Dostupni linkovi

Demonstranti pred Vladom Kosova: Vlast nas vodi u provaliju


Kosovska opozicija provela je prvu noć u šatorima ispred Vlade Kosova, gde će se, kako je najavljeno nalaziti danonoćno kao početak “nove, trajne, epohe protivljenja“ aktualnoj vlasti.

S obzirom da je u Prištini kiša, greju se okolo metalnih bureta u kojima su založili vatru.

Potpredsednik pokreta Samoopredeljenje Driton Ćauši u izjavi za RSE je naveo da opozicija i građani na ovaj način žele da iskažu „odlučnost u protivljenju aktuelnoj Vlade Kosova ili izboru Hašima Tačija, "koji više predstavlja kriminal i korupciju nego jedinstvo naroda“, za predsednika Kosova.

„Organizacija teče savršeno. Uzete su u obzir sve potrebe ljudi koji su odlučili da provedu noć u šatorima. Vodi se računa o higijeni, tu su sudopere radi higijene, imamo hranu, ogrev. Vreme se provodi uz različite aktivnosti. Solidarišu se i građani koji donose ćebad, hranu. Jedan broj je došao i sinoć kasno kako bi noć proveli sa nama. To traje i danas. Ovo nam daje nadu i pokazuje da postoji jedan društveni front koji se ne slaže sa ovim negativnim i štetnim dešavanjima po našu budućnost“, kazao je Ćauši, dodajući da će protesti trajati sve dok Vlada ne podnese ostavku.

Protest pred Vladom priprema je za veći protest u subotu, 27. februara.

Demonstranti koji su se iz različitih gradova odazvali ovom protestu opozicije kažu da su nezadovoljni trenutnom situacijom na Kosovu. Oni sa kojima smo mi razgovarali su iz Đakovice, Prizrena, Lipljana...

„Došao sam iz okoline Prizrena jutros. Dosta je hladno, ali je organizacija dobra. Ostajemo dok se ne ispune naši uslovi. Nezadovoljni smo ovom vladom, mladi nemaju posao, nemamo perspektivu. Na 200 mesta sam tražio posao, ali teško je da se zaposliš. Došao sam ovde sa drugovima autom i bićemo ovde dok se naši zahtevi ne ispune“, kazao je jedan od demonstranata.

„Dolazim iz Lipljana i ostaću ovde dok se ovo ne okonča. Protestujem zato što nisam zadovoljan ovom Vladom. Ne mislim o sebi, jer se meni bliži kraj, ali protestujem radi mlađih generacija. Sa ovom vladom narod nije zadovoljan, vode nas u provaliju, a većina i ne zna šta se dešava i šta će se desiti nakon njihovog potpisivanja sporazuma. Ovo je nacionalno pitanje, trguju sa imovinom građana, bez obzira koje su pripadnosti. Ja se od danas ovde nalazim. Ovaj narod nije budala što protestuje i znaju zašto to rade. Šta će mladi da rade? Koliko puta su nas Srbi tukli, a sada nas tuče naša policija. Ima li šta gore od toga“, kazao je Miljaim Rrustemi.

(VIDEO: Prvi dan protesta)


„Došao sam ovde sa društvom iz Đakovice. Ostaćemo ceo dan. Protestujemo zato što nemamo posao, ceo dan sedimo kući. Imam 24 godine i nigde ne radim. Velika je nezaposlenost. Ovde je danas hladno ali moramo da izdržimo“, kaže Faton Beriša.

„Došao sam jutros u 8 časova iz Đakovice i ostaću ceo dan. Protestujem jer smo nezadovoljni situacijom. Malo nam je hladno ali je organizacija dobra“, navodi još jedan od demonstranata.

Organizatori protesta pobrinuli se da onima koji protestuju ispred vlade Kosova bude i zabavno. Tako je u utorak uveče organizovan prenos uživo utakmice Arsenala i Barcelone, a organizovan je i koncert.

Sednica Skupštine završena nakon razmatranja nekoliko nacrta budžeta. Trajala je manje od sat vremena.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG