Dostupni linkovi

Delibegović: Politika je ušla u medicinu, što daje katastrofalne rezultate


Doktor Samir Delibegović
Doktor Samir Delibegović

Doktor Samir Delibegović, profesor i hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, posvetio je svoj rad razvoju hirurgije i medicinske znanosti, zbog čega je postao prvi doktor iz Bosne i Hercegovine koji je član najprestižnije asocijacije hirurga u svijetu – American College of Surgeons. Govori o brojnim izazovima koji su pred hirurzima u Bosni i Hercegovini. Jedan je od začetnika moderne, minimalno invazivne hirurgije, u Bosni i Hercegovini. Izdao je više medicinskih knjiga, te je autor brojnih znanstvenih članaka u svjetskim časopisima iz područja hirurgije.

RSE: Vaš rad je znanstveno priznat i na svjetskoj razini. Postali ste istaknuti član Američke asocijacije hirurga. O čemu se konkretno radi?

Delibegović: American College of Surgeons je najveće hirurško strukovno udruženje na svijetu sa 100.000 članova. Kolijevka moderne hirurgije su Sjedinjene Američke Države. Prijemna procedura je vrlo rigorozna i odvija se na više nivoa. Biti član je zaista počasna funkcija i odraz svog mog dosadašnjeg 20-godišnjeg rada na hirurgiji, uvođenje endoskopske hirurgije, laparoskopske apendoktomije, laparoskopske operacije.

Objavio sam 82 članka o radu i 27 u svjetskim publikacijama. Sve ove stvari su bile bitne u toku izbora mene kao člana American College of Surgeons. Tu su bile i tri preporuke članova American College of Surgeons, koje su bitne u proceduri prijema. Te preporuke su odraz mog dosadašnjeg rada.

RSE: Šta bi to konkretno značilo?

Delibegović: Trudio sam se u zadnjih 20 godina da unaprijedim laparoskopsku hirurgiju u Bosni i Hercegovini. Moderna hirurgija u svijetu,od osamdesetih godina, se zove minimalno invazivna hirurgija ili endoskopska hirurgija. Bosna i Hercegovina je na zadnjem mjestu u Evrope prema tim procedurama. Te procedure su odraz tehnološke moći jedne države.

Nakon edukacije u Engleskoj, Norveškoj i Koreji sam se trudio da uvedem nove procedure. Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini smo uveli u Tuzlu laparoskopsku operaciju žučne kese. Trudio sam se, i uveo, ne samo u Tuzlu već i u druge gradove BiH, razne vrste laparoskopskih operacija, recimo operaciju kile. Počeli smo razvijati i naprednu hirurgiju pri operaciji debelog crijeva. Trudio sam se uvijek, kao hirurg i čovjek, da djelujem na nivou države i da razmišljam globalno.

Ilustracija
Ilustracija

RSE: Vi ste prvi član American College of Surgeons, liječnik iz Bosne i Hercegovine?

Delibegović: Jako mi je važno da razbijemo te predrasude. Lako je postati član American College of Surgeons ako živite u jednoj naprednoj zemlji. Teško je iz jedne male zemlje, kao što je Bosna i Hercegovina. Uvjeren sam da će u skoroj budućnosti biti olakšan prijem drugih kolega hirurga iz Bosne i Hercegovine. Probio sam led.

RSE: Možete li nam nešto više reći o Asocijaciji hirurga, koja je na svjetskom razini jako priznata?

Delibegović: American College of Surgeons je veliko strukovno udruženje sa preko 100.000 članova. Svake godine se veliki klinički kongres održava u različitim gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove godine se održao u San Francisku i obuhvatao je 15.000 učesnika. To su ogromni kongresi, čak i u odnosu na evropske brojeve. Oni obuhvataju cijelu hirurgiju i grudni koš i glavu, sve hirurške discipline. Udruženje objavljuje prestižni časopis i vrši edukaciju svojih članova. Edukacija se vrši i putem treninga i specijalizacije. Nakon prihvatanja aplikacije i učlanjenja, dobivate titulu. To je zaista prestižno hirurško udruženje.

RSE: Koliko Bosna i Hercegovina doprinosi razvoju hirurgije u svijetu, u razvoju hirurške znanosti?

Delibegović: Moderna hirurgija je odraz tehnološke moći jedne zemlje. Teško je očekivati da jedna zemlja ima modernu vrhunsku hirurgiju, a da nema autoputeve i sofisticirane tehnologije. Moderna hirurgija je prilično skupa i traži kontakt sa instrumentarijem. To je proces.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja u Evropi koja je formirala Udruženje endoskopskih hirurga. Mi smo formirali Udruženje 2018. godine. U Sarajevu smo 8. septembra ove godine imali svoj prvi kongres. To je bio najveći hirurški skup u istoriji Bosne i Hercegovine, sa 48 predavača.

Željeli smo napraviti presjek stanja i uz pomoć kolega iz obližnjih zemalja, iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, te uz pomoć Evropske asocijacije endoskopskih hirurga. Imamo obećanja i konkretne korake. Evropska asocijacija endoskopskih hirurga će nam pomoći da unaprijedimo endoskopsku hirurgiju u Bosni i Hercegovini.

RSE: Vi ste jedan od promotora moderne invazivne hirurgije. Imamo li prilike za napredovanjem?

Delibegović: Imamo priliku. Najvažnija je edukacija mlađih hirurga i doktora. Udruženje endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine planira radionice napredne laparoskopske hirurgije u Gračanici, Travniku, Foči i Sarajevu. Evropska asocijacija endoskopskih hirurga već je dodijelila stipendije, tromjesečni plaćeni boravak u vrhunskim bolnicama u Evropi i svijetu, koji su planirani za 2020. godinu. Udruženje će dati akcent na edukaciju mlađih doktora. To je jedini način da se unaprijedi hirurgija.

RSE: Kakvo je stanje u medicini u Bosni i Hercegovini? Zašto ljudi odlaze i kakvi su nam potencijali?

Delibegović: Mi smo tehnološki na nižem nivou. Politika je ušla u struku, što daje katastrofalne rezultate. Trudim se da se ne obazirem na te stvari i dalje radim. Skupina entuzijasta je formirala Udruženje endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Imamo kolege iz Republike Srpske i Federacije. Imamo različite projekte.

Pokrenuti ćemo časopis na nivou jugoistočne Evrope. Trudim se da unaprijedim hirurgiju, ne samo u Tuzli, već i u BiH. Želim djelovati globalno, ali na toj razini, ovo su u principu privatni projekti, neovisni od države. Mi smo skupina entuzijasta, koja radi i koja voli svoju zemlju.

Zdravstveni radnici u Sarajevu traže povećanje plata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG