Dostupni linkovi

Postignut dogovor: Djeca bošnjačke nacionalnosti vraćaju se u školu u Liplju


Roditelji djece koja pohađaju školu "Sveti Sava"
Roditelji djece koja pohađaju školu "Sveti Sava"

“Idu djeca sutra u školu, dogovoreno je. Dalje ide papirologija do određenog roka, a ako ne ispune zahtjeve da djeca uče bosanski jezik, ponovo će biti bojkot”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Hajrudin Okanović, jedan od roditelja čije dijete već više od mjesec dana ne pohađa nastavu u Liplju kod Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine.

Rekao je to nakon sastanka roditelja sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Republike Srpske.

Devet od 12 učenika bošnjačke nacionalnosti područne osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika ne pohađa nastavu, jer im u matičnim knjigama, prema zahtjevima roditelja, nije upisan 'bosanski jezik' već 'jezik bošnjačkog naroda'.

Roditelji učenika su obećali da će njihova djeca krenuti na nastavu, saopštila je novinarima nakon sastanka pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović potvrdivši da je određeni dogovor postignut.

Cvijanovićeva je dodala i da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS do petka, 16. oktobra, proslijediti određena dokumenta roditeljima, a odnose se na izučavanje jezika bošnjačkog naroda, da bi znali na koji način treba da ostvaruju svoja prava.

Cvijanovićeva je naglasila da u Područnom odjeljenju u Liplju djeca izučavaju nastavni plan i program Tuzlanskog kantona i da, što se toga tiče, ostvaruju svoje puno pravo kao djeca bošnjačke nacionalnosti.

"Na koji način će se upisivati jezik naroda, mislim da je to više tehničko pitanje", rekla je Cvijanovićeva.

Ističući da roditelji imaju pravo da traže svoje interese nekim drugim putem, Cvijanovićeva je naglasila da bojkot nastave nije instrument, niti način za traženje svojih prava time što djeci neće biti dozvoljeno da idu u školu.

Područnu školu u Liplju pohađa 12 učenika i svi su bošnjačke nacionalnosti.

U istoimenoj mjesnoj zajednici, koja je udaljena oko sedam kilometara od Zvornika, živi oko 700 građana bošnjačke nacionalnosti.

Okanović podsjeća da ovo nije prvi put da se roditelji bore za pravo da djeca izučavaju bosanski jezik.

“Oni čitavo vrijeme govore da smo mi u pravu, da djeca imaju pravo, a ne daju im da izučavaju bosanski jezik”, navodi Okanović te dodaje i da će Bošnjaci tražiti iseljenje iz Liplja ukoliko se nastavi sa diskriminacijom u školi.

XS
SM
MD
LG