Dostupni linkovi

Manjak dizela u Evropi preti da uspori privredni rast


Ilustrativna fotografija

Evropske ekonomije se suočavaju sa rizikom od nestašice dizela, preferiranog goriva za tešku industriju, pošto sankcije na rusku energiju prete da poremete uvoz dok je snabdevanje sa drugih mesta i dalje ograničeno.

Rusija je najveći evropski snabdevač dizelom i srodnim gorivima, koji šalje preko tri četvrtine miliona barela dnevno za upotrebu u evropskim teškim mašinama, transportu, poljoprivredi, ribolovu i za struju i grejanje.

Porast cena dizela u Evropi već je uticao na industriju povećanjem troškova goriva i transporta, koji se prenose na potrošače kroz veće troškove širom privrede.

„Vlade imaju vrlo jasno razumevanje da postoji jasna veza između dizela i BDP-a, jer skoro sve što ulazi i izlazi iz fabrike ide korišćenjem dizela“, rekao je Džon Kuper, generalni direktor „Fuels Europe“, odeljenja Evropske asocijacije prerađivača nafte.

Sjedinjene Države su zabranile uvoz ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Britanija je rekla da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine, a Evropska unija procenjuje zabranu.

U međuvremenu, nekoliko naftnih kompanija odustalo je od kupovine iz Rusije zbog straha od protivljenja javnosti, poteškoća u obezbeđivanju finansiranja, osiguranja i nevoljnosti vlasnika brodova da utovaruju iz ruskih luka.

Oko 760.000 barela dnevno ruskog gasa i dizela, koji se dovode u Evropu, bili bi u opasnosti i bila bi im potrebna zamena, ako evropski kupci izbegavaju ove količine, navodi konsultantska kompanija za energetiku FGE.

Evropskim rafinerijama će biti teško da povećaju proizvodnju srednjih destilata, koji uključuju dizel i lož ulje, rekao je Kuper, pa bi Evropa trebalo da pronađe druge izvore dizela, verovatno po višim cenama.

Rusija čini oko polovinu evropskog uvoza dizela, rekli su Rasel Hardi i Torbjorn Tornkvist, izvršni direktori Vitola i Gunvora, na globalnom samitu FT Commodities u utorak, 22. marta.

Saudijska Arabija, drugi najveći dobavljač, činila je samo 12 posto uvoza u 2021, prema FGE.

Francuska je uvezla 25 miliona tona dizela u 2020. godini, od čega je četvrtina ruskog, pokazuju podaci Francuskog udruženju naftne industrije (UFIP).

Francuska će možda imati problema da pronađe alternativne zalihe.

„Procenjujemo da se 10 do 15 posto može naći negde drugde“, rekao je ovog meseca Olivije Gantoa, šef UFIP-a.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Rusija je isporučila 18 posto dizela u 2020. godini, pokazuju zvanični podaci.

Portparol Udruženja naftne industrije Ujedinjenog Kraljevstva (UKPIA) rekao je Rojtersu da dobavljači goriva sarađuju sa vladom na isporuci goriva koja su potrebna Velikoj Britaniji „prilagođavajući dugoročne rute snabdevanja kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku sirovu naftu i naftne derivate“.

Za Nemačku se čini da je situacija komplikovanija jer ima manje opcija da smanji duboko oslanjanje na ruski dizel, prema izvorima iz trgovanja. Nemačka se oslanjala na Rusiju za skoro 30 odsto svog uvoza dizela i gasa u 2020, pokazuju podaci statističke agencije EU.

Uprkos odluci nekoliko kompanija da se samo sankcionišu, tok ruskih rafiniranih proizvoda se nastavlja u Nemačku, prema trgovinskim i industrijskim izvorima, i očekuje se da će ostati isti u nedostatku alternativnih snabdevanja.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG