Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži pritvor za direktora Instituta za javno zdravstvo RS


Branislav Zeljković
Branislav Zeljković

Republičko javno tužilaštvo je predložilo pritvor za direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislava Zeljkovića i još troje uhapšenih zbog zloupotreba i nezakonitih radnji u javnim nabavkama, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tužilaštvu.

Osim Zeljkovića, u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS, uhapšeni su Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Pritvor za Bojića, Markovića i Dubravca je predložen zbog bojazni da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja ili posljedica tog djela, te zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda, kažu u tužilaštvu.

Dodaju da za Zeljkovića postoje i okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Nakon što sasluša osumnjičene, konačnu odluku o pritvoru donijeće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

Sva četvorica uhapšenih se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) je po cijenama višestruko višim od tržišnih vršio javne nabavke na početku pandemije, potvrđeno je za RSE u Republičkom javnom tužilaštvu.

Zeljković, Bojić, Dubravac i Marković na ovaj način iskoristili vanredno stanje koje je bilo proglašeno na teritoriji tog entiteta i pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 790.000 konvertibilnih maraka (395.000 evra).

U spornim nabavkama su, između ostalog, nabavljane zaštitne maske, koje su Institutu po komadu fakturisane po cijeni od 6,90 KM (3,45 evra), a nabavljane po cijeni od 0,36 KM (0,18 evra). Zaštitna odijela su takođe nabavljana po višim cijenama. Jedno odijelo je plaćeno 50 KM (25 evra), a nabavna cijena je 22,50 KM (11,25 evra).

"Sve nabavke su vršene putem pregovaračkog postupka bez obavještenja o nabavci, bez ispitivanja tržišta, bez dostavljanja medicinskih deklaracija i standarda, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme", rekla je u četvrtak 16. septembra za RSE Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva.

Istragom u ovom predmetu rukovodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

Zeljković je u četvrtak (16. septembra) u popodnevnim časovima priveden u prostorije tužilaštva na ispitivanje, gdje su ranije saslušani Bojić, Marković i Dubravac, koji su se branili ćutanjem.

XS
SM
MD
LG