Dostupni linkovi

Premijer Australije pozdravio odluku suda o Đokoviću


"Odluka je doneta iz razloga zdravlja, bezbednosti i reda i na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu", rekao je premijer Morrison.

Premijer Australije Skot Morison(Scott Morrison) izjavio je da je odluka o otkazivanju vize teniseru Novaku Đokoviću doneta iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga i u javnom interesu.

"Savezni sud Australije jednoglasno je odlučio da odbaci zahtev Novaka Đokovića za preispitivanje kojim se osporava odluka ministra za imigracije da mu ukine vizu. Odluka je doneta iz razloga zdravlja, bezbednosti i reda i na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu jake i da Australijanci budu bezbedni", naveo je Morison u saopštenju.

Posle jednoglasne odluke tročlanog sudskog veća, Đoković će biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australian openu.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok (Alex Hawke).

"Kao što sam rekao, Australijanci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i sa pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti žaštićen. Tokom pandemije zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najjačih stopa vakcinacije u svetu. Jake granice su funadmentalne za australijski način života, kao i vladavina zakona", naveo je premijer Morison.

On se zahvalio Sudu na brzoj pažnji usmerenoj na ova pitanja.

"Sada je vreme da počnemo sa Australian openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom leta", dodao je Morison.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje 17. januara u Melburnu.

Organizator turnira Tenis Australia saopštio je da poštuje odluku Saveznog suda o odbacivanju žalbe na ukidanje vize teniseru Novaku Đokoviću.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu javnog interesa ukinuo vizu Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa.

Odlukom ministra, Đokoviću je viza ukinuta po drugi put. To su prethodno učinile australijske granične vlasti, ubrzo pošto je teniser 5. januara sleteo u Melburn, navodeći da "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio medicinsko izuzeće.

Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

XS
SM
MD
LG