Dostupni linkovi

Ešton o dijalogu Kosova i Prištine: EU nije nametala rešenja


Catherine Ashton
Catherine Ashton
Rikard Jozwiak

„Nikada tokom dijaloga Beograda i Prištine nije pomenuto pitanje priznanja. Da vas podsetim da Kosovo nisu priznale ni sve članice EU i ovo pitanje nije nikada bilo preduslov za dijalog, već normalizacija odnosa“, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton) na brifingu sa nekoliko stranih novinara, među kojima je bio i dopisnik Radija Slobodna Evrope iz Brisela.

Na pitanje našeg novinara da li će obaveza Srbije da kada za 8 ili 10 godina uđe u Evropsku Uniju, ima definisane granice koje će, istovremeno, biti i spoljašnje granice EU – iziskivati rešenje ovog pitanja, uključujući i priznanje Kosova, Ešton je rekla:

„To pitanje treba rešavati u budućnosti. U Beogradu svakako očekuju da to bude brže nego što ste pomenuli 8-10 godina.“

Ona je istakla da izuzetno ceni obojicu premijera – Ivicu Dačića i Hašima Tačija – zbog spremnonsti da se uključe u dijalog i posvete rešavanju veoma teških pitanja, poštujući sopstvene „crvene“, ali i „crvene“ linije druge strane.

Ona je podsetila da su pojedini sastanci trajali veoma dugo, jer je trebalo usaglasiti pojedina pitanja do najsitnijih detalja.

„EU nije ni u jednom trenutku nametala rešenja. Mi smo im pomagali da postignu sporazum. Naša pomoć je bila tehnička i u pojedinim situacijama stručna. Veoma sam zadovoljna da je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da če Srbija uskoro otpočeti pregovore. Ima još mnogo toga da se uradi i dijalog će se nastaviti. Ponovo ćemo se sresti u januaru. Međutim, to što su dva premijera učinila omogućava izvesnu budućnost. Najvažnije u svemu tome je što će ljudi na severu Kosova živeti bolje, a što će pomoći normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, istakla je Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG