Dostupni linkovi

U Banjaluci priveden direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske


Branislav Zeljković (na slici) se javio u MUP Republike Srpske, nakon što je policija u srijedu objavila da traga za njim, kazala je Dragica Tojagić, sekretarka Republičkog javnog tužilaštva
Branislav Zeljković (na slici) se javio u MUP Republike Srpske, nakon što je policija u srijedu objavila da traga za njim, kazala je Dragica Tojagić, sekretarka Republičkog javnog tužilaštva

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske priveden je u srijedu navečer, 15. septembra u Banjaluci, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragica Tojagić, sekretarka Republičkog javnog tužilaštva u četvrtak, 16. septembra.

Kako je rekla, Zeljković se javio u MUP Republike Srpske, nakon što je policija u srijedu objavila da traga za njim.

Policija Republike Srpske uhapsila je u Banjaluci u srijedu, 15. septembra Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac sprovedeni su u četvrtak, 16. septembra u Republičko javno tužilaštvo, nakon čega će biti poznato da li će im biti određene mjere pritvora.

“Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske predali su Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva tri lica koja su juče lišena slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djelo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila 2020. godine okvirni ugovor sa turističkom agencijom "Travel for fun" iz Banjaluke o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 1,3 miliona eura.

To se navodi u objavljenom ugovoru o nabavci na portalu Javnih nabavki BiH. Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija "Travel for fun".

Bojić je direktor "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima, a Marković, direktor turističke agencije "Travel for fun". Dubravac je direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Transparency international BiH je u ovom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme "Procontrol" iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka (1,15 miliona eura).

Transparency International zabrinut zbog uticaja na Tužilaštvo

Iz Transparency International BiH podsjećaju u četvrtak 16. septembra za RSE da se radi o "ozbiljnim zloupotrebama, i postoji sumnja na ozbiljna krivična djela, nezakonitog davanja pogodnosti ovim firmama u procesu javnih nabavki".

“Ono što nas zabrinjava u ovom slučaju su neke jučerašnje izjave zvaničnika kojima se pokušava uticati na tužilaštvo i pokušavaju opravdati osumnjičeni u ovom postupku. Mi se nadamo da ovo neće biti jedini slučaj kojim će se baviti pravosudne institucije. Dokumentovali smo brojne primjere kršenja Zakona o javnim nabavkama gdje su pojedinci pokušali iskoristiti vanredne okolnosti koje su nastale da pokušaju doći do nekakve lake zarade”, rekao je Srđan Traljić iz Transparency International za RSE.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su u septembru 2020. godine da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG