Dostupni linkovi

Milo Đukanović ostaje predsjednik DPS-a


Predsednik Crne Gore Milo Đukanovic u govoru na Kongresu DPS-a u Podgorici, 24. januar 2021.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanovic u govoru na Kongresu DPS-a u Podgorici, 24. januar 2021.

Milo Đukanović ponovo je izabran za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), glasovima 585 delegata Devetog vanrednog Kongresa ove stranke, uz jednog uzdržanog.

Novi potpredsjednici partije su Ivan Vuković aktuelni gradonačelnik Podgorice, Jevto Eraković, donedavni direktor Kliničkog centra Crne Gore, Sanja Damjanović koja je u prethodnom mandatu Vlade bila ministarka nauke i Abaz Dizdarević poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore. Izabran je i Glavni odbor partije u kojem ima 178 članova.

Lider DPS-a i predsjednik Crne Milo Đukanović izjavio je na početku Kongresa u Podgorici da je njegova stranka pokazala "da više voli svoju državu od vlasti u njoj" i najavio da nastavlja još "srčanije i posvećenije" da se bori za građansku Crnu Goru, multietničnost, demokratiju i evropsku budućnost društva.

Vanredni Kongres je organizovan jer na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, DPS nije osvojila dovoljnu većinu kako bi sa partnerima formirala vlast, već po prvi put u svojoj istoriji djeluje kao opoziciona partija.

Vladu u Crnoj Gori formirale su tri koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratskom Crnom Gorom i Građanskim pokretom URA.

"Treba nam i veća homogenizacija društva oko prioritetnih interesa, političko i intelektualno liderstvo koje će podstaći prevazilaženje istorijskih podjela. Trebaju nam kompromisi na zdravim osnovama, poštovanje zajedničkog državnog doma, njegovog građanskog karaktera i razvoj multietničke demokratije", rekao je Đukanović u uvodnom referatu na početku Kongresa DPS-a.

'Potreban nam je jedinstven DPS'

On je naveo da je daljem razvoju Crne Gore potrebna "moderna Demokratska partija socijalista, jedinstvena i državno odgovorna, oslobođena loše prakse i senzibilna prema problemima građana, partija za novo doba".

"Za takvu ulogu imamo program, ljude i dosadašnje rezultate koji nas preporučju i to nas čini veoma respektabilnim, imamo znanja i htijenja, hraborsti i odlučnosti da obranimo Crnu Goru od svih nasrtaja, da je povedemo putem bržeg razvoja i napretka zajedno sa svim koji dijele ove ciljeve“, poručio je Đukanović delegatima Devetog Kongresa.

Đukanović se osvrnuo i na okolnosti koje su dovele da najjača partija u Crnoj Gori pređe u opoziciju i za to okrivio spoljni faktor i vanredne okolnosti.

'Upliv stranih država u izborni proces'

"Turbulentno vrijeme obilježeno dugotrajnom pandemijom, brutalna manipulacija vjerskim osjećanjima ljudi, nezapamćeni upliv stranih država u naš izborni proces, nagomilane unutrašnje slabosti, presudno su doprinijeli da rezultat posljednjih izbora bude ispod naših očekivanja", rekao je Đukanović.

"Ne vjerujem da je upućena međunarodna javnost bila iznenađena višemjesečnom predizbornom atmosferom otvorenog hibridnog rata, po istoj matrici kreiranoj ranije od strane istih protivnika nezavisne, multietničke, evropske i evroatlantske Crne Gore", dodao je on.

Duško Marković i Milo Đukanović na Kongresu
Duško Marković i Milo Đukanović na Kongresu

Đukanović je rekao da su "akteri ove savremene, sofisticirane, nesvakidašnje hajdučije" u međunarodnim odnosima "dodatno usavršili repertoar medijskih, finansijskih, digitalnih, političkih, obavještajno-bezbjednosnih, religijskih i drugih pritisaka kojima ovog puta nismo uspjeli da se odupremo".

On je rekao da je falilo snage i umijeća obavještajne pronicljivosti da se dovoljno široko u domaćoj i inostranoj javnosti predstavi "kakvom je udaru izložena građanska antifašistička nezavisna Crna Gora".

"To je dovelo do toga da je snaga DPS i koalicionih partnera bila za jedan mandat ispod broja mandata nama suprotstavljene tri koalicije, među kojima dvotrećinski dominira koalicija koja otvoreno i ponosno služi interesima drugih država. I to onih država koje pokušavaju da svojataju Crnu Goru, uskraćuju joj pravo na nezavisnost, suverenost i nacionalno dostojanstvo", rekao je Đukanović.

"One pokušavaju da joj mijenjaju građanski i sekularni karakter nudeći joj kao alternativu status nacionalne države sa državnom religijom crkve ogrezle u kleronacionalizmu i država koje Crnu Goru vide i priželjkuju kao dio nacionalističkog provizorijuma 'srpskog sveta' a globalno kao pridruženi dio 'ruskog sveta' u zamjenu za strateški pravilno odabrano članstvo u Evropskoj Uniji i NATO", dodao je on.

'Crna Gora pred delikatnim izazovom'

Đukanović je poručio da je Crna Gora danas pred "delikatnim izazovom".

"Živimo vrijeme podgrijavanja bezumnog populizma, koji je rasplamsao sve najniže strasti i najgori šovinizam, antisemitizam, vjerski radikalizam i terorizam i rasnu diskiminaciju. Na Balkanu je to obnovilo snove o državnoj prekompoziciji o uvećanju nacionalno i vjerski homogenizovanih država. U tome je Crna Gora za njih dio apetita velikosrpskog nacionalizma eufemistički promovisanog kao 'srpski svet'", rekao je Đukanović.

On je dodao da je "otužno što zagovornici te ideje nisu ništa naučili iz tragičnog raspada jugoslovenske federacije".

"U tu tragediju sa preko 100.000 žrtava uvele su nas iste ideje velikodržavnih nacionalizama. Njihova brza restauracija poslije samo 25 godina opominje da je nažalost zasluženi politički pogreb ovih retrogradnih projekata ostao nezavršen posao", rekao je Đukanović.

'SPC instrument srpskog nacionalizma'

On je naveo da u tome svoju ulogu ima i Srpska pravoslavna crkva.

"Na politički teren (u Crnoj Gori) brutalno je uvedena i Srpska pravoslavna crkva kao dokazano najopakiji instrument srpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmostruoznijeg genocida novog doba. SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je zapravo providno da nezakonito zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili građani, a to je naš identitet i kulturno dobro Crne Gore", rekao je Đukanović.

Predsjedništvo DPS-a je 23. januara jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije ponovo bude Milo Đukanović.

Deveti Kongres DPS-a održan je u uslovima pandemije korona virusa, pa su delegati bili raspoređeni na više lokacija i povezani video linkom.

XS
SM
MD
LG