Dostupni linkovi

Smenjen direktor američke agencije za vakcine zbog spora sa Trampom


Američki predsednik na redovnoj dnevnoj konferenciji u Beloj kući u vreme pandemije korona virusa
Američki predsednik na redovnoj dnevnoj konferenciji u Beloj kući u vreme pandemije korona virusa

Direktor američke Agencije za biomedicinska istraživanja i razvoj Rick Brajt (Rick Bright), ključne za razvoj vakcine, izjavio je da je sklonjen na drugu poziciju zato što je tražio da se ne troši novac za lekove i terapije koje nisu naučno dokazane.

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da nema ništa sa tim, te da uopšte nikada nije čuo za Brajta.

Istovremeno, Tramp je izjavio da je “totalno pogrešno” intepretirana iuzjava direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda (Redfield) da će sledeći talas pandemije na zimu biti još gori.

Redfild se pojavio zajedno na konferenciji za medije sa Trampom delimično ublaživši svoj stav, ali je na unakrsna pitanja novinara u osnovi ponovio istu ocenu.

Brajt: Prednost politike nad naukom

Brajt tvrdi da je prebačen na drugu poziciju zbog “insistiranja da vlada treba da uloži milijarde dolara, koje je odobrio Kongres, u borbi protiv COVID-19 za bezbedna i naučno dokazana rešenja, a ne na lekove, vakcine i tehnologije kojima nedostaje naučna potvrda”.

U saopštenju javnosti koje su dostavili njegovi advokati, Brajt navodi da čelnici Ministarstva za zdravlje i ljudske usluge nisu posvećeni praćenju naučnih procedura, već žele da finansiraju lekove koje promovišu Trampovi politički saveznici.

On je dodao da administracija pokušava da proširi upotrebu hidroksi hlorokina na nebezbedan način ugrožavajući čak time živote ljudi, jer se, po njegovim rečima, radi o leku koji se obično koristi u tretiranju lupusa i drugih bolesti.

Transfuzija krvne plazme kao eksperimentalni način lečenja COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

“Uklanjajući me usred pandemije i dajući prednost politici i kronizmu nad naukom, rizikuju se životi ljudi i podrivaju napori da se bezbedno i efikasno suočimo sa ovom vanrednom zdravstvenom krizom”, naglašava Brajt.

“Slepo se zaletati ka neproverenim lekovima, može biti katastrofalno i rezultirati novim bezbrojnim smrtnim slučajevima. Nauka, koja je u službi zdravlja i bezbednosti američkih građana, uvek mora da bude iznad politike”, zaključio je Brajt.

Ministarstvo: I Brajt tražio upotrebu hlorokina

Međutim, zvaničnica Ministarstva zdravlja je izjavila da je sam Brajt tražio upotrebu hlorokina, jednog od kontroverznih lekova.

“Kada je reč o hlorokinu, doktor Brajt je bio taj koji je tražo vanredno odobrenje od Departmana za hranu i lekove za donacije ovog preparata koje su nedavno poslali Bayer i Sandoz Strateškim nacionalnim rezervama kako bi se koristio protiv Kovida 19”, izjavila je Kejtlin Oklej (Caitlin Oakley), zamenica pomoćnika ministra zdravlja i ljudskih usluga.

Tramp: Nikada nisam čuo za njega

Tramp već nekoliko sedmica potencira na upotrebi hidroksi hlorokina u borbi protiv korona virusa, ističući da doktori nemaju šta mnogo da izgube davanjem leka koji nije klinički ispitan kao preparat protiv korona virusa, prenosi CNN.

Istovremeno, on je naveo da nema ništa sa uklanjanjem doktora Brajta sa pozicije čelnika američke agencije za vakcine.

“Nikada nisam čuo za njega. Ne znam ko je on”, kazao je Tramp.

Direktor ublažio izjavu na Trampov pritisak

Istovremeno, Tramp je izjavio da je “totalno pogrešno” intepretirana izjava direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda (Redfield) da će sledeći talas pandemije na zimu biti još gori.

Redfild je kazao u sredu za “Vošington post” da “postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sledeće zime biti još teži od onog koji smo upravo prošli, jer ćemo istovremeno imati i pandemiju gripa i korona virus”,

On je dodao da bi to bilo “nezamislivo naprezanje” američkog zdravstvenog sistema.

CNN navodi da je Tramp izvršio pritisak na Redfilda da se sa njim pojavi na konferenciji za medije.

Redfiild je delimično ublažio svoj stav, ali je na unakrsna pitanja novinara u osnovi ponovio istu ocenu, odnosno da situacija sledeće zime “može potencijalno biti teža i komplikovanija” imajući vidu redovni grip i eventualnu pojavu korona virusa. Redfild je rekao da je “Vošington post” tačno preneo njegovu izjavu.

Tramp: Korona virus se neće vratiti na jesen

Tramp potencira da “možda nećemo uopšte imati povratak korone” na jesen za razliku od većine stručnjaka koja smatra da će ova bolest cirkulisati sve dok se ne pronađe vakcina ili ne bude zaražen znatan deo građana dovoljan za sticanje takozvanog imuniteta krda.

Predsednik SAD je potom na konferenciji za novinare u sredu veče pitao doktorku Deboru Birks (Deborah Birx), članicu Kriznog štaba: “Doktorka, zar ne biste rekli da postoji dobra šansa da se COVID ne vrati?”

Ona je kratko odgovorila: “Ne znamo”.

