Dostupni linkovi

Đukanović se pisano izjasnio o Pandorinim papirima


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, 16. oktobar, Podgorica
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, 16. oktobar, Podgorica

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) pisano izjašnjenje za potrebe izviđaja koje ta institucija sprovodi u slučaju Pandorinih papira, nezvanično je u srijedu, 3. novembra potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Predmet je formiran u oktobru povodom tekstova nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo tokom 2012. godine osnovali kompanije na nekoliko ofšor (offshore) destinacija, koje se smatraju “poreskim rajem”.

Tekstovi su objavljeni u okviru globalnog projekta istraživanja ofšor poslovanja, nazvanog Pandorini papiri (Pandora Papers), koji obuhvataju dokumente o tajnom poslovanju osoba iz preko 90 zemalja svijeta, a na kojem je radilo preko 600 novinara iz 117 država.

Đukanović je demantovao navode ovog istraživanja i saopštio da je 2012, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, osnovao firmu Victoria Trust, ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija, niti je otvorio bilo kakav bankarski račun.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije kazao da se u procesu izviđaja pismeno izjašnjenje omogućava visokim funkcionerima, ne kao privilegija, već da bi se izbjegla bezbjednosne i procedure kontrolisanja prostorija.

U svojstvu građanina, Blažo Đukanović je povodom Pandorinih papira saslušan 22. oktobra.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović je saslušana 14. oktobra.

Ranije je iz Specijalnog državnog tužilaštva za RSE saopšteno da je u vezi slučaja Pandorini papiri formiran predmet, da se nalazi u fazi izviđaja, ali da više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka.

XS
SM
MD
LG