Dostupni linkovi

Sin Mila Đukanovića saslušan o 'Pandora papirima'


Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsednika Mila Đukanovića
Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsednika Mila Đukanovića

Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, saslušan je 22. oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u svojstvu građanina, povodom slučaja Pandora papira (Pandora Papers), nezvanično je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je kao učesnica tog istraživačkog projekta objavila 3.oktobra da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine “sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara”.

Da su toj kompaniji sa Britanskih Djevičanskih Ostrva Blaža Đukanovića hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević, oprostili dug od 108 hiljada funti, MANS je objavilo 5. oktobra pozivajući se na istraživanje Pandorini papiri.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je 21. oktobra na konferenciji za novinare kazao da će povodom slučaja Pandora papiri tražiti pismeno izjašnjenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a da će njegov sin Blažo Đukanović biti pozvan i saslušan u svojstvu građanina.

"Pisano izjašnjenje je moguće. To se daje visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, nego da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Gleda se da nije ko vodu otrovao, da nema negdje eksplozivna naprava i to nam dane uzima. Mi zato napišemo pitanja koja bi mu bila postavljena kada bi došao i pošaljemo mu ih na izjašnjavanje", rekao je Katnić.

Predsjednik Đukanović je ranije potvrdio da je osnovao firmu “Victoria Trust” u vijeme kada nije bio funkcioner, ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija niti otvorenih bankarskih računa, te da je ubrzo vlasništvo nad tom firmom prenio na sina, jer se 2012. godine vratio na funkciju premijera.

Povodom ovog slučaja je 14. oktobra saslušana izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Kroz Pandora papire, jedno od najvećih curenja finansijskih podataka, otkrivena su poslovanja i tajna bogatstva svjetskih političara, zvaničnika, milionera i poznatih ličnosti iz preko 90 zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG