Dostupni linkovi

Djeca sa semafora: Nije lako ni tražiti


Djeca prose u Tuzli
Djeca prose u Tuzli

Prosjačenje je jedan od gorućih problema u BiH. Iako na razini entiteta postoje brojni protokoli kako suzbiti prosjačenje, u siromašnoj BiH takvi protokoli nisu nikakva prepreka da na ulici mole za novac. Samo u Tuzli je na desetine djece koja prose i koja se obiteljima ne smiju vraititi bez određene količine novca. Roditelji djece otvoreno priznaju da prose zbog siromaštva i ljute se na policiju koja ih sklanja s ulice.

Hilmija iz Živinica priznaje da su primorani prositi jer nemaju od čega živjeti. Iako vozi automobil marke Audi, kaže da je taj auto našao na otpadu i pokušat će nešto zaraditi jer će ga tvrdi prodati u staro željezo. Ljut je jer policija njegovu djecu stalno tjera sa semafora.

„Ovo što ljudi prosjače na semaforima, država apsolutno tu nije upravu. Nek puste ljude da rade. Oni su na svojim radnim mjestima. Oni samo traže komad hljeba. Nemaju oni tu bogatstva. Kada apliciraš za objekat namjerno ti oduzme dva boda da te obori. Ljut sam kada vidim da policajac uzme to dijete i sklanja ga sa semafora ili onda dođe u selo da ga odvede i zapiše. To je njegov rad. On nema šta da jede, vjerujte. Uđi sad u njegovu kuću, ako nađeš pet kila brašna glavu mi sijeci“, kaže Hilmija.

A danas je u Tuzli za litar mlijeka prosila i nena Mirsada.

"Ja nemam od čega živjeti. Evo pogledaj. Ovako ako mi neko dadne, uzmem sebi makar litar mlijeka“, priča Mirsada.

RSE: Nije lako ni tražiti?

Mirsada: Joj vjerujte da nije. Dođe mi da u zemlju propadnem. Toliko me stid. Ali šta ću kad moram.

S dvoje dječice za koji euro na ulicama Tuzle danas je molila i Hatija.

„Ovo što zaradim, od toga školujem djecu. Od koga god tražim niko ništa ne da. Ako idem na vrata psuju mi. Da makra hoće dati po pola marke, nego mi daju jedan ili dva bona. A šta ćeš ti od jednog ili dva bona. Ništa. Ali opet nekako deveramo i mučimo. Idemo po kontejnerima“, kaže Hatija.

Primorani prositi

Velik je broj onih koji primoravaju djecu da prose kako bi stekli ogromnu zaradu. Samo u Tuzli, prema zvaničnim podacima nevladinog sektora, djece koja prose ima više od 40.

Adnan Drndić iz Udruženja „Zemlja djece“ ističe da je mnogo djece koja su primorana prositi da bi roditeljima ili kriminalnim skupinama zaradili novac:

„Mi imamo situacija da djeca ne mogu spavati u svojoj kući ukoliko ne donesu novac. S druge strane kada ta djeca ne mogu spavati u svojoj kući dolaze druga lica koja im žele pomoći i to na vrlo ružan način. Naime, tada ih uzmu kod sebe, u svoje kriminalne grupe i dadnu im da spavaju, ali da onda za njih zarađuju novac koliko mogu. Tako da imamo problem da djecu eksploatišu i roditelji, a ukoliko nisu roditelji onda neka treža lica – organizovane kriminalne skupine. Ta djeca su samo djeca i nemaju mogućnost birati šta da rade i gdje da spavaju. Oni moraju završiti posao koji im se da“, navodi Drndić.

U Centru za socijalni rad u Tuzli ističu da njihovi socijalni radnici zajedno s policijom svaki dan sklanjaju djecu s ulice.

„Djeca budu u veoma teškom stanju, izgladnjela, promrzla. Presudan je tu faktor njihova teška ekonomska situacija mada ima i trgovine i radne eksploatacije te djece i to od drugih osoba koji koriste njih da bi ostvarili financijsku dobit“, kaže Nedeljko Jurkić, socijalni radnik.

Takvu djecu, kada ih zateknu da prose, socijalni radnici i policija odvode u prihvatilište u kojem mogu biti koliko žele i u kojem imaju sve uvjete normalnog života. Direktor Amir Muharemagić kaže nam da su imali i takva iskustva da se djeca sa strahom vraćaju svojim obiteljima.

„Oni kada dođu, vrlo brzo se prilagode uslovima i radu prihvatilišta. Naše prihvatilište je jedno od najsavremenijih u regiji. Primjetan je žal kod djece kada trebaju napustiti prihvatilište posebno ako se vraćaju u porodicu. Imamo situacija da se djeca samoinicijativno vraćaju i žele biti tu“, veli Muharemagić

Djeca ili majke s bebama u Tuzli najčešće prose na semaforima ili na Trgu slobode za vrijeme vjenčanja u matičnom uredu. Prosjačenje međutim nije problem samo Tuzle niti BiH već i daleko uređenijih pravnih zemalja, kažu u institucijama. Takav izgovor nikakvo je opravdanje naspram činjenice da mnoga djeca večeras ukoliko nisu zaradila pet ili 10 eura će biti primorana spavati na kiši i hladnoći.

XS
SM
MD
LG