Dostupni linkovi

Dvoje državljana BiH zaraženo delta sojem korona virusa


Kod dvoje državljana Bosne i Hercegovine otkrivena je zaraza delta varijantom korona virusa, potvrdio je u ponedjeljak, 5. jula, za Radio Slobodna Evropa (RSE) Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Goletić u pisanom odgovoru za RSE, navodi da se radi se o osobama koje su testirane i sekvencionirane u Laboratoriju za molekularno genetička i forenzička ispitivanja.

“Oba uzorka su uspješno, primjenom MinIon WGS platforme, sekvencionirana, a stepen srodnosti sa sekvencama dostupnim u GISAID bazi je najveci sa sekvencama iz Irske, UK i Majorke…“, naveo je Goletić, koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, jednog od entiteta u BiH.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske drugom bosanskohercegovačkom entitetu, za RSE su naveli da još „nisu detektovali delta soj u RS“.

Prisustvo delta soja virusa korona potvrđen je 2. jula u BiH.

Kako je tada potvrđeno za RSE iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva, delta soj virusa izolovan je kod dvije osobe stranog državljanstva, koje su turistički boravile u Međugorju, na jugu BiH.

Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postaje globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Još uvijek ne postoji dovoljno podataka kako bi se potkrijepile tvrdnje nekih epidemiologa koji kažu da je delta varijanta i smrtonosnija.

Na Zapadnom Balkanu najprije je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna. Prisustvo delta soja korona virusa u Srbiji je potvrđeno 1. jula.

Delta varijanta je već preuzela primat u Velikoj Britaniji gdje gotovo svi pozitivni testovi potvrđuju njeno prisustvo, ali postala je dominantna i drugdje.

Računa se da je 15 posto novih slučajeva u Njemačkoj od sredine juna mjeseca gotovo udvostručeno nakon toga. U Irskoj i u dijelovima Italije brojke su najmanje 20 posto dok je u samom Lisabonu čak 70 posto delta soja, piše Bloomberg.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti krajem juna je iznio procjenu da će do kraja mjeseca avgusta delta varijanta predstavljati 90 posto od ukupne cirkulacije korona virusa u EU.

XS
SM
MD
LG