Tramp je potom nastavio: “Možda ćemo imati neke ostatke (virusa), ali ćemo ih suzbiti”.

On nije želeo da odgovori na novinarska pitanja zašto smatra da se bolest neće vratiti na jesen.

'Prerano ukidanje mjera moglo bi dovesti do smrtonosnih rizika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Prvi smrtni slučajevi u SAD još početkom februara

Prvi smrtni slučajevi u SAD od korona virusa registrovani su 29. februara u regionu Sijetla, mada je kasnije otkriveno da su dve osobe, koje su preminule tri dana ranije, takođe imale virus.

Međutim, kako prenosi Njujork Tajms, zvaničnici u okrugu Santa Klara su saopštili da je autopsijom utvrđeno da su dve osobe, koje su preminule 6. i 17. februara, takođe bile zaražene bolešću COVID-19.

“Ovo je verovatno vrh ledenog brega nepoznatog obima,” kazala je doktorka Sara Kodi (Cody), šefica zdravstvene službe u Santa Klari.

Precizirala je da ove dve osobe nisu putovale, tako da nisu mogle da se na taj način zaraze, imajući u vidu da se virus najpre pojavio u Kini, stoga zvaničnici pretpostavljaju da je virus cirkulisao unutar tamošnjeg stanovništva.

Ovaj izveštaj sugeriše da se korona virusa širio u Kaliforniji mnogo ranije nego što se znalo, kaže doktor iz Santa Klare Džefri Smit (Jeffrey V. Smith).

Kako navodi Njujork tajms, nejasno je zašto je bilo potrebno toliko vremena da se utvrdi uzrok smrti pomenute dve osobe. U SAD se vodi rasprava kada je virus stigao u zemlju.

U januaru su identifikovani slučajevi korona virusa u SAD koji su doneli putnici iz inostranstva, ali nekoliko sedmica potom nije identifikovano njegovo širenje unutar domaće populacije, podseća njujorški dnevnik.

Faluči: Oprezno sa otvaranjem ekonomije

Na pomenutoj konferenciji za novinare po prvi put se ove sedmice pojavio i vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti, doktor Entoni Fauči (Anthony Fauci), sa kojim je Tramp takođe imao nesuglasice.

“Moramo nastaviti veoma oprezno i odmereno”, kazao je Fauči povodom namere grupe saveznih država na jugu, u kojima su na vlasti republikanci, da počnu otvaranje ekonomije i pre nego što to nalažu smernice Bele kuće da treba najpre da se zabeleži 14 dana konstantnog pada broja zaraženih.

Entoni Fauči na dnevnoj konferenciji sa predsednikom Donaldom Trampom 23. aprila
Entoni Fauči na dnevnoj konferenciji sa predsednikom Donaldom Trampom 23. aprila

“Apelujem na američku javnost, guvernere, gradonačelnike, ljude na odgovornim položajima – iako znam da postoji potreba da se brzo iz ovoga izađe – ne činite to”, kazao je Fauči.

“Radite to odmereno, To je uspešna formula. Problem je, ako tako ne postupimo, što je verovatnoća da će se virus vratiti. Jedan od načina da otvorimo ekonomiju, koji bi izazvao ponovno širenje pandemije ne bismo mogli da suzbijemo”, precizirao je Fauči.

Južne države za otvaranje, Njujork protiv

Nekoliko južnih država – uključujući Džordžiju, Floridu, Južnu Karolinu i Teksas – planiraju da postepeno pokrenu ekonomske aktivnosti, sa čim se slaže i Donald Tramp. Istovremeno, teže pogođene pandemijom države na severoistoku, Srednjem zapadu i zapadu su daleko od otvaranja.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) izjavio je u sredu da razume politički i ekonomski pritisak za otvaranjem. Međutim, upozorio je druge države da ne donesu “glupe” odluke zbog kojih će možda žaliti.

Tramp se protivi popuštanju restrikcija u Džordžiji

Uprkos pomenute podrške zahtevima demonstranata i republikanskih guvernera u više saveznih država za otvaranjem ekonomije, Tramp se nije složio da se to učini i u Džordžiji.

On je izjavio da se “snažno protivi” nameri republikanskog guvernera ove države Brajana (Brian) Kempa da već u petak pokrene deo aktivnosti, uključujući otvaranje frizerskih salona.

“Mogli su da još malo sačekaju. Bezbednost je na prvom mestu. Mislim da je prerano da se otvore lečilišta, saloni za lepotu, tetovaže i frizerske radnje,” kazao je Tramp.

"Šta bih ja uradio? Ne, ja želim da sačuvam živote ljudi. Prepuštam njemu da donese odluku, ali se apsolutno ne slažem", dodao je američki predsednik.

Kako ocenjuje CNN, Kemp je time doveden u nezgodnu političku situaciju, dok je Tramp obezbedio sebi pokriće, ukoliko plan Džrodžije dovede do porasta broja zaraženih. Međutim, Kemp namerava da sprovede plan.

“Nastavićemo sa ovim pristupom da zaštitimo živote – i sredstva za život – svih stanovnika Džordžije”, napisao je Kemp na Tviteru.

“Kao i hiljade preduzeća koja trenutno rade u Džordžiji, uveren sam da će se vlasnici radnji koji odluče da ih otvore, pridržavati pravila o Minimalnnim osnovnim operacijama, kojima se daje pritoritet zdravlju i dobrobiti zaposlenih i potrošača”, istakao je Kemp.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG