Dostupni linkovi

DF traži novu Vladu Crne Gore i predlaže Lekića za premijera


Lideri Demokratskog fronta na sastanku u Skupštini Crne Gore (s desna na levo: Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević), 6. jul 2021.
Lideri Demokratskog fronta na sastanku u Skupštini Crne Gore (s desna na levo: Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević), 6. jul 2021.

Lideri Demokratskog fronta (DF), najjače političke grupacije u vladajućoj većini u Crnoj Gori, predložili su 6. jula da novi premijer bude aktuelni poslanik i nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, kao i da parlamentarna većina izabere novu Vladu Crne Gore.

Na sastanku u Skupštini Crne Gore takođe je predložena i promjena na čelu Skupštine Crne Gore, odnosno da neko iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju je na izborima 30. avgusta prošle godine predvodio DF, preuzme funkciju šefa crnogorskog parlamenta koju sada obavlja Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore.

Politička i institucionalna kriza Vlade i parlamentarne većine nastupila je kada na inicijativu aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića u parlamentu razriješen ministar pravde Vladimir Leposavić i usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a uz pomoć glasova opozicionih stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista.

Demokratski front je tada saopštio da Vlada Zdravka Krivokaića više nema njihovo povjerenje i da se neće vraćati u Skupštinu i činiti kvorum za odlučivanje.

Uz to, Demokratski front je nezadovoljan što premijer Zdravko Krivokapić nije u Beogradu potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i patrijarhom Porfirijem 27. maja, već je taj čin odložio za jesen.

Prema interpretaciji jednog od lidera DF Andrije Mandića, na sastanku se čuo i predlog o rekonstrukciji sadašnje Vlade Zdravka Krivokapića.

Sastanak lidera Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, 6. jul 2021.
Sastanak lidera Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, 6. jul 2021.

Mandić je rekao da su gotovo svi lideri stranaka parlamentarne većine nezadovoljni aktuelnom Vladom i političkim stanjem:

"Usaglasili smo se da je postojeće stanje neodrživo jer parlamentarna većina ne funkcioniše, da Vlada ima podršku samo 14 poslanika, a za 200 dana funkcionisanja Vlada nije položila test. Većina (lidera stranaka) je saopštila da se bira nova Vlada. Bilo je predloga da se rekonstruiše postojeća", rekao je Mandić.

On je dodao da imaju i očekivanja i od sadašnjeg premijera Krivokpića.

"Kada se bude suočio sa činjenicom da nema podršku, možda će premijer Krivokapić postaviti pitanje o vlastitom povjerenju u Skupštini, možda zatražiti podršku neke nove parlamentarne većine ili u krajnjem sam podnijeti ostavku, kako bi se uspostavila nova Vlada koja će biti bolja, odgovornija i imati mnogo bolje rezultate", rekao je Mandić.

On je naveo da je DF ponudio da premijersko mjesto preuzme neko iz koalicije "Mir je naša nacija" koju predvode Demokrate Alekse Bečića, navodeći da je predloženo ime poslanika Miodraga Lekića.

Miodrag Lekić je predsjednik stranke Demos, koja je nastupila na prošlogodišnjim izborima u koaliciji sa Demokratama.

"Mi smo danas spomenuli ime Miodraga Lekića (za premijera) poznavajući njegove kvalitete i njegovo iskustvo", rekao je Mandić.

Crna Gora: Vlada bez parlamentarne većine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

I predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je potvrdio u izjavi medijima da su nastolu dvije opcije za izlazak iz političke krize – ili formiranje Vlade ili rekonstrukcija postojeće.

Joković je rekao da je dogovoren novi sastanak i da vjeruje da će se situacija riješiti u okviru sadašnje parlamentarne većine od 41 poslanika (od ukupno 81).

Na više poziva iz Demokratskog fronta, premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vlade.

"Sad vam tvrdim, podnijeti ostavku neću dok me ne smijene", kazao je Krivokapić 27. maja odgovarajući na pitanje novinara da li ima informaciju da bi neko mogao da traži izglasavanje povjerenja premijeru.

Vlada je izabrana 4. decembra i osim potpredsjednika Dritana Abazovića, lidera Građanskog pokreta URA, ministri nisu bili politički aktivni.

Demokrate i Gradjanski pokret URA, koji su do sada podržavali premijera Krivokapića, nijesu se izjašnjavali o predlozima DF-a nakon sastanka.

XS
SM
MD
LG