i kažu da u upravnu zgradu nijesu ušli radi plate, već zbog ukupne situacije.

,,Nećemo da svaki mjesec dolazimo i tražimo našu zaradu jer im nećemo dozvoliti podjele. Osnovni zahtjev je ostavka menadžerskog tima, početak proizvodnje i da ne budemo više dijeljeni nego da svi budemo jednaki. Koliko ima jednom, neka bude toliko svima."


Poslovodstvo Boksita je, ovaj akt kategorisalo kao nasilan, jer je već najavljeno da će biti podnijete krivične prijave protiv svih koji su, kako kažu, "nasilno upali u zgradu". Međutim, činjenica je da radnici problematičnih preduzeća više ne vide više mogućnost rješenja problema u pregovorima već, gube strpljenje i rješenje traže nelegitimnim metodama.

Sa jednog od protesta radnika Kombinata aluminijuma Podgorica, april 2010, Foto: Savo Prelević
Sada i radnici nikšićke Željezare prijete da će, ukoliko im se ne ispune zahtjevi, i oni zauzeti upravnu zgradu. Uprava mora poštovati zakon, jer će im u suprotnom biti uzvraćeno na isti način, kaže predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić:

,,To će se svakako ostvariti ono što smo mi izjavili na protestu. Ukoliko bi bilo koji radnik, koji ne bi prihvatio takav aneks ugovora o radu, koji su danas obznanili dobio otkaz, mi bi uradili ono što smo najavili na tom protestnom skupu."

Ministar ekonomije Branko Vujović kaže da se radi o nedopustivom ponašanju radnika, ali da i poslodavci moraju biti odgovorniji.

,,U nekim situacijama i poslodavci svojim ponašanjem uzrokuju neku vrstu revolta ili načina na koji se radnici ponašaju. Kada govorim konkretno o Boksitima ili o KAP-u, apsolutno je neprihvatljivo ponašanje radnika, ali mislim da bi moralo biti mnogo više osjećaja, dobre komunikacije od strane poslodavaca."


U Savezu sindikata smatraju da je nasilno zauzimanje upravnih zgrada kompanija pojava koja je postala trend sa nepovoljnim smjerom. Kažu da za to ima više razloga, a da je jedan od njih restriktivan Zakon o štrajku, koji u potpunosti ide na ruku poslodavcima. Portparol Saveza samostalnih sindikata Zoran Đurišić.

,,Sve ono što izlazi iz okvira socijalnog dijaloga, sve ono što izlazi iz okvira štrajka nije dobro, ali je Zakon o štrajku obesmislio sam štrajk. Zakon o radu nije dobar za radnike jer je povoljniji za poslodavce, tako da je i to razlog za nezadovoljstvo."

Đurišić kaže da važan doprinos ukupnoj nepovoljnoj situaciji daju i poslodavci.

,,Očigledno je da radnici moraju da se bune jer je to vid protesta protiv poslodavaca koji su postali arogantni, osioni, brinu samo o profitu. Kad stiču i dok stiču profit ne dijele ga sa radnicima. Kada uđu u probleme pokušavaju da ih prebace na cijelu zajednicu a onda zloupotrebljavaju i Sindikat i sve institucije sistema."

*****
Pročitajte i ovo
Smijenjeni sindikalni vođa optužuje rudare
Usvajanje zakona stvorilo uslove za prekid štrajka rudara?
Rudari i dalje štrajkuju, opozicija ide u jamu
Rudari vide pomoć u Vanji Ćalović
Skup podrške nikšićkim rudarima koji štrajkuju u jami

Otkazi u KAP-u, radnici traže da država otjera vlasnike
Predizborni period u znaku štrajkova
Poslovodstvo 'Aluminija' uzelo od radnika 2,5 miliona
Vlada i KAP potpisali ugovor o poravnanju

Rješavanje problema KAP-a i nikšićke Livnice
Ćutanje države na štrajkove radnika
Radnici nikšićke Hladne valjaonice štrajkuju glađu
XS
SM
MD
LG