Dostupni linkovi

Ubedljiva pobeda Bernija Sandersa u Nevadi


U Nevadi smo okupili višegeneracijsku koaliciju koja neće samo pobediti u Nevadi, već i u celoj zemlji: Berni Sanders
U Nevadi smo okupili višegeneracijsku koaliciju koja neće samo pobediti u Nevadi, već i u celoj zemlji: Berni Sanders

Senator Berni Sanders (Bernie Sanders) ubedljivo je pobedio na kokusu u Nevadi, na izborima za prededsedničkog kandidata Demokratske stranke za predstojeće izbore krajem godine, čime je učvrstio svoju poziciju, prenosi AP.

Iza njega ostao je kandidat Džo Bajden (Joe Biden), čiji glasovi se još uvek prebrojavaju, a daleko iza njih su Pit Butidžidž (Pete Buttigieg) i Elizabet Voren (Elizabeth Warren).

Sanders ima oko 44 odsto glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11 odsto glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Bajden je na dalekom drugom mestu sa 25 odsto ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15 odsto glasova.

Kokus u Nevadi bila je prva prilika pretendenata za ulazak u Belu kuću iz redova demokrata da se obrate širim grupama glasača, u državi koja je mnogo reprezentativnija na nivou Sjedinjenih Država, od Ajove i Nju Hempšira, u kojima su prethodno bila glasanja.

Sanders, 78-godišnji senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu, dobio je podršku svojih lojalnih glasača i dela inače velike latinoameričke zajednice u Nevadi.

“Okupljamo naše ljude. U Nevadi smo okupili višegeneracijsku koaliciju koja neće samo pobediti u Nevadi, već i u celoj zemlji”, rekao je Sanders.

Kokus (caucus) podrazumeva skup – koji može da potraje nekoliko sati – pre nego što prisutni odaberu svog kandidata. Ovakvi skupovi se održavaju samo na nekoliko lokacija. Zbog toga takav način biranja odgovara političarima koji su uverljivi i mogu da animiraju svoje pristalice da se okupe, poput Bernija (Bernie) Sandersa, ocenjuje BBC.

Drugi način je klasično, tajno glasanje.

Kokusi su bili mnogo popularniji u prošlosti, ali ove godine demokrate će se na taj način opredeljivati za svoje kandidate samo u četiri države – Nevadi, Severnoj Dakoti, Vajomingu i Ajovi.

Pobeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa. Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada, a koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsedniku Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat posle slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gde nije dospeo dalje od četvrtog mesta.

Prelomni događaj u izborima za kandidata demokrata biće takozvani Super utorak 3. marta.

Tog dana demokrate će birati svoje kandidate u 16 saveznih država ili teritorija. Tada će na raspolaganju biti oko trećine delegata, tako da će biti mnogo jasnija slika o konačnom pobedniku.

Na “Super utorak” će se glasati i u Kaliforniji i Teksasu (228 delegata). Demokrate u Kaliforniji se izjašnjavaju tri meseca ranije nego 2016. godine, zbog čega će ti izbori biti još važniji.

Sa druge strane, aktuelni predsednik Donald Tramp (Trump) će gotovo izvesno biti kandidat republikanaca u trci za za drugi predsednički mandat.

Izbori za predsednika SAD biće održani 3. novembra.

XS
SM
MD
LG