Dostupni linkovi

Demaçi za RSE: Dijalog će uspeti ako iza njega stoji Evropa


Adem Demaçi
Adem Demaçi
Razgovarao Arton Konushevci, priredila Amra Zejneli

Kosovski aktivista Adem Demaçi izjavio je u intervjuu za RSE da očekuje rezultat od razgovora Kosova i Srbije samo ukoliko Evropa bude stajala iza tog dijaloga. On je međutim skeptičan po pitanju sporazuma ili rešenja o severu koje bi bilo u interesu Albanaca, ali mu ulivaju nadu izjave nemačkog ambasadora o teritorijalnom integritetu Kosova i o srpskoj platformi.

Srbija ne želi da postigne sporazume ili stabilnost, već je njen cilj da destabilizuje situaciju. Beograd želi da predstavi kako je spreman za saradnju, a da Kosovo to ne želi, i sve to kako bi se približio evropskim strukturama, jer im je Evropa potrebna zbog jako teške finansijske i dužničke situacije. Zbog toga Srbija podleže diktatu Evrope o razgovorima, kaže u intervjuu za RSE, aktivista Adem Demaçi poznat kao simbol otpora na Kosovu.

“Ukoliko iza ovih razgovora stoji Evropa, u kojoj je zasada prva violina Nemačka, i uzimajući u obzir izjave nemačkog ambasadora koji je podržao integritet i nezavisnost Kosova, onda nisam skeptičan, već sam realista i smatram da će dve strane razgovarati, Srbiji će se nešto omogućiti kako ne bi bila postiđena zbog ovih razgovora. Ali ne smatram da će biti delovanja kako bi se Kosovu izašlo u susret onako kako treba, kao što mi mislimo da treba s obzirom da je naša zemlja i da su Albanci žrtva rata“, kazao je Demaçi.

Demaçi dodaje da niko ne pokušava da uspešno reši problem severa, niti se očekuje da se ljudi vrate svojim kućama, već se vrše napori da stanje na severu postane realnost na osnovu koje bi se tražilo rešenje, a koje će biti, kako je rekao, na štetu Albanaca.
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije

Iako je protiv Ahtisarijevog plana - s obzirom da se, kako kaže, na osnovu njega formiraju opštine sa 1000-1500 stanovnika, Srbiji se daje pravo da manipuliše stanovištvom, da plaća policiju, nastavno osoblje, lekare, odnosno da na legalan načih formira svoju mrežu - njegovo sprovođenje bi zadovoljilo Albance, imajući u vidu da su ga prihvatili.

“Samo ukoliko se Evropa pokaže kao odlučna i insistira još jednom da Ahtisarijev plan bude osnova za pronalazak rešenja, to bi zadovoljilo obe strane, s obzirom da su ovaj plan Albanci prihvatili”, kazao je on, dodajući da je u tom slučaju potrebno da se planu doda aneks kojim bi se omogućila ista prava Albancima u Preševskoj dolini, kao Srbima na Kosovu.

On je takođe istakao da mu ulivaju nadu reči nemačkog ambasadora da srpska platforma o Kosovu predstavlja nov masakr i da nije ništa drugo osim parče papira.

“Daje mi nadu to što je svet shvatio ko je Srbija, mislim na Vladu Srbije i one koji su na vlasti a ne na srpski narod koji uopšte ne zna šta se dešava i šta se zaista desilo, zašto je došlo do rata i ko ga je prouzrokovao”.

Na 100. godišnjici nezavisnosti države Albanije, Demaçi je pomenuo i nacionalno ujedinjenje, te smatra da nijedna sila to ne može da zaustavi. On je dodao da na tome polako treba da rade svi Albanci, bez vike i bez izraženog patriotizma, već se narod treba usmeriti ka tome da prvo dođe do unutrašnjeg ujedinjenja na Kosovu, u Albaniji i svim mestima gde žive Albanci.
XS
SM
MD
LG