Dostupni linkovi

U BiH potvrđena dva slučaja delta soja korona virusa 


Doktori u Opštoj bolnici u Sarajevu, 18. mart 2021.
Doktori u Opštoj bolnici u Sarajevu, 18. mart 2021.

U Bosni i Hercegovini potvrđena su za sada dva slučaja zaraženih delta sojem korona virusa, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva.

Naveo je kako su kao kao delta soj za sada izolovana dva od pet uzoraka koji su došli iz Međugorja, a koji su uzeti od ljudi koji su namjeravali da se iz BiH vrate u svoju zemlju.

Konjhodžić nije mogao potvrditi iz koje zemlje su došli zaraženi.

Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postaje globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije. Još uvijek ne postoji dovoljno podataka kako bi se potkrijepile tvrdnje nekih epidemiologa koji kažu da je delta varijanta i smrtonosnija.

Na Zapadnom Balkanu najprije je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna.

Delta varijanta je već preuzela primat u Velikoj Britaniji gdje gotovo svi pozitivni testovi potvrđuju njeno prisustvo, ali postala je dominantna i drugdje.

Računa se da je 15 posto novih slučajeva u Njemačkoj od sredine juna mjeseca gotovo udvostručeno nakon toga. U Irskoj i u dijelovima Italije brojke su najmanje 20 posto dok je u samom Lisabonu čak 70 posto delta soja, piše Bloomberg.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti krajem juna je iznio procjenu da će do kraja mjeseca avgusta delta varijanta predstavljati 90 posto od ukupne cirkulacije korona virusa u EU.

XS
SM
MD
LG