Dostupni linkovi

Deripaska traži novi tender za KAP


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Ruski oligarh Oleg Deripaska koji je donedavno gazdovao podgoričkim Kombinatom aluminijuma i doveo ga do bankrotstva, tvrdi da tekući proces prodaje imovine KAP-a radi namirenja povjerilaca nije regularan i sada zahtijeva poništenje procesa i oglašavanje novog tendera.

Bivši vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, ruski oligarh Oleg Deripaska zahtijeva da Privredni sud odredi privremenu mjeru zabrane prodaje fabrike i ponovno raspisivanje oglasa za prodaju KAP-a.

En plus grupa, u čijem sistemu posluje Centralnoevropska aluminijumska kompanija koja je upravljala Kombinatom, tužila je i KAP i njegovog stečajnog upravnika Veselina Perišića sa zahtjevom da se prodaja fabrike blokira sve dok se ne otklone nepravilnosti iz stečajnog postupka jer je Glavni grad Podgorica, u medjuvremenu, izvršio prenamjenu imovine KAP-a, odnosno, industrijsku zonu proglasio za biznis zonu.

"To je od velikog značaja za tržišnu cijenu imovine. Iz obrazloženja ove odluke se vidi da je njena svrha donošenje podsticajne mjere za investitore. Bilo bi korisno da se raspiše ponovni oglas u cilju postizanja boljeg interesovanja potencijalnig kupaca i ostvarivanja više prodajne cijene", poručili su iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević ovakvu argumentaciju smatra valjanom:
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
“Jasno je bilo da je ovaj tender bio namješten i sam oglas je tada raspisan suprotno Zakonu u zaštiti državnih interesa“, konstatuje Medojević.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić kaže da u DPS-u, ovaj zahtjev smatraju neosnovanim i nerealnim:

“Mogao bih reći da je to jedna naknadna pamet. Dakle, gospodin Deripaska je bio vlasnik KAP i vidjeli smo kako su se ponašali u procesu proizvodnje i kako su se ponašali prema radnicima. Stečajni upravnik i stečajni sudija su odradili sve što je trebalo da se uradi po Zakonu o stečaju. Treba napomenuti da je KAP doživio bankrotstvo i po osnovu pozitivnih zakona Crne Gore izvršena je da tako kažem javna prodaja, javna aukcija gdje se pojavio zainteresovani kupac koji već ulazi u posjed KAP. Zato mislim da je zahtjev gospodina Deripaske potpuno nerealan i samim tim neostvariv“, naglašava Jelić.

Lični odnosi

Podsjetimo. KAP je do potpune propasti dovela offshore firma, Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije.

Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Nebojša Medojević iz opozicionog DF-a smatra da su računi za iznevjerene tajne dilove došli na naplatu i da su u tijesnoj vezi i sa spoljnopolitičkim faktorom.

“U svim tim aranžmanima crnogorske Vlade, tadašnjeg i sadašnjeg premijera Đukanovića i CEACa i Salmon enetrprajzis grupe Olega Deripaske bilo je mnogo toga što obični građanin ne zna kao i da su tu osim komercijalnih i poslovnih aspekata bili i neki lični odnosi sa opterećenjima a korupcije, a poslije smo vidjeli i međudržavnih odnosa. Ovo bih ocijenio kao nastavak pritisaka državne politike Rusije korišćenjem investitora, tajkuna Deripaske da se oteža pozicija Đukanovića i da mu se pošalju poruke koje samo on može da pročita“, zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG