Dostupni linkovi

Hašim Tači - najbolji kandidat za predsednika ili povod za nove proteste


Hašim Tači i Atifete Jahjaga, ilustrativna fotografija
Hašim Tači i Atifete Jahjaga, ilustrativna fotografija

Poslednja nedelja februara odlučujuća je za izbor novog predsednika države. Tako je barem rekao predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

Izbor predsednika je dodatna obaveza za Skupštinu Kosovo i to u vreme političke krize, odnosno višemesečne opstrukcije ujedinjene opozicije u Skupštini.

Opozicija je krajem prošle godine suzavcem sprečavala normalno funkcionišanje Skupštine, najpre zbog briselskog sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, a sada se protivi i izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova te od Vlade zahteva ostavku i prevremene izbore, nakon što je Ustavni sud potvrdio da su pojedini delovi Briselskog sporazuma o Zajednici neustavni.

Aktuelnoj predsednici Kosova, Atifeti Jahjagi, petogodišnji mandat ističe 7. aprila 2016., a prema Ustavu Kosova, izbor novog predsednika mora da se izvrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika. Predsednika Kosova bira Skupština tajnim glasanjem, dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika Skupštine. Potrebno je najmanje dva kandidata za izbor predsednika, dok poslanici glasaju samo za jednog. Za sad, jedini kandidat za predsednika je Hašim Tači, predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, a na osnovu koalicionog sporazuma vladajućih stranaka, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova iz 2014. godine.

Jedan od potpredsednika Tačijeve Demorkatske partije, Enver Hodžaj, kazao je da sednica za izbor predsednika države zavisi od predsedništva Skupštine, ili od samog premijera Kosova koji može da predloži jednu takvu sednicu.

„Iz političkog ugla, koalicioni partneri su složni oko toga da broj glasova postoji, tako da je izbor predsednika jedan nezaustavljiv proces. Da li će to biti ove ili sledeće nedelje, zavisi od predšedništva“, kazao je Hodžaj.

„G. Tači će biti predsednik, to je neosporivo. Izabraće se u skladu sa Ustavom Kosova. On je i čovek koji je dobio najviše glasova na Kosovu, a pored toga, on ima medjunarodno iskustvo u mnogim važnim procesima u vezi Kosova, kao što su Rambuje, bečki pregovori koji su doveli do proglašenja nezavisnosti, ali i drugi procesi. On je najdostojnije ime kosovske politike za predsednika zemlje“, smatra Hodžaj.

Za opoziciju, Hašim Tači je osoba koja je prouzrokovala mnoge krize i polarizacije u zemlji. Stoga opozicija za naredne dane najavljuje danonoćne proteste i poručuje da će se „maksimalno potruditi da Tačijev izbor za predsednika onemogući“.

„Angažovaćemo se maksimalno unutar i van Skupštine metodama koje smo do sada primenjivali, ali i ostalim kreativnim metodama za legitimne proteste putem kojih ćemo kanalizirati opšte protivljenje društva protiv okupacione Tačijeve vlasti“, navodi se u pismenom odgovoru pokreta Samoopredeljenje.

Za sada, predsedništvo Skupštine još uvek nije zakazalo sednicu za izbor predsednika, mada je predsedavajući ove institucije, Kadri Veselji rekao da će se nov predsednik izabrati tokom februara. Potpisi 40 poslanika mogu dovesti do jedne takve vanredne sednice.

Kako je prethodno Veselji naveo, izbor predsednika će se obaviti u skladu sa Ustavom i zakonima, a pre samog izbora, na konferenciji za medije će se saopštiti ceo ovaj proces.

„Biće to ustavni proces, transparentan i biće sveobuhvatljiv. Pristup tome će imati mediji, NVO, stručnjaci, a kako bi izbor predsednika priličio jednoj demokratskoj državi", kazao je Veselji.

XS
SM
MD
LG