Dostupni linkovi

Zbog sumnjivih nabavki u Banjaluci uhapšene tri osobe, traga se za direktorom Instituta za javno zdravstvo RS


Policija Republike Srpske uhapsila je ua Banjaluci u srijedu, 15. septembra Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca, potvrdila je Dragica Tojagić, portparolka Republičkog javnog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako je rekla, policija traga za Branislavom Zeljkovićem, direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Pretresi su još u toku, a uhapšeni na kriminalističkoj obradi. Sutra će biti sprovedeni u Republičko javno tužilaštvo u Banjaluci", kazala je Tojagić.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila 2020. godine okvirni ugovor sa turističkom agencijom "Travel for fun" iz Banjaluke o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 1,3 miliona eura.

To se navodi u objavljenom ugovoru o nabavci na portalu Javnih nabavki BiH. Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija "Travel for fun".

Bojić je direktor "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima, a Marković, direktor turističke agencije "Travel for fun".

Transparency international BiH je u ovom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka (1,15 miliona eura).

Srđan Traljić iz Transparency international BiH izjavio je u septembru 2020. godine za RSE da se u ovom slučaju nabavke medicinske opreme realizovane od dva ponuđača koji nemaju registrovanu djelatnost za promet medicinske opreme i dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Radi se o dvije nabavke, jedna od firme Procontrol iz Banjaluke, a druga od turističke agencije Travel for fun. Mi smo to prijavili Okružnom tužilaštvu u Banjaluci i koliko smo vidjeli iz medija, Tužilaštvo BiH je nešto radilo po pitanju turističke agencije, ali po našoj prijavi još uvijek nemamo nikakvih informacija šta se s tim do danas dogodilo", kazao je tada za RSE Srđan Traljić iz Transparency International.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su u spetmebru 2020. godine da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG