Dostupni linkovi

Dijalog znatno usporio priznanja Kosova


Spomenik u Prištini podignut u znak proglašenja nezavisnosti Kosova
Spomenik u Prištini podignut u znak proglašenja nezavisnosti Kosova
Dijalog Prištine i Beograda znatno je usporio priznanja Kosova, ocenjuju kosovski političari i analitičari.

Skender Hyseni, bivši ministar spoljnih poslova u izjavi za RSE ističe da priznanje nezavisnosti Kosova od strane zemalja koje to nisu učinile zavisi od unutrašnjeg napretka, ali naglašava da je dijalog sa Beogradom kao i sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova uz fusnotu u kojoj se pominje Rezolucija 1244, znatno usporio priznanja.

“Mnoge zemlje u svetu smatraju da je ovaj dijalog o statusu Kosova, odnosno, veruju da je pitanje statusa Kosova otvoreno pitanje, a upravo u tome su kosovske institucije zabeležile neuspeh zato što nisu uspele da objasne prirodu ovog dijaloga. Takođe, prihvatanjem da se Kosovo predstavlja sa fusnotom poslat je loš signal mnogim zemljama koje su ionako indiferentne prema Kosovu, i koje su samo čekale jedan alibi kako još uvek ne bi priznale Kosovo,” kaže Hyseni.

Pre godinu dana, Vlada Kosova je usvojila strategiju za nova priznanja nezavisnosti zemlje čiji su detalji bili poverljivi. Od tada, Kosovo je priznalo 16 zemalja, a ukupno od proglašenja nezavisnosti Kosovo je priznala 91 zemlja.
Krenar Gashi
Krenar Gashi

Iz Ministarstva spoljnih poslova ponavljaju kako se u narednim mesecima očekuju nova priznanja, a najavili su da će Kosovo do kraja godine priznati 100 zemlje članice UN-a. Hyseni ipak smatra da je određivanje brojke neozbiljno i naivno, te poručuje da sve zavisi zapravo od rada kosovskih institucija.

“Vlada Kosova treba biti odlučna da se sa Srbijom ponaša kao suverena država. Institucije Kosova moraju objasniti da su u ovom dijalogu ušle kao nezavisna i suverena država i potom neće biti uticaja na nova priznanja”, kaže Hyseni.

Kosovski analitičar Krenar Gashi međutim smatra da nova priznanja malo zavise od samih kosovskih institucija, a više od lobiranja prijatelja Kosova, odnosno od SAD-a. Međutim, da je dijalog sa Beogradom usporio proces priznanja Kosova, veoma je jasna činjenica kaže Gashi.

“U pitanju su dve kardinalne greške kosovske diplomatije u procesu priznavanja Kosova. Prva greška je dijalog sa Srbijom koji je uticao na zaustavljanje priznanja kod država u svetu koje zapravo očekuju kakav će biti ishod dijaloga, a druga greška je u tome što se diplomatija zasniva na jednom običnom lobiranju, u kojem naši zvaničnici posećuju zemlje koje nas nisu priznale, i traže od njih da to učine. Veći broj priznanja će stići samo onda kada budemo imali jedno bolje osmišljeno lobiranje koje će popraviti našu sliku u svetu. Potom se treba koncetrisati na približavanju vanjske politike sa strujama koje su od uticaja u određenim zemljama, i da se tek onda bavimo direktnim lobiranjem koje je sada u toku”, kaže Gashi.

Na Kosovu ocenjuju i da oklevanje da Kosovo priznaju Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija utiče i na spor proces daljih međunarodnih priznanja.
XS
SM
MD
LG