Dostupni linkovi

Đukanović ne prihvata posredovanje, opozicija želi EU


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Premijer Milo Đukanović je odbacio mogućnost da Evropska unija bude bilo kakav posrednik ili medijator u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije o izbornim pravilima i prevazilaženju političke krize. Dio političkih subjekata je u prethodnom periodu zahtjevao prisustvo Evropske unije u međustranačkom dijalogu, a što je iz vrha najjače partije odbačeno.

Govoreći o nepovjerenju u izborni proces predsjednik DPS-a i Vlade Milo Đukanović je saopštio da je njegova partija spremna za dijalog sa drugim političkim subjektima, pri tom odbacujući ocjene opozicije da su prethodni izborni ciklusi bili nelegitimni. Zbog sumnji u postojanje manipulacija tokom izbornih procesa, dio političkih stranaka je izrazio potrebu da se otpočne dijalog o izbornim pravilima, te da u tim razgovorima budu zastupljeni predstavnici Evropske unije koji bi garantovali ispunjenje dogovorenog. Premijer Đukanović je tokom odgovaranja na poslanička pitanja odbacio svaku mogućnost da u političkom dijalogu posrednik bude Evropska unija i tu potencijalnu situaciju uporedio sa prekidom pregovaračkog procesa o članstvu u Evropskoj uniji:

„Zamka namjenjena državi krije se upravo u tome, što bi eventualno evropsko posredovanje u rješavanju unutrašnjih političkih pitanja za zemlju u pregovaračkom procesu, bilo jednako primjeni klauzule balansa.“

Za dijalog uz određenu vrstu medijacije Evropske unije založio se u prethodnom periodu dio opozicionih stranaka koje nemaju povjerenje u izborni proces. Demos i URA i Demokrate su nakon nedavnog razgovora sa sa predstavnicima Evropske unije u Crnoj Gori saopštili da bi „partneri iz evropskih institucija trebalo da pokažu razumjevanje za krizu i pomognu kroz medijatorsku ulogu da se na miran i demoratski način Crna Gora dovede do fer i demokratskih izbora.“ U posljednjem saopštenju za javnost demokrate Alekse Bečića su saopštili da se zalažu da kroz produktivan dijalog u parlamentu, uz aktivno učešće predstavnika Evropske unije, kao garanta ispunjenja dogovorenog, dođe do izlaska iz krize.

Komentarišući Đukanovićevo odbijanje bilo kakvog oblika učešća Evropske unije u međupartijskom dijalogu, predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević kaže da je Crnoj Gori potrebna tehnička asistencija Evropske unije:

Da u Crnoj Gori u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne izbore, vidi se iz izvještaja Evropske komisije, gdje se konstatuje da se ne primjenjuje izborno zakonodavstvo, nema progresa u medijskoj sferi, da afera „snimak“ nije dobio svoj epilog osim pet aktivista koji su sprovodili kupovinu ličnih karata, a bez otkrivanja nalogodavaca, da je izostala racinalizacija i depolitizacija javne uprave...Opravdano se traži nastavak razgovora o zloupotrebama državnih resursa. Nama treba da prevaziđemo duboko nepovjerenje i podjeljenost i kriza koja potresa čitavo društvo zahtjeva dijalog i energičnu akciju svih djelova društva, političkih partija i civilnog sektora da bi došli do društvenog konsenzusa. Lično mislim da nam na tom putu treba i tehnička asistencija predstavnika EU u Crnoj Gori.“

Iz Demosa je saopšteno da saradnja sa predstavnicima Evropske unije i civilnog sektora je neophodna, ukoliko postoji iskrena namjera da Crna Gora, kroz najavljeni dijalog, izađe iz duboke krize.

Kako su objavili podgorički mediji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić će poslati u petak svim parlamentarnim subjektima zvaničnu inicijativu za pokretanje dijaloga o razrješenju političke krize. Krivokapić bi uz poziv trebalo da dostavi i svoju platformu u kojoj će ponuditi konkretna rješenja vazano za stvaranje uslova za održavanje fer i demokratskih izbora. U pripremi inicijative za pokretanje dijaloga Krivokapić je već obavio dio neformalnih razgovora.

XS
SM
MD
LG