Dostupni linkovi

Deripaska ponovo među Crnogorcima


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Ruski oligarh, Oleg Deripaska se kao investitor vraća u Crnu Goru iako nikad iz nje nije zaista izašao. Nakon propalog angažmana u KAP-u, aktiviranih kreditnih garancija koje su platili građani Crne Gore i tužbe vrijedne skoro milijardu eura, Deripaska sada iskazuje namjeru da se na crnogorskom primorju bavi turističkim biznisom.

Potvrdivši da ruski oligarh Oleg Deripaska traži građevinsku dozvolu za gradnju na svom zemljištu koje se naslanja na plažu Trsteno, državni sekretar Ministarstva turizma, Predrag Jelušić je rekao da nijesu tačne medijske informacije da se zahtjev odnosi na gradnju elitnog turističkog kompleksa koji bi obuhvatio: hotel sa pet zvjezdica, hotelsko-apartmanski kompleks, nekoliko luksuznih vila, restorane, kantri klub, terene za sport i veliki SPA centar.

Jelušić kaže da, pošto je Deripaskina kompanija KPM podnijela zahtjev za gradnju samo tri – četiri vile, a ne jedinstvenog hotelskog kompleksa koji podrazumijeva ostale pomenute sadržaje, stvar je vraćena Opštini Kotor na dalju proceduru.

„U ovom trenutku, nažalost, izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa nije izgledna, a medijske najave ovog projekta su prenaglašene“, rekao je Jelušić, dodajući da vrijednost investicije za sada nije poznata jer je zahtjev predat na samo dvije strane, bez prateće dokumentacije. Isključivo je zatraženo da se na određenim parcelama u okviru detaljnog urbanističkog plana – Platamuni-Tsteno u Opštini Kotor izgradi tri ili četiri vile.

„Sada treba, kroz plan obalnog područja, da se sagleda taj i ostali prostori koji su u zoni obalnog područja, odnosno, da li su namjene prostora određene striktno za razvoj za razvoj hotelskog biznisa, odnosno, turizma jer, osnovna namjena obalnog područja je da se u zoni od hiljadu metara od mora obezbijedi ekskluzivnost za razvoj hotela i turističkih kompleksa visoke kategorije.“

Ruski tajkun, Oleg Deripaska je dobro poznat crnogorskoj javnosti jer je do nedavno upravljao najvećim domaćim preduzećem – podgoričkim Kombinatom aluminijuma. U KAP je ušao 2005. godine, dajući za većinski udio 48 i po miliona eura, da bi 2009., shodno Sporazumu o poravnanju sa Vladom vratio dio akcija i sa državom postao ravnopravan suvlasnik, ali zadržavajući pravo upravljanja. Njegov boravak u KAP-u je obilježen brojnim sumnjama u nepoštovanje Ugovora i zakona, ali i da je imao tajne dilove sa vrhom vlasti sa čijim je aminom ispumpavao novac iz Crne Gore. Ovaj aranžman se završio stečajem KAP-a 2013., nakon čega su građani Crne Gore otplaćivali Deripaskin kredit od 135 miliona eura, dok je njegova Centralnoevropska aluminijumska kompanija, preko međunarodne arbitraže ispostavila Crnoj Gori odštetne zahtjeve od, ukupno, skoro milijardu eura, a domaća javnost nije upoznata sa trenutnim statusom tih predmeta.

„Neophodno je da se Vlada, za razliku od slučaja KAP-a, potrudi da se adekvatno zaštite državni interesi, međutim, prije toga bi trebalo da priča u vezi sa Kombinatom aluminijuma dobije 'tužilački' epilog“, smatra zamjenik direktora NVO MANS, Dejan Milovac.

Kompanija KPM Limited Olega Deripaske je vlasnik zemljišta koje se prostire na više od pola miliona kvadrata, od rta Platamuni do Trstena, koje je 2004. godine kupila od Opštine Kotor na kom je ruski oligarh, do sada, izgradio velelepni ljetnjikovac, a sada želi da gradi vile, vjerovatno, za prodaju.

Na pitanje – da li, s obzirom na istoriju njegovog bavljenja biznisom u Crnoj Gori, Olega Deripasku smatra poželjnim investitorom, odgovara opozicioni nezavisni poslanik, Mladen Bojanić.

„Vrlo je kontroverzan. Hajde da se tu zaustavim jer kad nemam punu informaciju, ne mogu da budem ni decidan u odgovoru, ali on jeste investitor koji nam je napravio velike probleme.“

Ruski oligarh je prethodno zakupio plažu Trsteno u neposrednoj blizini svog zemljišta, a posebno je zanimljivo da je za tih nekoliko desetina metara ponudio 140 hiljada eura iako je minimalna cijena godišnje rente samo 30 hiljada eura.

Da nešto što izgleda kao dobar posao ne mora to i da bude, potvrđuje i izjava državnog sekretara, Predraga Jelušića.

„Ako neko da visoku cijenu za zakup određene plaže on vjerovatno ima ambiciju da uloženi kapital i vrati. Na plažama koje su ograničene brojem posjetilaca, bojim se da možemo doći do pojave formiranja prilično visokih cijena usluga koje se nude na plaži, a to za destinaciju nije dobro.“

XS
SM
MD
LG